5

Brotherhood (seizoen 3)

brotherhood

Ontdekken dat Brotherhood seizoen 3 al enkele weken bezig was, was een van de weinige lichtpuntjes van afgelopen maand. Voor mijn gevoel een beetje een ondergeschoven kindje, met niet de populariteit van de Sopranos en niet de complete perfectheid van The Wire, maar qua kwaliteit (en thema’s) zit het echt wel tussen beide in.

In Brotherhood volgen we de Ierse familie Caffee, en voornamelijk zoons Tommy en Michael. De een probeert hogerop te komen in de politieke onderbuik van Rhode Island, de ander is een onverbeterlijke crimineel die na enige jaren afwezigheid plots weer bij moeder op de stoep staat. De werelden van beide heren zullen hierna door elkaar gaan lopen, of ze dit nu willen of niet.

Waar de Sopranos een groot contrast kent tussen de altijd boeiende gangsterwereld en een niet echt interessant om te volgen familiebestaan, zo is Brotherhood wat genuanceerder. Familie is belangrijk, maar als kijker word je stukken minder blootgesteld aan de zeurende vrouw des huizes of kinderen die niet in het gareel te houden zijn. Aan de andere kant is het criminele element kleinschaliger, en meer verwoven in de Ierse gemeenschap die zich in de Amerikaanse staat gevestigd heeft.

Met maar 8 afleveringen is seizoen 3 aan de korte kant. Ondanks dat wordt er geen overhaaste poging gedaan om de verschillende verhaallijnen er doorheen te knallen. De subtiele opbouw is een van de sterke punten van Brotherhood. Ach, om de adrenaline pompende actie hoef je het in ieder geval niet te doen. Is ook niet erg, want het is veel boeiender om eerst de schaakstukken een voor een op het bord gezet te zien worden voor iemand het ‘per ongeluk’ omstoot en de boel flink naar de kloten helpt. Ik zou verdomme dat potje gewonnen hebben, ma!

Enige nadeel is dat de status quo aan het eind van aflevering 8 in grote lijnen niet zo gruwelijk veel anders lijkt dan bij de aanvang. Dit was bij het afsluiten van seizoen 2 bijvoorbeeld wel anders. Hierdoor kan het gevoel je bekruipen dat het meeste van wat je gezien hebt uiteindelijk toch niet zo belangrijk was. Onzin natuurlijk; elk karakter is een stuk verder gegroeid, richting goed of kwaad, of soms beide. En nu maar hopen op de aankondiging van seizoen nummer 4. Heb ik alvast weer een lichtpuntje om naar uit te zien.

avatar geschreven door op 12 januari 2009

5 reacties op “Brotherhood (seizoen 3)”

 1. avatar Chris schreef:

  Waar kan je seizoen 2 in NL vinden??
  Bedankt voor je reactie

 2. avatar Bartelen schreef:

  Aangezien seizoen 1 pas een paar weken in Nederland beschikbaar is, vrees ik dat het nog een tijdje kan duren voor nummer 2 uitkomt… Durf niet te zeggen wanneer precies.
  En nog meer slecht nieuws: er komt geen seizoen 4. 🙁

 3. avatar chris schreef:

  Ow oke.. Das balen. Ben wel het hele seizoen tegen gekomen op amazon.com voor 69dollar. Die dvds zijn alleen voor regio 1. Aangezien mijn dvdspelers alleen maar geschikt zijn voor regio 2, gaat dat niet goed komen.

  Thanks voor de reactie!

 4. avatar Bianca schreef:

  Brotherhood seizoen 2 is nu tebestellen bij mussic store.nl en in de winkels.

  groetjes Bianca

 5. avatar Bartelen schreef:

  Oei, nog meer DVD’s die ik aan moet schaffen. Bedankt voor de tip!

Reageer

Anti-Spam vraag :