2

Dr. Horrible’s Sing-Along Blog

Van sommige films weet je na een eerste keer zien niet zo goed wat je ervan moet denken, maar de tweede keer snap je het concept en na zes keer (ja, ik ben erg ik weet het…maar ik ben er trots op) ben je er gewoon helemaal verliefd op! Dr. Horrible’s Sing-Along Blog is zo een film die momenteel in mijn top 10 staat van “films die fijn zijn en die iedereen dus ook gezien moet hebben, anders kom ik je persoonlijk even schoppen in combinatie met een ferme foei”. Het is een musical…en voor de mensen die nu niet gillend de browser hebben geclosed, ik dacht vroegâh ook niets positiefs met musicals te hebben. Al dat spontaan zingen en dansen, icky. Al staat Dancer in the Dark ook in mijn top 10, vond ik “It’s Oh So Quiet” van Björk een fijne clip hebben en was Sesamstraat the Musical nog best te pruimen (afgezien van de Bert en Ernie nachtmerries, vriendschap heeft z’n grenzen mensen). Maar goed, na het zien van deze film geef ik het maar gewoon toe, ik word stiekem toch wel een beetje fuzzy van musicals. 🙂

Dr. Horrible’s Sing-Along Blog is gemaakt ten tijde van de Writers’ Strike (2007/2008) in Hollywood. Schrijver/director Joss Whedon (jawel, van die andere geniale serie Firefly en misschien ook wel gemotiveerd door de Fox screwover hierbij) besloot om samen met zijn broers Zack Whedon en Jed Whedon, en Jed’s verloofde Maurissa Tancharoen een kleine, goedkope, maar professioneel opgezette independent film te maken. Joss Whedon heeft vervolgens zelf het geld opgehoest om de film daadwerkelijk te kunnen draaien en ook alle cast en crew hebben volledig onbetaald hun steentje bijgedragen. Ondertussen heeft hij op zijn blog aangegeven alle cast en crew (en rekeningen) te hebben kunnen betalen uit de opbrengten uit de DVD en CD verkoop. Dit alles om even aan te geven over wat voor soort film we het hier hebben. Overigens is Dr. Horrible in eerste instantie ook nog eens gratis te bekijken geweest op Drhorrible.com. Hij werd er in drie delen opgezet, en na het derde deel kon je de hele film alleen nog maar bekijken door deze te kopen via de iTunes Store.

Ik heb veel respect voor mensen die gewoon proberen om mooie dingen te maken en zich daarbij niet tegen laten houden door “men” die zegt dat het op deze manier nooit kan lukken. Joss Whedon en z’n crew hebben aangetoond dat je dus ook zonder die grote maatschappijen en miljarden dollars mooie dingen kunt maken die daarbij ook nog een commercieel succes zijn.

Maar goed, what’s all the fuzz about? Dr. Horrible (gespeeld door Neil Patrick Harris) is een supervillain die op het punt staat de wereld in terror te laten beven door zijn “PhD In Horribleness”. De laatste drempel die hij nog moet overbruggen is toegelaten worden tot de Evil League of Evil (ELE) waar de crème de la crème van de onderwereld (o.a. Dead Bowie, jawel, die Bowie) hun devious plannetjes bedenken onder leiding van evil mastermind Bad Horse. Bad Horse heeft, zoals een goede leider betaamt, wel een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldaan om lid te worden van de ELE. Een misdaad van enige proporties of een gruwelijke moord zijn toch wel minimale eisen om evil genoeg bevonden te worden. Zoals wel vaker het geval is bij supervillains wordt ook Dr. Horrible in het uitvoeren van deze opdrachten tegengewerkt door zijn nemesis Captain Hammer (geniaal über cheesy gespeeld door Nathan Fillion, Captain Mal uit Firefly). Nu is in de meeste films de superhero duidelijk het favoriete karakter, maar Captain Hammer heeft zo’n afschuwelijk groot ego en vindt zichzelf zo tenenkrommend geweldig dat het niet moeilijk is om meer sympathie te hebben voor de doctor. Op zich is een blaaskaak van een nemesis vervelend genoeg als tegenwerking tijdens je demonic plannen “to rule the world”, maar een hopeloze verliefheid op Penny (gespeeld door Felicia Day van o.a. The Guild), het meisje van de wasstraat, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Als je dan ook nog eens tijdens een freak accident je grote liefde in de armen van je grootste vijand gedreven lijkt te hebben heb je als supervillain toch een echt probleem. Het leven van een villain blijft hard…

De hele film zit gezien het musical concept natuurlijk vol met muziek (maar niet echt dans, dus dat scheelt dan weer) en ik moet zeggen dat het allemaal hele catchy tunes zijn. Het zijn van die liedjes die in je hoofd blijven hangen en die dus niets vermoedend gezongen worden tijdens het inladen van het mandje met avondeten bij de AH.. “A heinous crime, a show of force. A murder would be nice of course.”. Eep! Maar goed, dat is een good thing denk ik…je kunt het natuurlijk ook gewoon beperken tot de douche.

Dus, bottom line, als je hem nog niet hebt gezien…ga hem kijken, nab! Je kunt hem via iTunes krijgen, maar de DVD is nog wel een stukje fijner. Nadeel is wel dat hij momenteel alleen nog maar in Amerika uit is gekomen, maar volgens Amazon.co.uk komt hij binnenkort ook in een mooie PAL versie op de markt. Wij van Dorkside supporten natuurlijk dit soort independent productions, dus netjes die DVD kopen als hij er is, en met een beetje geluk krijgen we dan nog een episode 4. Muwahahaha!

avatar geschreven door op 24 januari 2009

2 reacties op “Dr. Horrible’s Sing-Along Blog”

  1. avatar Egregius schreef:

    :luv: @ Penny

    Helaas valt ze op foute mannen.. 🙁

  2. avatar Oeki schreef:

    Helaas valt de leukste supervillain ever (in real life) ook op (al dan niet foute) mannen… Oeki kan het niet helpen lichtelijk teleurgesteld te zijn *zucht*

Reageer

Anti-Spam vraag :