7

Top 10 Nerds We Love

Ja, die 14 Februari zit er weer aan te komen. Als er één ‘feest’dag is die het bittere gal in me boven doet komen is het wel Valentijn. Dit hart-vormige gekwijl is aan een goede dork niet besteed. Om wat gefrustreerde stoom af te blazen (en om niet mentaal in te storten) zullen er wat artikelen de komende week in het kader staan van het L-woord, maar vooral niet uit een cute cuddly oogpunt. Want seriously, Fuk Valentijn.

Laten we eerlijk zijn; diep van binnen zijn we als lezers en schrijvers voor Dorkside allemaal types die niet voor de volledige 100% in de maatschappij kunnen functioneren. Door onze foute hobby’s, obsessies, gedachtegangen en gebrek aan inzicht in kleding en haarstijlen vallen we tussen ‘normale’ mensen op als een Targ op een kinderboerderij.

Gelukkig is er altijd een optie om dit een stukje draaglijker te maken; door het spiegelen aan iemand die nóg dorkier is! En aan voorbeelden geen gebrek, de media zit vol met cliché geeks die plaatsvervangende schaamte opwekken. Tegelijk zijn dit de types waar we als koters tegenop keken, en terecht! Je kunt zeggen wat je wil, maar zij waren over het algemeen de interessantste personages om te volgen. Bij deze willen we ons respect tonen aan de Dorks of Legend en tegelijkertijd onszelf beter voelen omdat, ongeacht hoe fout we zijn, het altijd erger kan. Nee, het is meer dan respect. Het is dat ene gevoel… wat is de naam ook weer.. kende het ooit.. erm.. oh ja, liefde. Dames en heren, de 10 Nerds We Love!

Lieutenant Reginald Barclay
barclay

Een Engineer op de Enterprise onder onze favoriete Kalende Engelsman, die we het eerst zagen in de aflevering “Hollow Pursuits”. Barclay is een typische anti-social nerd; hij stottert, kan zichzelf niet uitleggen aan anderen, heeft moeite met vrienden maken, heeft een denigrerende roepnaam (“Broccoli”, omdat in de toekomst de mensheid te braaf is voor scheldwoorden als “Assface McDickfart”) en trekt zich terug in een fantasiewereld. In dit geval is dat het Holodeck, een uitkomst voor losers if ever there was one. Eigenlijk niet meer dan een digitale fan-fiction engine, en Barclay gebruikt het om een wereld te maken waarin hij wél geaccepteerd wordt en zich op zijn gemak voelt. Ik zou persoonlijk dat ding gebruiken om een 24/7 Warhammer-universe simulator te laten lopen, maar goed.
Als dat nog niet genoeg was, bereikt Barclay in een latere aflevering het doel waar elke nerd van droomt. “Een levenspartner vinden?” hoor ik een idioot achterin het klaslokaal vragen. Nee, natuurlijk niet, het meest intelligente wezen in het universum worden!
Barclay bewijst dat, ongeacht hoe perfect de mensheid in de toekomst zal worden, er op een bitchin’ Starship altijd plaats is onderaan de sociale ladder voor types als wij.

brilsmurf1Brilsmurf

Niet voor niets een scheldwoord op zich, Brilsmurf is waarschijnlijk een van de eerste nerds waar we als kleine koters mee in aanraking kwamen. Deze blauwe gladjanus wordt gekenmerkt door zijn klassieke oversized montuur (waar halen Smurfen de grondstoffen vandaan om eigenlijk een bril te maken? PLOT HOLES!) dat elke aflevering wel vernield wordt. Door zijn ongetwijfeld genetisch overdraagbare cylinderafwijking kan hij niet zonder, wat hem altijd in een massa Smurfen negatief op zal laten vallen. Natuurlijk is dit een socio-politieke verwijzing naar de discriminatie die nerds in sociale kringen te verdragen krijgen. Toch?
Brilsmurf weet het altijd beter en kán het niet laten om zijn mening te laten gelden (obsessive compulsive?), maar door zijn gebrek aan sociale skills is zijn presentatie zó vervelend dat een pak slaag van zijn medemens de enige manier is om hun alpha-smurf status te laten gelden. Truly, he suffers for our failures.

Peter Parker
peterparker

Deze knakker is misschien een wat vreemde eend in de bijt. Een superheld, getrouwd met een roodharig supermodel (alhoewel dit in de huidige comic weer terug is gedraaid, lang verhaal), en in het weekend op de bank hangen met Wolverine en Dr. Strange. Als we terugdenken aan de ontstaansgeschiedenis van onze favoriete spinnenman is duidelijk dat Parker een gigantische nerd was. Ik ben een beetje terughoudend om Tobey ‘I Can Cry At Any Time’ Maguire hier bij te betrekken, want ik vind hem in de rol van mijn favoriete jeugdheld niet 100% overtuigend.
Anyways, comic Parker werd door de sportieve gasten constant gepest, was onzeker van zichzelf over alles, maar bleek een briljante wetenschapper-in-de-dop te zijn. Kort na het verkrijgen van zijn powers wist hij zonder hulp niet alleen webvloeistof te ontwikkelen, maar ook de mechanische armbanden die het spul afschoten plus zijn speciale spider-tracers; kleine zenders die hij met zijn spider-sense kon volgen. Whattaguy! Maar het is niet allemaal positief: wat dacht je van het immense schuldgevoel dat hij ontwikkelt na het indirect betrokken zijn bij de dood van zijn oom. In typische nerd-stijl probeert hij sindsdien met humor zijn intense onzekerheden te maskeren. Plus woont hij met zijn bejaarde tante samen, wat een nog triester alternatief is op ‘moms basement’.
Het is een goed teken dat zo’n gigantische geek één van de populairste superhero characters kan worden. Heren, zoekt uw gekleurde spandex maar op.

Willie Wortel
williewortel1

Deze lange roodharige slungel leert ons al op jonge leeftijd dat, ongeacht onze kwaliteiten in de wetenschap of met techniek, het niet meevalt om hiermee in de praktijk succes te behalen.
Willie is een briljante uitvinder die zichzelf met een houten hamer lichamelijk toe moet takelen om in stressvolle situaties resultaten te boeken. Hij woont vrij geïsoleerd van zijn mede-Duckstadianen in een vrijstaand huis op een heuveltje (alhoewel de precieze locatie lijkt te wisselen), ongetwijfeld kelderen de huizenprijzen waar deze gast zijn intrek neemt door het bijkomende explosiegevaar.
Een van de duidelijkste kenmerken van de duistere kant van Wortel is zijn hulpje; omdat normaal menselijk contact vermoedelijk alleen tot frustraties en onbegrip leidde, was Willie genoodzaakt om zelf een vriend/labassistent te maken. Om zijn gevoel van superioriteit te houden is deze creatie een klein, fragiel robotje dat niet eens kan praten. Zijn dominante positie in de workshop wordt zo niet in gevaar gebracht. Wortel lijkt een wat labiel genie met een godcomplex die duidelijk eens met een.. ‘professional’ moet praten voor zijn issues onherroepelijk leiden tot een raygun-killing spree tijdens de jaarlijkse Cornelius Prul parade.

Dr. Herbert West
herbertwest

De herr doktor uit het Lovecraft verhaal van eeeeuwen geleden kan niet tippen aan de heerlijk geniepige versie in de vermakelijke pulpfilm Re-animator uit 1985. Voornaamste reden is de altijd amusante Jeffrey Combs die in de schoenen van Dr. West kwam te staan en de rol zich helemaal eigen wist te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat meneer Combs elk product waar hij in meespeelt exponentieel beter maakt, en deze film is een mooi voorbeeld.
Maar goed, Herbert West. Typische nerd die doorgeslagen is naar de dark side of da Force. Waar te beginnen? Arrogant, koppig, voelt zich beter dan al die minder intelligente figuren om hem heen, en moet altijd zijn gelijk krijgen. Hij is een briljante mad scientist die letterlijk over lijken gaat om zijn doel te bereiken, en hij is ook al geen kattenpersoon.
Daarnaast is zijn levensdoel het succesvol tot leven wekken van recent overleden personen, en aangezien nerds een voorliefde hebben voor ninja’s, piraten en brein-etende ondoden, is de combinatie van meneer Wests’ slechtste geek-trekjes met het produceren van agressieve (naakte!) zombies een mooi totaalpakketje. Herbert West is de schaduwzijde van de dork-medaille, en een waarschuwing voor al die sportieve types om op te passen… die brildragende loser wiens leven je vroeger zuur maakte kan zomaar ineens op je stoep staan met een injectienaald vol lichtgevende groene prut. Go get ‘em, Herbert!

Egon Spengler
egon

In de wereld van de parapsychologie is Egon een gigantische player. Hij verzamelt schimmelculturen, was uitvinder van de materialen die de Ghostbusters gebruiken om hun werk mee te doen, en heeft meer kennis van demonen en inter-dimensionale papperige prut dan een buslading vol Call of Cthulhu Gamemasters.
Egon was, voor kleine Bartelen, eigenlijk een beetje een idool. En dan bedoel ik voornamelijk de versie uit de Real Ghostbusters tekenfilmserie, aangezien ik de film zelf pas iets later zag. Zeg het niet door, maar een van onze mede-Dorksiders liep als koter rond met een kartonnen doos op de rug, Ghostbustertjes te spelen, en als enige brildragende kun je wel raden welke rol vervuld werd.
Maar goed, cartoon Egon was gewoon cool. Zijn gekrulde haarlok die normaliter overal hoongelach zou veroorzaken werd gedragen met een ‘I don’t give a crap about your puny-ass opinion’ houding. Gezien als lustobject door de secretaresse, en terecht natuurlijk. Weinig dingen eisen meer respect dan met een proton-pack op je rug een zooi ectoplasmatische tentakel-gruwelen over de kling jagen.

velmaVelma Dinkley


Veelal zijn het dudes
Die we kennen als nerd champs
Waar zijn de vrouwen
?

De beste geek chick
Die ik me voor kan stellen
Is Velma Dinkley

Niet van de cartoon
Maar uit de Scooby Doo Film
I mean, holy crap

Komt er ooit een film
‘Velma the movie’, dan zit
Ik eerste rij, naakt


Rom

romWat, twéé Star Trek characters? Tuurlijk. Dacht je nou echt dat de serie die de katalysator vormde voor het produceren van generaties aan losers, met slechts één nerdy karakter in deze toch al irrelevante lijst weg kon komen? Hell naw!
Deep Space Nine wist destijds de meningen flink te verdelen omdat deze spinoff zogezegd te ‘duister’ en/of ‘saai’ was. Dikke vinger, DS9 was een geweldig stukje Sci-fi dat ondanks zware studio-opgelegde restricties toch opbloeide tot.. iets.. bloemerigs.. in space.. De aantrekkingskracht lag deels ook bij de grote groep karakters die complexer waren dan wat we voorheen zagen langshuppelen in Trek. Rom was zo’n mooi voorbeeld. Op het eerste gezicht een simpele ziel en alleenstaande vader, die subtext en sarcasme amper kan bevatten. Een moederskindje en ruggegraatloze Ferengi die gedomineerd wordt door zijn sneaky en financieel gezien succesvollere broer. Rom bleek echter een idiot savant met een superieur gevoel voor techniek. Maar belangrijkste is toch dat, als een mannelijk organisme dat lelijker is dan een collectie ‘kringspieren door de eeuwen heen’, hij toch met eye candy als Dabo-girl Leeta wegkomt. Dat dit alle logica te boven gaat en zelfs voor sci-fi begrippen nogal ongeloofwaardig is, kan dan niet zo boeien. Het is belangrijk om de illusie te hebben dat de kans op Hot Female een mogelijkheid is, ongeacht hoe walgelijk je gebit er uitziet en hoe groot je oren zijn. Dat hij tegen het eind van de serie ook nog verheven wordt tot hippiekeizer van een voorheen kapitalistisch imperium is simpelweg de cherry op de spacecake. Over the top nerd fantasie wish fulfillment? Yes plz.

Philip J. Fry

fryHet is vrij treffend hoe de hoofdpersoon uit Futurama ook meteen de doelgroep symboliseert. Single, lui, een sloddervos, hardcore fan van Star Trek, zijn werk is verre van glamoreus, en zijn voornaamste tijdverdrijf is tv kijken. Het feit dat zijn familie hem financieel moet onderhouden is niet eens het lulligste; we kunnen het beste met Fry meeleven omdat de dame waar hij van houdt niet in hem geïnteresseerd is, hoe erg hij ook zijn best doet (een enkele uitzondering daargelaten).
Maar Fry is ook benijdenswaardig. Zijn beste maat is een robot (een persoonlijke droom van uw nederige reviewer sinds het zien van Terminator 2), hij is geen onbekende met tijdreizen en parallele universae, en is ook nog eens korte tijd een leisure-suit dragende superheld geweest. Het is bijna perfect… maar het zou helemaal ideaal zijn als hij ook een keer rond had gehangen met Stephen Hawking en Gary Gyga– oh wacht.

Skeletor
skeletor

Ik kan me indenken dat de lezer op dit punt in het artikel denkt dat de hoeveelheid goede nerds om over te schrijven op was en we dus maar een random tekenfilmfiguur uit de hoge hoed hebben getrokken. Niets is minder waar… je hoort het hier eerst… Skeletor is een nerd!
“Hey Bartelen, je moet gewoon je bek houwe! Skeletor is een badass gespierde necro-wizard-dinges en totally METAL, brah!”. Ik snap hoe je op die conclusie komt. Maar graag presenteer ik het bewijsmateriaal voor mijn shocking claim.

Exhibit A: Skeletor geeft niet om zijn uiterlijk. Draagt elke dag hetzelfde pak, is broodmager en doodsbleek (ik ben van mening dat zijn ‘gespierdheid’ voornamelijk waterretentie is), en lijkt dankzij zijn kazige staf en energiestraal-schietende bijl(!!) eerder op een LARPer dan een geloofwaardige schurk.

Exhibit B: Skeletor’s vrienden zijn allemaal losers. Serieus, heb je die gasten wel eens bekeken? Een kerel met extreme lichaamsbeharing, een engerd met 3 ogen, een ander heeft een stuk metaal in plaats van een onderkaak, etc. Hoe denk je dat deze types de middelbare school hebben doorlopen? Als de laagste rang in de pikorde, that’s how! Zelfs de enige chick die bij Skeletor rondhangt, Evil-Lynn, lijkt meer op een cosplaying kerel die vrouwelijke hormonen slikt. Nee, Skeletor’s posse is minder intimiderend dan een kleuter met een vlammenwerper.

Exhibit C: Skeletor heeft geen social skills maar wel een minderwaardigheidscomplex. Als Skeletor toch zoveel ‘vrienden’ heeft, waarom zien we per aflevering dan maar 3 gasten maximaal op bezoek? Dit is ongetwijfeld omdat hij een vreselijke persoon is om bij in de buurt te zijn. Die nasale lach, dat obsessieve gedrag, die bazerige houding.. het lijkt wel een Dungeon Master.
Oh, en zijn ‘bad ass kasteel’ is een oversized fallussymbool. Insecure much?

Exhibit D: De He-Man haat. Dit is het cruciale bewijsstuk. Skeletor wil niets liever dan He-Man verslaan, juist? Maar wat symboliseert He-Man nou eigenlijk? Een gebronsde, gespierde adonis die rondhangt met de meest populaire (welgestelde) figuren en de meest aantrekkelijke dames… He-Man is de ultieme Mannelijke Man! Natúúrlijk is Skeletor zo geobsedeerd; hij is jaloers als de neten! Als nerd kan hij nooit krijgen wat Mr. Man zo makkelijk aan komt waaien. Skeletor symboliseert de eeuwige strijd van geekness tegen manliness, en hij is zeker niet aan de winnende hand.

Dames en heren van de jury, bij deze lijkt me onomstotelijk bewezen dat Skeletor een nerd, nee, de Proto-Nerd is waar alle anderen deels van hebben afgekeken. En daarom houden we zo van hem.

Weet je ook nog wat nerds uit pop culture die we gemist hebben? Kaffer ons uit via een reactie!

avatar geschreven door op 8 februari 2009

7 reacties op “Top 10 Nerds We Love”

 1. avatar Egregius schreef:

  Je bent Kaywinnit Lee “Kaylee” Frye vergeten!

  Ze heeft een gezonde obsessie met ruimteschipmotoren (ze slaapt zelfs naast eentje), vliegt rond in een ruimteschip vernoemd naar een insect, en ze valt op de nerdigste van de rest van de crew, de niceguy dokter.

  Voor straf 30 rondjes rond het sportveld. No wait, that would kill you.. do 3.

 2. avatar Egregius schreef:

  PS: respect voor de Velma Haiku’s, yo.

 3. avatar Grafherrie schreef:

  Hmmm, +2 voor Kaylee!!

  What about Ichabod Crane uit Sleepy Hollow, of een willekeurig ander Johnny Depp karakter uit een Tim Burton film?

 4. avatar Pien schreef:

  Johnny Depp is meestal te gothic. En Dexter, van Dexter’s lab?

 5. avatar Doctor Clavin schreef:

  Mr Bean! Welke volwassen vent durft er zomaar in de etalage van Harrod’s openlijk met een setje Lizardmen te spelen?

 6. avatar Bartelen schreef:

  Dexter is wel een mooie nerd ja. Is Bean niet meer functionally en mentally retarded? Wacht, dat sluit ook wel aan bij het concept.
  En in zekere zin lijken de Firefly mensen meer quirky dan echt nerdy. Walsh en Simon hebben ook lichte trekjes die kant op.
  Simon Pegg’s ‘Spaced’ karakter was ook een mooie geweest, en zo zijn er nog wat meer kandidaten. Wie weet komt er dus nog een ronde 2!

 7. […] Twijfel je over je “Social Ineptitude“, hier kun je jezelf testen, ben je wel gelijk lid van een datingsite… Een top 10 van Nerds vind je op Dorkside.nl […]

Reageer

Anti-Spam vraag :