1

mc chris – life’s a bitch and i’m her pimp

cd-cover

Ik kan het me nog goed herinneren. Het was tijdens de pauze van een D&D-sessie vele jaren geleden, dat het broertje van onze toenmalige DM mij een videoclip liet zien van Windspire Entertainment: twee gasten die videoclips choreografeerden in Star Wars: Galaxies. Het nummer was een remix (door Baddd Spellah*) van het nummer Fett’s Vette; een brag over Bobba Fett’s bounty hunting skills en dat hij zijn (Chevrolette Cor)Vette nog moet afbetalen. Het nummer is me bijgebleven als erg grappig en innovatief. Een tijd later heb ik het nummer weer opgezocht en heb uiteindelijk mc chris ontdekt en via mc chris ging de wereld van de nerdcore hiphop voor mij open.

Tijdens mijn roerige stage-dagen heb ik veel nerdcore gedownload, waarbij het downloadbare debut-album van mc chris life’s a bitch and i’m her pimp, de titel van dit album afkomstig van de webcomic Sinfest. Het album bevatte het origineel van Fett’s Vette en ik vond het nummer fenomenaal! In die tijd heb ik het nummer zo vaak gedraaid dat ik het volledig uit mijn botte hoofd ken.

mc chris zelf is vooral bekend geworden voor zijn werk voor Williams Street studio’s die veel series maken voor Cartoon Network’s Adult Swim** en heeft dit als springplank gebruikt voor zijn rapcarriëre. Naast zijn rol als production assistant voor afleveringen van Space Ghost: Coast to Coast en the Brak Show deed hij ook de stemmen (en raps) van MC Pee Pants in the Aqua Teen Hunger Force en Hesh in Sealab 2021. mc chris begon zijn muzikale cariëre met de pop-punk band Dirt Bike Annie, samen met mc chris speelden ze onder de naam the Lee Majors (mc chris heeft in 2007 het album “The New York University 8-Track Discography 10th Anniversary Edition” uitgebracht, wat een compilatie is van zijn eerdere werk met Dirt Bike Annie). De band was snel nadat mc chris’ solo-carriere was gelanceerd uit elkaar gevallen.

mcchris

Enfin, het album. Het album bestaat uit acht nummers, vier hiervan zijn “Skits” korte, grappige hoorspelen. Harry Potter, Engine en Bench Warmer zijn fictieve berichten die in mc’s antwoordapparaat zijn achtergelaten door een oude, aan lager wal geraakte vriend, John Bowie die graag mee wilt doen met life’s a bitch and i’m her pimp. Verder is er Pop Punk is Dead, een referentie naar zijn tijd met de Lee Majors en gaat in de vorm van een gesprek tussen mc chris en de baas van zijn platenmaatschappij die zegt dat pop-punk dood is en hiphop de toekomst is. De skits zijn wel grappig, voegen wat toe aan de niet-serieuze toon van het album en zorgen voor wat vulling voor 4 eigenlijke nummers die op dit album staan.

Het eerste numer op LAB is DQ Blizzard, dit is een remix van een van zijn nummers met de Lee Majors, verder is het een grappige mc chris brag (Bullshit, my shit’s the bomb, Siamese twins want menage-a-trios, Robot bitches want their backs massaged, They may not be real but them tits is large). Het tweede nummer is the Tussin (Robotussin) wat gaat over zijn eerste trip op de hoestdrank Robitussin (waar dextromethorphan in zit) nadat zijn high-school date er met een andere jongen vandoor was gegaan. Het nummer gebruikt een grappige 8-bit sample van de theme song van het Atari-spel Gauntlet II. Fuckin’ up My Christmas gaat over lekkere wijven en sex. en gebruikt leuke samples van Steve Martin’s album, “Comedy is Not Pretty!

En dan is er natuurlijk Fett’s Vette. Ondanks dat mc chris in een paar van de emo-rants op een van zijn blogs heeft laten weten de nerdcore-scene niet meer te omarmen, wordt Fett’s Vette gezien als het meest populaire nerdcore hiphop nummer ooit. Het nummer komt voor in de film Zack and Miri Make a Porno, de flash game Flash Flash revolution en heeft mc chris zichzelf (en Fett’s Vette) mogen spelen op een aflevering van Aqualab 2021. Fett’s Vette heeft grappige teksten met allerlei slimme verwijzingen (niet alleen naar Star Wars, maar ook naar Star Trek, Aliens, Tron en Back to the Future), een vette beat en nog vettere groove.

Op 20 maart was er Dance to the Bit in de Rotterdamse nachtclub wORM. Dit was een avondvullend programma van verschillende 8-bit muzici. Ik weet het niet meer zeker, maar volgens mij had ik eerst drie glazen Whiskey op en na een hoop cola, koffie en water nog eens 4 glazen bier. De laatste act van de avond was Binärpilot en ergens halverwege zijn set deed hij een 8-bit versie van… Fett’s Vette.

Herinner je nog wat ik aan het begin van dit artikel had gezegd? Ik heb het nummer zo vaak gehoord (en misschien ook wat lyrics gedownload) en ken dat nummer uit mijn hoofd. Toen mijn zenuwstelsel aan mijn bezopen hoofd had doorgegeven dat Fett’s Vette bezig was, ben ik op het podium gekropen, heb ik de microfoon overhandigd gekregen en heb de helft van het nummer meegerapt. Dorksiders Egregius en Bartelen waren erbij, I swear to god dat dit gebeurd is. Ik heb nog nooit zo veel lol gehad in mijn leven. Het publiek was laaiend enthousiast en Binärpilot zei dat dit zijn “best fucking show ever” was.

Om maar nog even terug te komen op life’s a bitch and i’m her pimp, het nummer Fett’s Vette is dit album de skits en de andere nummers verbleken bij Fett’s Vette. En ondanks dat Chris een zeikerige, vervelende emo-blogger is die nu de nerdcore scene uitkotst, maakt de gaafheid van Fett’s Vette dat weer goed.

Tracklist:

1. “Harry Potter (skit)”
2. “DQ Blizzard”
3. “The Tussin (Robotussin)”
4. “Pop Punk is Dead (skit)”
5. “Fuckin’ up my Christmas”
6. “Engine (skit)”
7. “Fett’s Vette”
8. “Bench Warmer (skit)”

* Baddd Spellah is door dit nummer een van de grootste DJ’s van de Nerdcore scene geworden en heeft hierna veel nummers met MC Frontalot gedaan.

** Cartoon Network’s Adult Swim is een programmablok van 22:00 uur ’s avonds tot 6:00 uur ’s ochtend’s op de Amerikaanse CN. Dit blok bevat allerlei “volwassen” Cartoon Series zoals Metalocalypse en Robot Chicken, allerlei parodiën op de oude, foute Hanna-Barbera superhelden zoals Harvey Birdman, attorney at law en heeft de Adult Swim een waslijst aan goede Animé-series zoals Cowboy Bebop, Trigun en Death Note. WAAROM DE FOK KOMT DAT NIET OP DE NEDERLANDSE CARTOON NETWORK GODVERDOMME!!!!!!!11!1(one)

avatar geschreven door op 9 april 2009

Een reactie op “mc chris – life’s a bitch and i’m her pimp”

  1. avatar Doctor Clavin schreef:

    Haha, Bobba wants da bling bling, a ‘vette, het eerste rapnummer dat ik WEL kan pruimen!

    *neuriet ‘My backpack’s got jets!’*

Reageer

Anti-Spam vraag :