0

House of M

Hey daar! Zin om Marvel comics te volgen? Prima, schuif maar aan. Ja, er zijn genoeg stoelen over. Heb je misschien het vorige artikel gelezen om je voor te bereiden op de lezing van vandaag? Mooi, mooi. Vergeet niet om notities te maken, want een hoop feitjes van deze presentatie zullen op het examen en in volgende artikelen terug kunnen komen. Als iemand het licht uit wil doen en de projector aanzet, kunnen we van start.

Wat is House of M?
HoM is de naam van een 8-delige miniserie uit 2005 die het Marvel universum flink zou moeten opschudden. Nu wordt elk comic-event zo gehyped. “Things will never be the same again!” en 3 maanden na afloop is de status quo weer teruggeschroefd naar hoe het daarvoor was. Na een tijdje ga je dus al dit soort uitspraken met een korrel zout nemen. Maar wat blijkt? HoM wist werkelijk verandering te brengen. Alleen daarom is het al een kijkje waard.

What’s the idea?
We kennen allemaal Magneto wel. Een ouwe bikkel die regelmatig de mensheid wil onderdrukken omdat zij hetzelfde met mutants willen doen. Meneer Magneto heeft 3 koters: Pietro, Lorna en Wanda. Deze laatste dame, ook wel de Scarlet Witch genoemd, heeft realiteitsveranderende powers. Normaal vrij handig, ware het niet dat ze na enkele traumatiserende gebeurtenissen de grip op de werkelijkheid aan het verliezen is en nu onbewust haar gaven gebruikt. Dit is een groot probleem; in een eerdere vlaag van verstandsverbijstering (blijft een gaaf woord) heeft ze haar oude teamgenoten in de Avengers bijna vernietigd, en wie weet hoe erg het nog kán worden. Magneto heeft zich nu ontfermd over zijn dochter en verblijft in de ruïnes van het eiland Genosha. Professor Xavier doet zijn best om Wanda’s fragiele psyche bijeen te houden maar het lijkt een aflopende zaak. Wat nu?

creepiest_baby_ever

Licht spoilerige inhoud
Enkele maanden na het uiteenvallen van het oude team Avengers door Wanda’s invloed is er een team New Avengers opgericht. Iron Man en Captain America roepen bij aanvang van het verhaal een zooi ex-Avengers en de X-men bijeen om de toekomst van Wanda te bespreken. Xavier en Doctor Strange hebben respectievelijk alles op mentaal en magisch gebied geprobeerd, maar er is geen positief nieuws. Wat zijn de opties nu? Is het toegestaan Scarlet Witch te doden als het voortbestaan van de realiteit zelf op het spel staat?
En hier is een punt waarop sommige hardcore fans/nerds begonnen te klagen over House of M; de ‘good guys’ lijken een stuk bloeddorstiger dan normaal. Er wordt meermaals gerefereerd naar het (dreigen te) doden van specifieke personages en dat zie je niet zo vaak. Ik kan me voorstellen dat dit storend kan zijn als je de characters in kwestie al jaren volgt. Maar goed, moving on.
De Avengers/X-men mix besluit om eerst Wanda te bezoeken voor ze een beslissing nemen over haar lot. Aangekomen op Genosha gaan de dingen echter niet helemaal zoals verwacht. Er is niemand te vinden, er hangt een wat onheilspellende sfeer, Xavier verdwijnt ineens en in een wel heel erg creepy scène lijkt de wereld ‘vast te lopen’ om uiteindelijk in wit licht weg te branden. Ja, er is iets heel erg misgegaan. Wanda heeft met haar powers de wereld in zijn totaliteit weten te veranderen.

uh_oh
In deze ‘nieuwe’ wereld is Magneto de leider van het grootste deel van de wereld die zijn imperium vanuit het bloeiende Genosha beheert. Mutanten zijn de dominante soort op de planeet, en Homo Sapien bevindt zich voornamelijk op de bodem van de sociale rangorde. Alle personages die Wanda op kwamen zoeken hebben in deze nieuwe realiteit compleet andere levens. Peter Parker is getrouwd met oude vlam Gwen Stacy (die in de ‘echte wereld’ door zijn schuld stierf, back in the old days) en is een populair figuur in de media. Emma Frost en Cyclops zijn gelukkig getrouwd en burgertrutjes geworden. Doctor Strange is een psycholoog met o.a. een meneer Reynolds als patiënt, die last heeft van vreselijke nachtmerries. Captain America is nooit in het ijs ingevroren gedurende de 2e Wereldoorlog en is nu een oude man in een achterstandsbuurt, etc. In issue 2 zien we voornamelijk hoe deze nieuwe status quo voor de meeste personages uitpakt.

Wolverine wordt wakker op het vliegende fort van S.H.I.E.L.D. en beseft zich dat er iets heel, heel mis is. In deze nieuwe realiteit werkt hij als leider van een elite team soldaten met o.a. Mystique en Spiderwoman. Enige probleempje; Logan herinnert zich zijn hele leven, en daarmee ook zijn ‘oude’ voordat Wanda het zootje naar haar hand zette. Niemand anders lijkt zich bewust te zijn van het feit dat dit allemaal nep en onnatuurlijk is. Verward en half in paniek slaat hij op de vlucht, op zoek naar antwoorden en een manier om alles terug te draaien.

houseofm2

Good & Bad Stuff
House of M is geschreven door Brian Michael bendis, de gast achter Secret War, Avengers Disassembled en New Avengers. Zeker die laatste twee hebben flink wat aansluiting bij HoM en zijn daarom misschien interessant leesvoer voor de mensen die graag zo veel mogelijk details van een verhaal en de personages daarin willen.
Over details gesproken.. omdat HoM een universum-veranderend comic event was, had dit ook effect op de vele series die in dezelfde periode werden gepubliceerd. In totaal is er wel een HoM miniserie of stand-alone nummer gemaakt van elk mogelijk team of personage, ook wel ‘tie-ins’ genoemd omdat ze inhaken op een specifiek verhaal. Serieus, de hoeveelheid tie-ins was bizar groot en als je neurotisch genoeg was om alles te moéten hebben was je flink de sjaak (zoals men dat in mijn Brabantse omgeving zo mooi weten te zeggen). Iron Man, Hulk, Fantastic Four, de 28000 X-men series, Spiderman.. meer dan 20 House of M ‘extra’ verhalen in totaal, sommigen van 4 of meer nummers! Dat gaat je bankrekening wel voelen. Bijkomende narigheid is dat de hoeveelheid goede verhalen in deze stapel op een hand te tellen is. Mocht de hoofdserie je helemaal wild maken en je tóch meer wil lezen, houd het dan bij de Fantastic Four en Avengers tie-ins.

Terug naar de hoofdserie. Het eerste wat opvalt is dat House of M er slick en kleurrijk uitziet. De vele personages zijn vrij goed uit elkaar te houden, al lijken de meeste mannelijke pipo’s een beetje samengedrukt te zijn met hun ietwat platte hoofden en brede schouders.
Op zich is het tempo van het verhaal wel in orde, zeker als je niet steeds een maand of langer tussen de nieuwe issues moet duimendraaien maar nu de verzamelde storyline als trade paperback er in één zit doorheen kunt knallen. In nummer 1 zien we de aanloop tot de Extreme World Makeover, nummer 2 is zoals gezegd een rustige opzet waarin we de wereld leren kennen, en het 3e nummer is Wolverine die op zoek gaat naar antwoorden. Pas hierna beginnen er wat zaken op z’n plaats te vallen en kan het plot werkelijk een beetje momentum krijgen. Als dan tegen het eind de grote climax-battle plaatsvindt heb je al wel een hoop dialoog achter de rug. Niet dat de comic slecht geschreven is (verre van, het dialoog is ‘typisch Bendis’ en lekker vlot) maar er moet echt een hoop uitgelegd worden voor we doorkrijgen hoe ánders de nieuwe wereld wel niet is. Er wordt iets te veel tijd besteed aan de opbouw van iets dat niet permanent kán zijn.
Tsja, dat is vermoedelijk het grootste nadeel aan House of M. Een serie waarbij de status quo gruwelijk op z’n kop wordt gegooid? Je weet dat de grootste veranderingen ongedaan gemaakt zullen worden tegen het eind. Marvel gaat het risico niet lopen het merendeel van z’n klanten af te stoten door heftige afwijkingen van de norm permanent door te voeren. In ieder geval niet als het betrekking heeft op zó veel personages tegelijkertijd.

Speaking of which; de cast is op z’n minst gigantisch te noemen. Bij deze een overzichtje van zowat alle belangrijke personages die langs zullen komen. Holy cow! Lang niet iedereen is even cruciaal voor het plot of krijgt veel te doen, maar als House of M je eerste Marvel comic is dan wordt het al snel vrij lastig om uit elkaar te houden wie nou wie is. De focus ligt in ieder geval op Wolverine, Luke Cage, Spidey, Emma Frost, een karakter dat terugkeert uit de dood, en een meisje genaamd Layla Miller. In eerste instantie was Layla een storende factor voor me; ze is wel héél erg obviously een Deus Ex Machina. Het wordt wel in de comic zelf genoemd dat ze misschien een onderbewuste creatie is van Wanda en zodoende kan assisteren in het terugdraaien van de vernaggelde realiteit, maar dan nog. Beetje een zure nasmaak, net een te makkelijke oplossing. Ze zal overigens later in een andere serie terugkeren en dan met wat slimme toevoegingen juist weer een fantastisch personage worden.

fijne_spidey_kostuum_variant_trouwens

Er zijn dus wat haken en ogen aan deze miniserie, vooral voor de kritieke lezer. Zelf heb ik me uitstekend vermaakt met House of M en deze zelfs meermaals gelezen. Er zijn veel interessante details te vinden in het slicke tekenwerk en het verhaal wordt an sich vrij netjes uit de doeken gedaan. Vooral het schaduwgebruik is erg goed gedaan, en de atmosfeer wordt hiermee waar nodig broeierig, drukkend of kil. Ach, ik ben nu eenmaal een sfeer-hoer, what can I say.
Voor de types die zowaar denken aan een aanschaf; er is een ‘gewone’ paperback versie en een hardcover editie beschikbaar. Voor de 2e betaal je wel wat meer, maar is meteen van oversized formaat (sexy artwork wordt alleen maar sexier zo), wat steviger uiteraard, en heeft wat extra infomatie achterin over de vele hoofdpersonen en hun rol in de HoM wereld. Helaas is deze informatie zo goed als nutteloos, omdat deze specifieke setting eigenlijk van zo’n korte duur is. Deze extra is de hogere prijs dus niet waard, kies voornamelijk de hardcover als je het prettig vindt zo’n groot boekwerk in je kast te hebben.

OK, gelezen! En hoe nu verder?
Als je nummer 8 uiteindelijk uit hebt gelezen is er toch nog opvallend veel veranderd in het Marvel universum. De grootste klappers op een rijtje:

– De heftigste en meest status quo veranderende gebeurtenis is het door Wanda de-poweren van 95% van alle mutanten op aarde. Een hele zooi personages zijn in één klap hun krachten kwijt. Nou ja, er is wat mumbo jumbo waarmee de best verkopende mutanten er ongeschonden uitkomen natuurlijk. Maar figuren als Magneto, Quicksilver, Xavier, Blob en Jubilee zijn ‘gewone’ mensen geworden.
– Wolverine heeft al zijn herinneringen weer terug. Hij trekt er op uit om oude rekeningen te vereffenen, in een nieuwe serie met de titel Wolverine : Origins. Net als de film is deze serie ook vrij matig met een opleving in de laatste paar maanden.
– De X-men zijn ineens onderdeel van een met uitsterven bedreigde soort. De overheid grijpt snel in en stuurt door piloten bestuurde Sentinel robots om Xavier’s school te beschermen en tegelijk een oogje te kunnen houden op deze grootste groep mogelijke onruststokers.
– Quicksilver, die nu depowered is, flipt een beetje en gaat op zoek naar pogingen om de getroffen mutanten hun powers weer terug te geven in de miniserie Son of M.

House of M vormde het startschot voor enkele nieuwe series, of betekende een radicale ommekeer voor andere. Binnenkort zullen we hier een kijkje in gaan nemen. En geloof me, vanaf dit punt wordt het alleen maar beter!

avatar geschreven door op 25 mei 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :