1

Shaun the sheep (Aardman studios)

shaunthesheep_top

Ooit domineerde Tampera de top40 met ‘If you buy this record, your life will be better’ (en vooral dat van de artiest, maar dat viel weg op de singlehoes). Erger nog, de dreinerige deun was minstens zo irritant als 2-Unlimited in hun hoogtijdagen, en tot op de dag van vandaag blijken enkele hersencellen bezet gebied. Om daar me af en toe toch even bewust van te maken, kan ik erop rekenen op de meest onverwachte momenten te worden herinnerd aan het fantasieloze gestamp dat zich dan de rest van de dag heer en meester maakt van mijn futiele kronkeldomein. Om pas dagen later weer in vergetelheid te geraken. Hoogst vervelend. Toch kan ik niet anders dan mijn review over Shaun the Sheep met dezelfde uitspraak te beginnen.

If you read this review, your life will be better.

En dat komt goed uit, want Dr. Clavin diagnosticeert hierbij dat je wel toe was aan verandering. Hoogstwaarschijnlijk woonachtig in druilerig Nederland, sjok je al jaren troosteloos door makke polderwoestenij. Vergezeld van professionele doemdenkers (denk Gordon, Jan Mulder, Johan Derksen) en de Klaagmuur voor Ongelijkten die internet heet (zelfs op Dorkside wordt bij tijd en wijle een nerdrage gepleegd). Nietsvermoedend is daarbij je ooit kinderlijk naïeve en opgewekte psyche vastgezogen in metersdikke lagen bagger met een kracht waar Discovery Channel graag een documentaire ‘Formidable forces’ aan zou willen spenderen. Niet verwonderlijk heeft dit je gemoedstoestand rotsvast verankerd tussen sentimenten ‘meuh’ en ‘mwoah’.

Medicinale krachten

Niet getreurd, er is sinds enige tijd een medicijn. Je droezelige bestaan op deze zompige aardkloot zal nooit meer hetzelfde zijn. De grijze wolkendeken, die zuchtend onder zijn gewicht elke dag een centimeter naderbij lijkt te komen, zal lichte scheuren gaan vertonen en stralen scherp zonlicht als bliksemschichten naar beneden sabelen. Dacht jij dat slechts de hilarische Mc Chris of het consequent saboteren van rpg-sessies je dagelijkse besognes tijdelijk konden vervangen door een uitgestrekte glimlach op je puisterige tronie, je had het mis. Er is een effectievere methode. Afkomstig uit dezelfde studio als Wallace en Gromit, Aardman Studios, werd jaren voorzichtig met uiterste precisie het recept bereid dat een gouden gemoedstoestand zou gaan toveren uit brokken gitzwarte mentale steenkool. Voorwaar, het schaap! Wit. Wollig. Beheheh. Zo’n ding. Maar let op. Dit is niet zomaar een schaap. ‘It’s Shaun the sheep. It’s shaun the sheep.’, zo luidt het mantra dat de exodus zal inleiden uit het land van de eeuwige schaduw en vanaf heden je nieuwe afgod.

Werking

Shaun the Sheep gaat dus over Shaun het schaap. Hij woont samen met zijn kudde op een knus Engels boerderijtje. En net als in het eerder genoemde Wallace & Gromit, is Shaun vele malen slimmer dan de sullige boer. Alleen de trouwe viervoeter Bitzer, de hond van de boer, vormt zijn intellectuele gelijke. Hilarische figuranten zijn verder de varkens, die zich in verschillende afleveringen ook werkelijk als varkens gedragen. De serie is al lange tijd een enorme hit in Engeland, en niet voor niets. Elke aflevering duurt slechts zeven minuten (klei-animaties duren nou eenmaal pijnlijk lang om te maken), maar is zichtbaar met liefde gemaakt en zo doeltreffend op je lachspieren als een mokerslag van de Hulk zelve. De serie mag dan voor kinderen zijn gemaakt en’s middags worden uitgezonden in Engeland, er valt voor iedereen genoeg te genieten. Sterker nog, Shaun the Sheep heeft alles in zich om tot het rijtje Britse humoristische klassiekers te worden geschaard. Want ondanks een hopeloos Engelse setting in rustiek Brits heuvellandschap, spreekt de serie universeel tot de verbeelding. Dat komt vooral omdat er niet in gesproken wordt, waardoor taalbarrières volledig wegvallen. Inhoudelijk lijkt Shaun kort gezegd een kruising tussen Mr Bean, slapstick, en MacGyver. Pardon, MacGyver? Inderdaad. Shaun krijgt elke aflevering te kampen met een probleempje, en moet vaak roeien met de middelen die hij tot zijn beschikking heeft op de sobere boerderij om tot een oplossing te komen. Of het nu gaat over het pimpen van een tractor met potten en pannetjes, hoe een kikker leidt tot een smeuïge pizza, of het uitbaten van een beestachtige discotheek, Shaun will fix it!

shaunthesheep_dj

Bijwerkingen?

De meeste capriolen, grappen en grollen vallen niet bepaald onder de noemer ‘eigentijds’. Verwacht geen grove grappen hoe Shaun vloekend de varkens met kettingzagen bewerkt om vervolgens te badderen in fonteinen van bloed, niemand wordt gemeen verbaal met de grond gelijk gemaakt, en ook al geen seksueel getinte afleveringen over hoe de schapen zich te buiten gaan aan het anusbleekmiddel dat één der schapen uit de boer zijn badkamer steelt. Je wordt onherroepelijk teleurgesteld als je mikt op de nieuwste serie met flitsende montages en snelle ‘cuts’. Niets daarvan. Op gepast tempo werkt Shaun zich kalm elke aflevering naar de oplossing van een probleem, op veelal onnavolgbare wijze. Tijdens het kijken moest ik dan ook vaak aan Herman Finkers denken, die als één van de weinige cabaretiers op eenzelfde wijze de grenzen des tijds overstijgt. Of Dinner for one. Humor die iedereen begrijpen zal, ook al woon je niet in Engeland en ben je geen .. ehm.. schaap. Ook Shaun zal over twintig jaar niet aan kracht blijken te hebben ingeboet. Je zult dan immers niet kunnen grinniken over de maffe Rihanna-snit van de boer, die vreemde Marimekko prints op de schapenwol van de kudde of de inmiddels pijnlijke CGI. Kleurige klei ís immers nu al een gedateerde methode. Maar dat is nu net Shaun’s grote kracht. De aandoenlijke humor overstijgt generaties. Hier kunnen grootouders én kleinkinderen tegelijk van genieten. En dat voor elkaar krijgen, is uitermate knap. Het leidt er echter ook toe, dat Shaun the Sheep het vermogen bezit zich sneller als het Mexicaanse varkensgriepvirus door je familie te verspreiden, dus ga er voorzichtig mee om! Het doet namelijk heel rare dingen met mensen, van Pink Floyd fans (het nummer ‘Sheep’ hè?) tot ahem.. Duitsers.

Prognose

Nick Park, de geestelijk vader van Shaun, staat bij de ingewijde nerd al jaren bekend om zijn zoektocht naar tijdloze humor, getuige zijn eerdere creaties met eenzelfde karakter (denk Wallace en Gromit, maar ook Creature Comforts of the Chicken Run bijvoorbeeld). Met Shaun the Sheep lijkt hij de formule geperfectioneerd te hebben. Het is instant happiness. Elke keer weer. Het is een kwestie van tijd totdat psychiaters in hun DSM-IV manual Shaun opnemen als ‘remedie tegen depressie’. Wees echter tevens gewaarschuwd, want evenals Tampera zal Shaun ook een aantal geheugencellen permanent verkwisten. Ook al wordt het telkens zomer in je hoofd zodra Shaun’s introtune door je hersenpan galmt, diezelfde hersencellen blokkeren wel mooi bijzonder agressief het opnemen van nieuwe informatie de rest van de dag. Rest nog te vermelden dat er ongeveer 40 afleveringen zijn van zeven minuten. In lichte dosis verkrijgbaar, en minimaal één maal daags in te nemen. Doctor’s orders.

avatar geschreven door op 9 mei 2009

Een reactie op “Shaun the sheep (Aardman studios)”

  1. avatar Pyromaartje schreef:

    De filmpjes zijn hilarisch :), je ziet wel gelijk het verschil tussen onze buren links en rechts hmmm…Altijd geweten dat onze oosterburen toch stukken minder humor hebben, ondanks de goede poging :).

Reageer

Anti-Spam vraag :