2

Adam’s Apples

adamsapplesposterIk houd wel van absurde films. Adam’s Apples is een Deense film over een skinhead die een appeltaart moet bakken, maar tegengewerkt wordt door hogere machten, dus dat zit wel snor.

Adam Pedersen komt net uit de gevangenis, maar voordat hij weer terug kan gaan naar zuipen en buitenlanders rammen met z’n vrienden, moet hij nog een alternatieve straf uitzitten: wat tijd spenderen op de afgelegen parochie, gerund door Ivan. Maar Ivan is behalve humorloos, eeuwig optimistisch en ziekelijk naïef, eigenlijk licht gestoord. Adam heeft duidelijk geen zin om mee te werken; dat blijkt wel iedere keer als hij geweld toepast op de mensen om hem heen, inclusief Ivan. Het kruis aan de muur op z’n kamer vervangt hij door een portret van Adolf Hitler. Maar Ivan gaat vrolijk door, en als Adam schertsend antwoord “Een appeltaart bakken?” op Ivan’s vraag wat voor taak hij hier wilt uitvoeren, neemt deze hem compleet serieus.

Maar hier slaat het noodlot toe: de appelboom voor de parochie wordt plots geteisterd door onweer, raven en wormen. Het lijkt wel alsof iets of iemand Adam wil verhinderen z’n taart te bakken, en iets wat begon als grap wordt al snel een uitdaging.

Over de hele film hangt een Roald Dahl achtige absurde sfeer. Er lopende allerlei vreemde types rond (zoals de veelvraat kleptomaan verkrachter Gunnar, en politiek ‘terrorist’ Khalid wiens idee van raaf-bestrijding vuurwapens omvat). Ivan doet alsof z’n compleet verlamde en stomme zoontje tegen hem praat en regelmatig dingen uitvoert en je weet eigenlijk nooit wat er gaat gebeuren in de film, maar compleet random is het ook weer niet. Voor een zwarte komedie is de film zelfs vrij sympathiek, ondanks dat alle hoofdpersonen allemaal in wezen onsympathieke figuren zijn. De film zit vol met slapstick, maar ook absurde dialogen.

Wanneer Adam aan Khalid vraagt waarom hij nog steeds elke week een Statoil pompstation overvalt, antwoord Khalid dat de staat door olie in het Midden Oosten te halen de onderdrukking van zijn volk ondersteunt. Wanneer Adam dan vraagt of Khalid realiseert dat Statoil z’n olie uit de Noordzee haalt zie je het onbegrip op Khalid’s gezicht  verschijnen en de daaropvolgende cognitieve dissonantie. Fantastisch.

Deze film is zo’n typische ‘Niet iedereen gaat dit waarderen’-film, maar het is zeker wel een leuke film als je van absurde zwarte humor met bovennatuurlijk tinten houdt.

Trailer:

avatar geschreven door op 24 juni 2009

2 reacties op “Adam’s Apples”

  1. avatar Doctor Clavin schreef:

    mr Torrent… engage!

  2. avatar Grafherrie schreef:

    I second that…

Reageer

Anti-Spam vraag :