0

His Name Was Jason (2009)

Nostalgie is een sterk iets. ‘Friday the 13th’ was vele jaren geleden mijn allereerste slasher movie en zodoende heeft de serie altijd een speciaal plekje in mijn zwarte hart behouden. Het mysterie achter wie de killer nou precies was, de tieners die argeloos de dood tegemoet huppelen, strip-monopoly… what’s not to love. In de deeltjes die volgen wordt de geslaagdheid van die eerste uitstap in Camp Crystal Lake niet geëvenaard maar toch heeft elke film wel een zekere charme (Behalve deel 9… fuk deel 9). De eerste échte Jason kill, de vrij nuchtere introductie van het hockeymasker, Jason sterft écht, komt daarna écht terug, en meer domme tieners die aan hun eind komen dan bij een uitslaande brand op Mysteryland. De Friday serie is een fenomeen binnen het horror- en slasher genre en om het 30 jarige bestaan gepast te vieren is de docu His Name Was Jason op DVD uitgebracht.  En ja, dat is zeker weten een must-have voor de fans.

hisnamewasjason1

Het begint al meteen goed met gastheer Tom Savini die de kijker verwelkomt. Als special effects goeroe die aan deel 1 en 4 heeft meegewerkt is zijn aanwezigheid zeker terecht. Tussen de segmenten door geeft hij de hele documentaire lang corny maar amusante introducties. We beginnen goed en wel met de algemene ontstaansgeschiedenis en een terugblik naar alle films. Leuk om te weten dat de makers na enkele mislukte kinderfilms flink verlies draaiden en daarom maar besloten iets makkelijks tussendoor te doen. Ze verzonnen een pakkende naam, daarna werd er pas nagedacht over de inhoud. Na een vermakelijke rit langs alle delen is er aandacht voor het ontstaan van Jason als personage, de beste kills, de dingen die op de set zoal misgingen, de populariteit van de Friday serie en speciale aandacht voor de recent uitgekomen remake (wat wel iets wegheeft van een schaamteloze promo).
Er zijn flink wat mensen gevraagd om een zegje te doen over hun aandeel in de filmreeks. We zien een hoop van de (destijdse) tieners terug, de regisseurs van individuele films, de rits acteurs die de rol van Jason voor hun rekening namen en andere figuren uit het horrorwereldje. Zelfs de Angry Video Game Nerd heeft een cameo naar aanleiding van zijn recensie over het bijbehorende NES spel! Geinig hoe alle dames die de reeks hebben overleefd hier trots op zijn en graag terug zouden komen voor een reünieproject, inclusief opschepperij over dat zij Jason wel een tweede keer te slim af zouden zijn. Het enthousiasme van de acteurs/trices is vrij aanstekelijk, en ik kan me voorstellen dat de fans al snel moeten grijnzen om de vele inzichten, anecdotes en feitjes. Wist je dat hét kenmerkende “Ki ki ki.. Ma ma ma..” geluidseffect een verwijzing is naar de woorden ‘kill’ en ‘mama’ die de fundering voor Jason’s bestaan vormen? Of dat er flinke discussies bestaan over wie nou eigenlijk precies met het gouden idee kwam om een hockeymasker op zijn misvormde bakkes te plaatsen?

hisnamewasjason2

De presentatie van de docu is dik in orde. Uiteraard een hoop klassieke momenten uit de vele films, maar ook fijne foto’s die met wat semi-3D trucage letterlijk meer diepgang hebben gekregen. Het geheel is duidelijk met liefde gemaakt en ik kreeg in ieder geval weer ontzettende behoefte om wat van de Friday reeks te gaan zien. Komt mooi uit, want ik ben helemaal klaar voor de remake die dit jaar in de bioscopen te vinden was. Hopen dat ‘ie niet zulke bloederige ballen zuigt als die van Halloween

avatar geschreven door op 29 juni 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :