2

Remakes: Halloween & My Bloody Valentine

Wat is dat toch met die remakes? Bij 80% van de projecten die worden aangekondigd krab ik me op mijn steeds kaler wordende achterhoofd en vraag me serieus af wáárom. Wat dacht je van enkele projecten die aangekondigd zijn voor de nabije toekomst… Bad Lieutenant? Re-animator? Escape From New York? ROBOCOP?!?! Het is dat ik een ruggegraatloze hond ben die uiteindelijk deze films alsnog gaat zien, anders zou ik er boos van worden. Nu zijn niet alle films die door de remake molen gaan onterecht geselecteerd. Zeker in het horror genre zijn er wat oude producties die met een update naar de 21e eeuw wat extra glans kunnen krijgen. Let’s see…

Halloween (2007)

Cop car candy collecting

Ik moet eerlijk toegeven: ik heb de originele Halloween pas 2 jaar geleden voor het eerst gezien. En als we toch eerlijk bezig zijn… de film was goed voor die tijd als proto-slasher movie, maar komt tegenwoordig wat sloom op gang en de kills voelen een beetje kort door de bocht. Het is een klassieker, maar niet een die je zal omverblazen. Te waarderen voor de sterke opening, fantastische muziek, mevrouw Curtis als leading lady en één scène waarin Michael Myers minutenlang rond zijn prooi hangt waarbij je als kijker elk moment verwacht dat hij toeslaat.

In 2007 werd de nieuwe versie de bioscopen in geknald met een hoop opgehaalde shouders als gevolg. Omdat ik sloom ben met het bijhouden van nieuwe horrorfilms kan ik nu veel te laat pas zeggen dat die mensen destijds gelijk hadden. De Rob Zombie versie van Halloween heeft bar weinig bestaansrecht, een dooddoener voor een remake.
De grootste fout die wordt gemaakt is een uitgebreide backstory geven aan Michael Myers. Hij groeit op in het redneckgezin uit onze ergste nachtmerries inclusief gewelddadige vader, sletterige zus en strippende moeder. Myers zelf is een dikkig ventje met lang blond haar dat constant geconstipeerd kijkt. Welke andere film wist nou een ooit zo intimiderende en klassieke badass helemaal van zijn kracht te ontdoen door hem te tonen als irritante koter? OH JA, STAR WARS. Myers flipt uiteindelijk omdat een schooljongen hem omver duwt in de toiletten. Wauw. Bijkomstigheid is dat er nu 50(!) minuten wordt uitgetrokken voor wat in het origineel hoogstens 10 kostte.

Er zijn wat kleine lichtpuntjes voor de gorehounds. Zo is mevrouw Scout Taylor-Compton een wel heel erg cute hoofdslachtoffer, is het altijd fijn om Malcolm McDowell en Danny Trejo te zien, zijn de kills soms ongemakkelijk bloederig en huppelt 80% van alle vrouwelijke karakters op den duur wel topless langs. De prioriteiten voor een goede slasher movie, weetjewel.
Maar dan nog is de film een grote misstap. Als Michael eenmaal op gang komt is je interesse al lang vervlogen, en er wordt weinig beter gedaan dan in het origineel. Maar ach, de film bracht een hoop centen op dus zit deel 2 er al weer aan te komen die er zowaar nog nuttelozer uitziet. Zonde! Volgende patiënt!

My Bloody Valentine (2009)

Run away, little girl!
Now that’s more like it! Het origineel uit 1981 was een matige slasher die zwaar gecensureerd uitgegeven werd. De ‘restored’ versie waarin de meest grafische elementen weer terug zijn geplaatst maakt de kijkervaring iets waardevoller, al zijn de kills op één na tegenwoordig niets om nog van op te kijken. Afstompende media, bedankt! De mijnen waar een groot deel van de film zich afspeelt vormen een goede claustrofobische locatie, en een killer in volledige mijnwerkersoutfit oogt vrij effectief. Maar ja, het origineel komt nergens echt van de grond en is uiteindelijk ‘redelijk ok’ en ‘gemiddeld’. Perfect voor een remake, toch?

En die is zowaar dik geslaagd. Belangrijkste punt; hij is in 3D! Nu moet ik tot mijn schande toegeven slechts de 2D versie gezien te hebben, maar wist je dat je alsnog een driedimensionaal effect kunt faken door één oog bij het kijken dicht te knijpen? Zodoende toch nog een beetje lol gehad met de momenten waarop de makers voorwerpen richting de camera laten vliegen.

Het verhaal is een knipoog naar het origineel; waar dit eindigde met een feestje in de mijnen zelf, vormt dat uitgangspunt juist hier het begin. Een van de arbeiders kwam in het verleden vast te zitten bij een cave-in en doodde zijn collega’s om meer zuurstof te hebben, en is nu terug om die vervelende tieners over de kling te jagen. Hij wordt op den duur gestopt, maar X jaar na dato beginnen er weer mensen te verdwijnen. Wie is de schuldigde?? OH WIE??
Nah goed, het verhaal doet er amper toe, al moet ik toegeven me vermaakt te hebben met mijn pogingen de identiteit van de killer te deduceren. Maar de vraag die alle genrefans zich nu stellen: hoe zit het met de fun, gore en boobs? Het antwoord is een drievoudige ‘prima’. De makers hebben gelukkig geen pretentieuze extra bedoelingen bij de film gehad (Ik kijk jou aan, Rob Zombie!) en daardoor blijft het allemaal vrij luchtig. Het creatieve gebruik van een pikhouweel op het paniekerige slachtvee is prima vermakelijk. Onze killer is lekker grof en zodoende zien we onderkaken losschieten, mensen aan het plafond worden geregen en worden er ventilatiegaten gemaakt op allerlei spannende plekken. Voor de eenzame heren onder ons is er een 5-minuten full frontal nudity scène van een dame die probeert te ontsnappen aan deze maniak. En mocht je de echte 3D versie in handen krijgen staan je wat leuke effecten te wachten die het allemaal nog wat op zullen leuken. Ja, de combinatie sleazy en gory slasher met die extra dimensie erbij is zo gek nog niet. Geen wonder dat er meer 3D horrorfilms aangekondigd zijn… hopen dat ik die meuk de volgende keer wél kan zien zoals het bedoeld is.

More to come

Lijkt ‘Bloody Valentine’ een van de weinige uitzonderingen op de regel? Met een crapload aan nieuwe remakes om de hoek is er genoeg materiaal om als horrorfans over te mopperen. Ja, al die fijne klassiekers die we koesteren worden door al die geldbeluste studio’s betast. En als het eindresultaat dan uiteindelijk hard tegenvalt kun je haast indenken dat iemand flipt en met een voorraad door midden gebroken DVD’s een slachting aanricht in Hollywood om wraak te nemen en…verrek, dat is eigenlijk wel een goed concept voor een slasher movie…

avatar geschreven door op 20 juni 2009

2 reacties op “Remakes: Halloween & My Bloody Valentine”

  1. avatar Egregius schreef:

    Een remake van Robocop? WTF is wrong with these people?? Oh ja, gebrek aan integriteit en ideeen.

    Trouwens 😀 @ “Welke andere film wist nou een ooit zo intimiderende en klassieke badass helemaal van zijn kracht te ontdoen door hem te tonen als irritante koter? OH JA, STAR WARS.”

  2. avatar jasmijn schreef:

    hahaha
    deze film is echt heel erg saai!!

Reageer

Anti-Spam vraag :