1

Terminator Salvation (2009)

Wat maakt een geslaagde Terminatorfilm? Arnie? Tijdreizen? John Connor op de vlucht voor bewapende blikken bikkels? Na 3 films met eigenlijk hetzelfde riedeltje leek het idee van een langer kijkje in de post-apocalyptische toekomst wel een verfrissend alternatief. Althans, als het verhaal wat nieuws zou weten te bieden. De uiteindelijke conclusie; nee, dat is helaas niet gebeurd.

Op een Scheveningse zondagochtend kon danzkij een door Acme Trendz Store georganiseerde voorpremière de echte fanboy dan eindelijk de nieuwste telg in de franchise gaan zien. Terminator Salvation vindt plaats in 2018, waar we al snel een geharde John Connor het slagveld zien betreden. En daar zit eigenlijk al meteen iets een beetje wrang; aan het einde van deeltje 3 ben je helemaal lekker gemaakt over judgment day en de directe gevolgen hiervan voor de mensheid, maar in Salvation nemen we ineens wel een hele grote stap vooruit in de tijd. De fase tussen een wat overdonderde Connor in een atoombunker uit T3 en een al redelijk ervaren soldaat krijgen we als kijker niet mee, en dat is ergens wel zonde. Alsof er nog wel een filmpje tussen had gekund.

Maar afijn, we zullen het met 2018 moeten doen, ook prima. Tijdens een risicovolle missie vindt Het Verzet een mogelijke insteek om de strijd tegen de machines te winnen. Kyle Reese is een jonge gast die probeert te overleven in de ruïnes van L.A. en nog nooit van John Connor heeft gehoord. Een mysterieuze man genaamd Marcus strompelt een Skynet faciliteit uit op zoek naar iets of iemand. Deze verhaallijnen zullen in de 2 uur durende film kruisen, met wisselende resultaten.

bale_being_bale

Even de goede punten eerst; de film is flink spectaculair. De explosies en rondvliegende brokstukken zullen zelfs verveelde bioscoopgangers met narcolepsie rechtop doen zitten. We zien nukes, plasmastralen, scheurend metaal, botsingen op hoge snelheid, een fantastisch overtuigende helicoptercrash, en instortende flatgebouwen. Het is LUID en BOEM en VUUR en YOWZA en de eerste helft van Salvation is dan ook een lekker gritty knalfestijn waar de robothonden wel brood van lusten. De kleine jongen in mij werd er in ieder geval zeker door vermaakt.
De bots zelf zijn ook zeker stoer. Ze voelen taai en gevaarlijk, zoals in een scène waar Connor wordt geambushed door een Terminator zonder onderlijf die bewijst nog net zo eng te zijn als de mobielere variant. Speakin’ a’ which, gemotoriseerde Terminators? Oh zo fout maar tegelijk friggin’ awesome. Ook een gigantische bot die boven de meeste huizen uittorent weet te overtuigen, daar kan Transformers nog iets van leren.

Maar jongens jongens, blijf zeker weg als je een prikkelend en onvoorspelbaar verhaal wil ervaren. Zeker in de tweede helft laat het script flinke gaten vallen. Mensen nemen vrij knullige keuzes, het ‘geheime wapen’ tegen de robots wordt blijkbaar ineens vergeten, we raken de schaal een beetje kwijt waarop de gebeurtenissen zich afspelen, en het dreigende gevoel uit het begin valt hard weg aangezien alle obstakels die volgen vrij makkelijk worden vermeden. Hoe meer ik over het verloop van het verhaal nadenk, hoe duidelijker het wordt dat er grote kansen zijn gemist.
Een probleem wat ik had met de Marcus storyline was ten eerste het feit dat hij een Terminator was al meteen duidelijk was, zeker als je bij de eerste scènes van de film op hebt gelet en niet aan je gat zat te krabben, ten tweede de twist waarbij blijkt dat hij tóch (onbedoeld) een verrader was erg geforceerd overkomt, en ten derde ik niet goed de logische voortgang kan zien in een type cyborg dat geavanceerder is dan alles wat we in de overige films hebben gezien, maar blijkbaar toch chronologisch gezien eerder is gebouwd. Durr?
En wat is de deal met Skynet ineens een visuele representatie geven? Nog nooit in de geschiedenis van de geschiedenis is dat een slimme keuze geweest! De Borg waren prima eng zonder fetish-outfit Queen. De Matrix was interessant genoeg zonder Architect. En nu dus Skynet als supervillain die aan de digitale snor draait terwijl hij/zij het Snode en Sneaky Plannetje even uit de doeken doet. Argh! Oh ja, de film doet echt wel z’n best om je bij het handje te nemen. Dialoog is over het algemeen vrij geforceerd en vooral bedoeld om de mentaal zwakkere kijker constant up-to-date te houden. Ook zijn niet alle acteurs/trices even sterk. Bale is me net iets te intens in alles wat hij doet, en een van zijn verzetsmaatjes verdient de Meest Houterige Performance Award ’09. Gelukkig was mevrouw Bryce Dallas Howard (die Gwen Stacy in Spiderman 3 speelde) af en toe op het scherm om me even al mijn zorgen te laten vergeten.

toasty

Misschien zeur ik teveel hoor. Verwacht ik teveel van mijn zomerse entertainment. Ga bij jezelf na of je de volgende (spoilerige) punten kunt waarderen, en zoja, dan ligt het toch echt bij mij:
– Een openhartoperatie in het midden van een winderige zandvlakte is helemaal prima
– Na 2 dagen met een cyborg op te trekken ben je bereid hem te verkiezen boven de mensheid
– Je kunt Skynet headquarters binnenlopen door één turret uit te schakelen, waar ook nog eens in totaal 3 Terminators de boel bewaken
– De grootste dreiging voor Skynet wordt gevangengenomen en netjes in een cel gezet, in plaats van meteen neergeschoten. Wacht, sinds wanneer heten de robots Incarcerators?? JUIST, SINDS NOOIT!

Bah, genoeg van dat negatieve gebrom. Het is nou ook weer geen doffe ellende. Zo waren de knipogen naar de andere films wel grinnik-veroorzakend, is Arnie’s semi-cameo echt helemaal te gek (en wordt de kracht van de T-101 goed benadrukt), komt het post-apocalyptische sfeertje vrij netjes over, is het tof om Anton “Chekov” Yelchin en Michael Ironside hun ding te zien doen, en gaat er werkelijk niets boven het oorverdovende geknal van de Terminator tune in een bioscoopzaal. Qua spektakel zal er deze zomer weinig tot niets over Terminator Salvation heengaan, al zal je bij een gedetailleerde inspectie toch echt wel flinke roestplekken op het eens zo glimmende metaal ontdekken.

avatar geschreven door op 1 juni 2009

Een reactie op “Terminator Salvation (2009)”

  1. avatar Languh schreef:

    okee, dat 2e spoilerstukje kan natuurlijk ook even in spoilertekst, ik las namelijk de eerste zin daarvan en dat wou ik eigenlijk niet…
    maak het effe blokjesgrijs aub?

Reageer

Anti-Spam vraag :