5

Coraline (2009)

Maandagochtend. De kantoren zijn weer gevuld met collegae en klusjes, en gezeteld aan je bureau maak je je op de zoveelste dag uit je leven te verspillen. Terwijl om je heen mensen al naarstig doen alsof hun saaie werkzaamheden ook maar enig nut hebben hun leven enigszins betekenis te geven, ontdek jij plots op je pc een klein deurtje. Het deurtje heeft een magische uitwerking op je. Hoe je ook probeert, je ogen vinden steeds een weg richting het minuscule fonkelende deurtje op je desktop. Dan is het zover. Trillend van spanning duw je tegen het deurtje wanneer je leidinggevende is afgeleid tijdens zijn dagelijkse gang naar de koffiekan. Piepend en krakend gaat het open. Je gaat erdoor, en daar ben je dan, je stapt een wondere wereld binnen waar alles mooier, schoner en leuker lijkt! De felle kleuren doen de pixels op het scherm scheuren, een geparfumeerde lucht dendert uit de boxjes naast de pc en je hoort een zoet melodie afspelen. Welkom in de wereld die Dorkside heet! En wonder boven wonder, ze hebben iets moois voor je in petto.

dorkside

Coraline

De film Coraline (2009) blijkt net uit, en zowaar is er op Dorkside een review te vinden. Niet meteen flauwvallen uit je stoel, ook al is deze film inderdaad van Nightmare Before Christmas regisseur Henry Selick, die zo zijn fanbase heeft onder menig reviewer en bezoeker hier. Laat op zijn minst nog even tot je doordringen dat hij zojuist dus weer eens een stop-motion heeft gemaakt van dit met vele prijzen bekroonde verhaal van één van de meest actieve fantasyschrijvers op dit moment, Neil Gaiman, en we kunnen van start gaan. De film draait om Coraline, een meisje van een jaar of negen. Ze is net met haar ouders verhuisd naar Pink Appartements, een groot roze huis middenin de bossen, en ze mist haar vriendjes terwijl haar ouders werken aan hun grote Tuincatalogus, al hebben ze het niet zo op tuinieren. Terwijl de ouders verzonken zijn in tekstverwerkers en labtops, trekt Coraline op ontdekkingstocht door het huis en de omgeving. Hier ontmoet ze enkele zonderlinge buren, zoals de Russische circusartiest Bobinsky met zijn dansende muizen of twee bejaarde dames die iemand’s toekomst kunnen lezen in een kop thee. Maar ook ontdekt ze een klein deurtje in haar slaapkamer dat nergens toe leidt. Zo lijkt het. Als de avond valt, wordt er een magische wereld achter het deurtje tot leven gewekt. Terwijl haar werkelijke wereld saai, duf, grijs en vooral verveling uitstraalt, blijkt alles in de ‘andere’ wereld van betoverend kaliber. Goed, iedereen die ze er ontmoet heeft weliswaar knopen op hun ogen genaaid gekregen, maar dat mag de pret niet drukken. De andere wereld lijkt op de werkelijke wereld, met dezelfde personages, maar in een andere rol en met een compleet ander karakter. Vergelijk het maar met Star Trek: Deep Space Nine’s ‘alternative dimension’-episodes, met als verschil dat het gras hier wél groener lijkt aan de andere zijde. Hier overlaadt ‘andere’ moeder Coraline met liefde, vormen de dansende muizen liefkozend haar naam, en kan vader ineens wél koken. Maar is alles rozegeur of blijkt er toch nog veel maneschijn?

coraline1

Afschuwelijk mooi

Met een stevige voorliefde voor klei-animatie en stop-motion is het haast onmogelijk een objectieve review te pennen. Zeker als de regisseur zoals gezegd één van je favoriete films heeft gemaakt. Hoewel hij dan weer wel trachtte met zijn vorige film Monkeybone het fan-dom vakkundig te elimineren. In Gaiman’s horror-sprookje heeft hij echter weer een voertuig gevonden om een Formule één race in te kunnen rijden, want wat een betoverende film is het geworden! Meteen wanneer de titels over het scherm rollen is duidelijk dat we weer een fantasierijke, originele film met een twist voorgeschoteld krijgen. Het geheel is prachtig en sfeervol vormgegeven en kan zich meten met de beste animatiefilms. Sterker nog, het is één van de mooiste animatiefilms in tijden. De prachtige animatie en de magnifiek functionele soundtrack zuigen je in het verhaal met dezelfde magnetische kracht als Star Trek conventies op Trekkies. Onweerstaanbaar dus. Het verhaal zelf doet denken aan het beste van Roald Dahl en de minder hallucinatoire momenten uit Alice in Wonderland, maar zonder teveel een schaamteloze copie te zijn. Dat het verhaal an sich al wel de moeite waard moet zijn, blijkt wel uit het feit dat sinds het verschijnen van het boek er een graphic novel is verschenen, bands er nummers over schreven, en zowaar de Magnetic Fields voorman onlangs zijn eigen musical ontwierp van Coraline. Wel lijkt de film op momenten minder geschikt voor jonge kijkers. Aan de andere kant, kinderen smullen ook van griezelboeken en de meeste sprookjes zijn welbeschouwd ook tamelijk gruwelijk. Coraline lijkt dus een wonderschoon meesterwerkje te zijn geworden, een verbluffend visueel naargeestig sprookje voor jong en oud. Minstens zo leuk is ook het feit dat de film in 3D is verschenen, al is dat jammer genoeg niet zo in de Nederlandse bioscopen (*werpt rotte tomaat richting de verantwoordelijke*) en de officiële website, waar tal van deurtjes te vinden zijn die je zelf kunt ontdekken. Hier vind je onder meer het blog van Bobinsky, kun je in ‘andere’ moeder’s workshop je eigen ogen van knopen voorzien of de dansende muizen je naam laten spellen. Om nog maar te zwijgen van alle fascinerende ‘behind the scenes’ in ‘The Well’. Hoe fascinerend om te weten dat elk van de miniatuur-kledingstukjes waarmee de poppen zijn aangekleed werkelijk zijn gebreid met ieniemienie-naaldjes of dat de bloesem in de bomen gemaakt is van ehm… popcorn!

coraline

Voor degenen die de moeite nemen, is Coraline een sympathieke film met alle elementen in zich om in het fantasy-genre uiteindelijk dezelfde status te verwerven als Dark Crystal, Labyrinth of the Nightmare before Christmas. Degenen met een afkeer voor zwarte humor en een fraai gebalanceerd evenwicht tussen een sprookje en een horrorfilm, gelieve het magische deurtje dicht te doen en terug te keren tot de orde van de dag…

avatar geschreven door op 16 juli 2009

5 reacties op “Coraline (2009)”

 1. avatar Efje schreef:

  Hah. Het boek was in ieder geval erg amusant 🙂 . Wil iemand het lenen VOORDAT IE DE FILM GAAT KIJKEN? :p

 2. avatar coralinefan schreef:

  ik ben al zo vaak op diie website geweest

 3. avatar other mother schreef:

  coraline is een hele leuke horror animatie!!!

 4. avatar Doctor Clavin schreef:

  *beloont jullie beiden met twee fraaie knoopjes*

 5. avatar Anoniem schreef:

  Ik vind het een zeer mooie film. De film is ook zeer bijzonder omdat het een stopmotionfilm is. Ik raad wel aan om kinderen jonger dan 10 niet te laten kijken. Er zitten namelijk wel enge stukken in. Maar het is zeker een aanrader, echt de moeite waard om te bekijken!!

Reageer

Anti-Spam vraag :