0

Green Manor 1 – Gentlemen en Moordenaars

greenmanor1Vroeger… Vroeger was alles beter. Geen gat in de ozonlaag, geen McDonalds op elke straathoek en mensen omleggen gebeurde toen tenminste nog met stijl. Die kinderen met hun fancy drive-by shootings van tegenwoordig, bah! De Frans/Belgische heren Bodart en Vehlmann nemen je daarom in hun strip Green Manor met plezier mee naar het Londen van de 19e eeuw om in een sfeervolle omgeving te genieten van cultuur, intellectualiteit en moord. Vergeet alleen gepaste avondkledij niet, we zijn geen barbaren natuurlijk.

De strip begint met een dokter die in 1899 een gekkenhuis bezoekt om een wel heel bijzondere patiënt te spreken… een man die beweert een landhuis te zijn(!) en graag wil vertellen wat er zich binnen de muren van zijn Green Manor heeft afgespeeld. Hierna volgen 6 korte verhalen die allemaal deze gentlemen’s club als rode draad hebben.

Wat al meteen opvalt bij openslaan van dit stripalbum is de vlotte tekenstijl. Er is oog voor detail in de omgevingen, maar de personages zijn niet super realistisch neergezet. Een zeer fijne mix die de soms wat macabere inhoud weer luchtiger maakt of de grappig bedoelde vertellingen weer versterken. Het kleurgebruik is veelal bruin en geel, wat het geheel lekker authentiek oud doet aanvoelen.

Ergens voelt de aanpak als een Britse variant op een Tales from the Crypt-achtige anthologieserie. De individuele vertellingen steken goed in elkaar en hebben vaak ook een interessant mysterie in zich. Van een oude man in de Manor die zijn collega’s een interessant raadsel voorschotelt met een dodelijke afloop, een jonge detective die wordt uitgedaagd een van te voren aangekondigde moord te stoppen, een serial killer die een niet te voorspellen modus operandi hanteert, tot een geniale insteek waarbij twee heren hun liefde voor de kunst der dood willen tonen door een meesterwerk van een moord uit te voeren op een man die ze beiden respecteren… Arthur Conan Doyle!

greenmanor2

Green Manor is een zeer fijne mix van zwarte humor, Britse flegmatiek, dood en bakkebaarden. Een subtiele hint op het eind belooft een interessante ontwikkeling bij de overkoepelende plotlijn in het gekkenhuis. Ja, gewoon een dikke aanrader voor fans van whodunnits, curare en Cluedo.

avatar geschreven door op 22 juli 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :