0

Los Cronocrímenes (2007)

Let op! Hoe meer je van tevoren over deze film te weten komt, hoe erger dat is! Soms is het gewoon waanzinnig fijn om iets te kijken zonder ook maar enige voorkennis, iets wat Egregius me aanraadde voor Tzameti. Helemaal terecht, blijkt achteraf. Los Cronocrímenes valt 100% in dat rijtje als je een voorliefde hebt voor lichte sci-fi met thema’s als moraliteit en het noodlot. Kom, klik deze onzinnige recensie weg en ga op zoek naar die Spaanse film!

Nu lijkt het me sterk dat er ook maar iemand is die denkt “oh, een random internet douchebag raadt me aan een of ander pretentieus werkje te zien.. ga ik meteen achteraan!”. Begrijpelijk natuurlijk. Maar met een ongetwijfeld sucky Amerikaanse remake gepland voor 2011 is de tijd om hem ‘puur’ te zien beperkt! En tijd, dat is voor de hoofdpersoon uit dit werkje het allerbelangrijkste in de wereld.

Hector is een kalende lamzak met weinig motivatie en totaal geen conditie. Toch leidt hij een gelukkig leven samen met zijn vrouw in hun nieuwe huis achteraf in de bossen. Als hij op een dag wat rare constructies in de verte opmerkt en met een verrekijker gaat rondkoekeloeren ziet hij een onbekende dame in het struikgewas zich uitkleden. Vrouwlief is net naar de winkel toe met de auto, dus Hector doet wat elke biologisch goed functionerende man zou doen; dichterbij proberen te komen en verder gluren. Ah, een man naar mijn hart. Deze beslissing leidt echter tot de meest bizarre dag die een mens mee kan maken en wanhopige pogingen om de uit de klauwen lopende situatie te fixen voor het te laat is.

cronocrimenes

Het is een beetje frustrerend om niet méér weg te kunnen geven van het verhaal, maar zelfs de naar het engels vertaalde titel is al een beetje een spoiler. Het is niet echt een ramp om te weten dat time travel een grote rol speelt, maar het moet bijzonder prettig zijn om dit allemaal zelf te ontdekken bij die eerste kijkbeurt. Houd echter wel in het achterhoofd dat het een vrij simpele film is qua opzet. Het budget kan nooit hoog geweest zijn, er zijn bijzonder weinig personages en afwisseling in locaties is er amper. Op veel niveaus te vergelijken met Primer, al wordt het nergens zo gek wat de complexiteit of technische dialoog betreft.
Ik moest zelf even wennen aan hoofdrolspeler Karra Elejalde, die naar mijn gevoel allemaal iets te kalm reageerde op de bijzonder verwarrende en heftige situaties waar hij in terechtkomt. Als hij eenmaal zijn lot accepteert vallen die twijfels gelukkig weg en tegen die tijd ben je zelf trouwens ook te druk bezig met het enthousiast ontrafelen van het plot.

Los Cronocrímenes doet geen compleet nieuwe dingen. De thema’s en gebeurtenissen zijn dingen die science fiction liefhebbers al in veel andere werkjes hebben gezien. Toch is het eindresultaat een zeer bevredigend werkje. Fijne (toepasselijk trippy) muziek, een paar grinnik opwekkende ‘Oh zit het zó!’ momenten en de film eindigt misschien wat plots maar eigenlijk toch wel op een geschikt moment. Nu misschien wel overtuigd? Op zoek naar die film joh, de klok tikt!

avatar geschreven door op 12 juli 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :