2

Dead Snow / Død snø (2009)

Het gebeurt niet zo vaak dat je met slechts twee woorden de essentie en de beste vondst van een film kunt beschrijven, maar bij Dead Snow is dat simpel: Nazi zombies! Meer hoeft de gemiddelde gore/horror/zombiefan niet te weten om deze Noorse productie te willen zien. Toch is er méér nodig dan alleen dit tegelijk briljante en intens foute concept om een geslaagde film te maken. En tsja, op dat gebied laat men hier toch een steekje vallen.

Één van de problemen met Dead Snow is dat het op de gimmick na niet zo veel verrassends doet. Het kunnen niet allemaal Pontypools zijn natuurlijk. Het begint allemaal herkenbaar genoeg; een groepje 20-somethings reist af naar een afgelegen vakantiehuisje dat volgens Wikipedia in de buurt ligt van Øksfjord. Dat je het effe weet. Hier vindt het standaard alcohol + feesten + losbandigheid concept plaats totdat een groep ondoden ineens opduikt en de warmbloedige indringers hun leven niet meer zeker zijn.

Even de goede dingen eerst: de make-up en de gore effecten zijn zeker prima. Er wordt gelukkig ook niet al te scheutig omgegaan met de ranzigheden, tegen het eind vliegen de ingewanden en dampende prutvlokken je om de oren. De omgevingen zijn ook zeer sfeervol en de perfecte plaats voor een geïsoleerde slachtpartij. En natuurlijk de hoofdattractie: Nazi zombies. Say that again! NAZI ZOMBIES!! Er zijn al eerder films geweest met dit concept, en ze zijn ook gebruikt in de trailer van een nooit van de grond gekomen Nederlandse film, maar voor mij was het concept nog origineel. Het blijft vermakelijk om zo’n groep Duitse rakkers uit de sneeuw op te zien duiken, ook al zijn ze ditmaal geen hersenloze monsters maar worden er zowaar wapens gebruikt en is er een hoofdmotivatie die eens niet te maken heeft met het consumeren van wegrennende tieners. Zombies, maar toch ook weer net niet eigenlijk.

deadsnow1

Op diezelfde toer is Dead Snow een horrorfilm maar toch weer net niet. De makers lijken niet echt te kunnen kiezen tussen beklemmende sfeer of een over the top parodie van het genre. Het kan aan mij liggen, maar het was wat storend om te zien hoeveel goede momenten even later door een niet serieus te nemen scène teniet werden gedaan.
Als iemand in het donker tussen de vallende sneeuwvlokken met een zaklamp om zich heen kijkt en in de verte ineens een grijzige gedaante ziet staan is dat een perfect billenknijpmoment. De desoriëntatie van bedolven liggen onder een hoop sneeuw wordt vrij effectief in beeld gebracht. Iemand hecht half onderkoeld een nekwond dicht met een iets te grote haak, lekker ongemakkelijk om te zien. En een van de hoofdpersonen wordt wakker in een nachtmerrie-achtig scenario dat ik mijn ergste vijand nog niet zou toewensen. Een hoop goede meuk voor een grimmige, onder je huid kruipende horror dus.
En tsja, dat wordt afgewisseld met een zombie die in iemands kruis bijt, wapen-grijp montages, heavy metal, uit de sneeuw opduikende tegenstanders wanneer dat voor het verhaal uitkomt, met een machinegeweer op een sneeuwscooter horden zombies over de kling jagen, etc.  Ook klonken de als schrikmoment bedoelde muziekflarden opvallend goedkoop, wat afbreuk doet aan de sfeer. Door al deze dingen wordt een potentieel effectieve film niet meer dan eentje in de categorie ‘geinig maar snel weer vergeten’. Nu kun je je afvragen hoe serieus een project met NAZI ZOMBIES in een winterlandschap nou uiteindelijk kan zijn, maar het blijft toch wat zuur om te zien hoe men vaak nét de plank mis lijkt te slaan.

Uiteindelijk is Dead Snow een kijkje waard voor het vermakelijke uitgangspunt en de prettige smerigheid. Toch kan ik een lichte teleurstelling niet onderdrukken. Er zit een goede film verborgen onder de dikke laag clichés en rare beslissingen, maar die wil steeds maar niet boven komen. Net als een Nazi zombie onder een flink pak verse sneeuw.

avatar geschreven door op 26 augustus 2009

2 reacties op “Dead Snow / Død snø (2009)”

  1. avatar Egregius schreef:

    Holy crap die trailer van die Hollandse Worst Case Scenario is seriously…interesting!

    Hilariously bad, but interesting..

  2. avatar Egregius schreef:

    Nieuwtje: die Nederlandse nazi-zombie film Worst Case Scenario, die wordt gereincarneerd als Frankenstein’s Army. http://www.imdb.com/title/tt1925435/

    Iets andere insteek, nog steeds Nazi-zombies.

Reageer

Anti-Spam vraag :