3

Mega Shark vs Giant Octopus (2009)

megasharkcoverDe makers van Mega Shark vs Giant Octopus zijn een stelletje eikels. Schoften, stuk voor stuk. Waar halen ze het lef vandaan om hun film zó te noemen? Met een titel als ‘Deep Danger’ of ‘Ocean’s Two’ ofehhhh ‘Marine Biology Mayhem Blood Massacre Bay’ was het allemaal heel anders gelopen. Maar nee… men moest nu nét een titel kiezen die ik als argeloze downloader niet kon weerstaan. En terecht! Wie wordt er nou niet soppig op de stoel van MEGA SHARK VERSUS GIANT OCTOPUS???

Nu is het bij aanvang al duidelijk dat we geen productie met een miljoenenbudget mogen verwachten. Dit is gewoon een dikke B-film die niet goed te praten is. Maar dat hoeft niet direct een slecht iets te zijn. Met beperkte financiële middelen maar een hoop liefde en respect voor je werk kan het eindresultaat toch nog best goe- ah, who am I kidding, dit is een film genaamd Mega Shark vs Giant Octopus. Natuurlijk is het fouter dan het taalgebruik van een MSN verslaafde 12-jarige. De vraag is dan: is het zo slecht dat het weer goed wordt? Het antwoord; oh hell no.

Het eerste wat opvalt is hoe verdomde goedkoop alles er uitziet. Een peperdure onderzee-minisub wordt gesimuleerd met blauwe en rode bouwlampen in een boilerkamer en door 2 acteurs op stoelen richting de camera te laten kijken. De helikopter die hun onderzoek in de openingsscène onderbreekt is overduidelijk een steeds herhalend stukje stock footage. Als de minisub dan beschadigd raakt en de apparatuur over z’n toeren gaat, wordt dit weergegeven door een stroboscoop flitseffect. Je zou denken dat ze op de set een grote lamp af en toe laten flitsen om het nog een beetje geloofwaardig te maken, maar dat was blijkbaar te duur. Nu is er in post-productie voor gekozen om het beeld in zijn geheel op te laten lichten. Woorden komen tekort om de pijnlijke nepheid over te brengen. We zijn nog geen 5 minuten in dit brolwerkje gevorderd op dit punt, en ik zit al te twijfelen of ik niet beter een Poolse camversie van Transformers 2 had kunnen kijken.

SUSPENSE!

Een normaal mens zonder hersenbeschadiging zet op dit punt de film uit, maar aangezien ik iets te vaak van de trap gevallen ben als baby, peuter, kleuter, kind en tiener kon ik niet anders dan met opgeheven hoofd doorzetten. Nadat de titulaire MEGA SHARK en GIANT FRAKKING OCTOPUS per ongeluk uit een laag ijs worden bevrijd, kan het verhaal pas echt beginnen! Wat dacht je van een aanval op een olieboorplatform die elke vorm van interesse wegzuigt door werkelijk schokkend slechte audio te gebruiken? De scènes die op locatie gefilmd zijn hebben nadien nooit meer een audio-technicus gezien, dus alle achtergrondherrie van de fabriek/installatie zit er nog gewoon in en overstemt het goedkope dialoog compleet. Indrukwekkend incompetent. Later zien we binnen 5 minuten tot drie keer toe een establishing shot van een legerbasis met de bijbehorende titel ‘Military base’ in beeld, zonder dat we in de tussentijd van locatie wisselen. Ja, de makers moeten ons tot drie keer toe er aan herinneren dat die kelder die door groene spotlights is verlicht een legerbasis is. Ik vraag me echt af of iemand de final cut heeft gekeken voordat dit wanproduct direct naar de distributeur is gegaan.

De CGI is, zoals te verwachten, erbarmelijk slecht. Als de MEGA SHARK een boot aanvalt zien we precies hetzelfde shot van een plastic-ogende vin die richting een boot door het water glijdt (zonder golven te maken!) drie keer achter elkaar in 2 minuten. Hetzelfde crappy shot… drie keer hergebruiken… dit is luiheid op een nieuwe schaal. En alles heeft ook hier weer die onverklaarbare scherm-oplicht effecten. Soms gaan ze gepaard met ‘woosh’ geluidseffecten als we tussen scènes wisselen, alsof we iets heel intens moeten voelen.

Exclusieve beelden van de totstandkoming van de 'special' effects

Ook het acteerwerk is, zoals te verwachten, erbarmelijk slecht. We hebben random blondje, random ouwe gast en random ‘token foreign guy’ als onze hoofdpersonen die je het liefst zo snel mogelijk opgevreten ziet worden. We zien ook veel te veel van deze figuren; voor een film met de naam (komtieweer) MEGA-ASS SHARK VERSUS GIANT GODDAMN OCTOPUS is er verdomd veel geneuzel over onderzoeksresultaten en gedoe met het leger. In totaal zijn er denk ik 5 minuten waarin we de titelmonsters in beeld hebben. Gelukkig zijn er montages van de hoofdpersonen die erg serieus naar reageerbuisjes kijken als afwisseling. En het ergste is… de cameo van Lorenzo Lamas is zowaar het vermakelijkste deel van de film. Argh, ik gaf zojuist een beetje over in mijn mond. Kun je nagaan hoe crappy de rest is, als Mr. Renegade himself het enige lichtpuntje is?

Na 80 minuten van de meest luie B-film met potentie ooit was ik klaar om mijn schepper te ontmoeten. Mijn lichaam verkeerde in lichte staat van ontbinding omdat m’n brein het een kwartier geleden al wel mooi vond en zichzelf uitschakelde. Maar ik was zo ver gekomen; ik moest en zou verdomme een gigantische haai het op zien nemen tegen een gigantische octopus. Uiteraard stelde dat net zo hard teleur als mijn middelbare schooltijd.

Ik ga je niet afraden om Mega Dinges Versus Whatever te kijken. Het is een fascinerend experiment in onbekwame filmskills. Werkelijk op elk moment word je om de oren gemept met wanstaltelijk slechte prut. Niet te geloven. Gelukkig bevat de trailer alles wat je hoeft te weten, en heeft het ook precies alle (hilarische) actiemomenten in zich. Scheelt je weer 1 uur en 26 minuten! Let vooral op de sfeerverhogende neonverlichting.

Ik laat me niet meer om de tuin leiden door B-films met catchy titels. Ik heb m’n lesje wel geleerd. Next up: Leprechaun in the Hood!

avatar geschreven door op 7 augustus 2009

3 reacties op “Mega Shark vs Giant Octopus (2009)”

  1. avatar Grafherrie schreef:

    De trailer belooft inderdaad leuke B-film, maar ik zie dat de film ook op IMDb volledige wordt getrashed om dezelfde redenen die jij aanvoert. Houdt ik het toch lekker bij de trailer : P

  2. avatar Grafherrie schreef:

    Kijk, “Snakes On A Plane” was dan wel weer zo-slecht-dat-het-amusant-is. Voor Samuel L. Jackson’s quote “I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane” is wat mij betreft onsterfelijk : P

  3. avatar Bartelen schreef:

    Alleen jammer dat die zin in kwestie pas later is toegevoegd toen de makers zagen hoe populair de film ging worden. Dus wat extra sleaze en gescheld eringestopt wat in eerste instantie niet gepland was. Toch wat jammer. :p

Reageer

Anti-Spam vraag :