0

Professor Layton and the Curious Village

Uit ervaring weet ik dat teveel vrije tijd destructief is voor m’n brein, zeker in de zomerperiode. Drukkende warmte, de hele dag comics lezen en lamlendig hangend op de bank afleveringen van foute series kijken… je wordt er zowaar een kasplantje van. Maar om nou actief te gaan werken aan mentale stimulatie is ook weer zoiets, daar ben ik dan weer veel te lui voor. Nee, ik wil mijn hersengymnastiek in een leuke verpakking en lekker relaxed tot me kunnen nemen. De Nintendo DS laat me gelukkig niet in de steek met dit soort specifieke eisen en heeft de oplossing in de vorm van Professor Layton and the Curious Village.

Deze game uit 2008 is een veredelde verzameling van 120+ puzzels en raadsels. De verpakking er omheen is echter zo charmant dat je vermoedelijk al snel verliefd wordt op de visuals die Anton Pieck mixen met de stijl van Les Triplettes de Belleville. In het spel volgen we prof. Layton en zijn dubieus jonge assistent die het stadje St. Mystere binnentreden om daar op zoek te gaan naar de verborgen schat van een overleden miljonair. De precieze inhoud van het achtergrondverhaal doet er niet zo toe, maar de filmpjes tussendoor maken het geheel wel een stuk fijner om te volgen. Ze zien er opvallend goed uit, en ik was verbaasd dat ze niet uit een of andere anime kwamen. Het is speciaal voor het spel gemaakt, impressive.

layton2

Maar een puzzelgame kan niet wegkomen met alleen een leuke visuele stijl. Gelukkig is het hoofdelement best in orde. De 120 puzzels die je in het hoofdverhaal zult ontdekken zijn fijn afwisselend. Er zijn rekenopgaven, doordenkertjes, schuifpuzzels, kansberekening, schaakvraagstukken, gepriegel met lijntjes die je dient te tekenen, het opdelen van blokken, en zo nog een categorie of wat. Het touchscreen werkt helemaal prima voor een hoop van deze activiteiten en maakt het net allemaal een tikkie vermakelijker om te doen.

layton3De moeilijkheid variëert van bijzonder simpel tot verdomde tricky. Vaker dan ik toe zou willen geven heb ik diep en hard na moeten denken over de manier waarop ik het volgende probleem weer op zou kunnen lossen. Gelukkig straft het spel je niet af als je echt geen idee hebt. Je kunt de puzzels op je eigen tempo aanpakken, en kunt zelfs hints per puzzel unlocken in 3 niveaus, van ‘subtiele nudge in de goede richting’ tot ‘als je het nou nog niet weet is er iets mis met je’. Deze hints kun je kopen met muntjes die door de schermen heen verspreid zijn, wat leidt tot een hoop stylus-getik om er zoveel mogelijk te vinden.

Professor Layton and the Curious Village is ondanks zijn lieflijke uiterlijk niet alleen maar voor kinderen bedoeld. Het is zo’n typische alle-leeftijden-game. Of je moet jezelf te stoer vinden voor rustige dorpjes, cartoony personages en een gebrek aan ontploffende hoofden en soortgelijke gore. Het is overigens ook niet echt bedoeld voor hardcore gamers die uren achtereen gefocused willen spelen… in een uur of 12 heb je het einde van de main game wel bereikt. Je kunt gelukkig nog meerdere puzzels daarna unlocken en elke week wordt er ook een nieuwe beschikbaar gesteld, voor de mensen met Wi-fi.

De replaywaarde is te betwijfelen omdat de puzzels uiteindelijk toch maar eenmalig leuk zijn om te doen, maar als je een fan bent van leunstoel-puzzelwerk in een aanstekelijk schattige omgeving en die sudokutroep ondertussen je neus uit komt dan heeft de Professor misschien hier de uitkomst voor je.

avatar geschreven door op 9 augustus 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :