0

The Aquabats – Charge!!

CHARGE!!Je hebt ze vast ook vaak genoeg gehad; die rotdagen waarin alles fout loopt en alles wat je zegt verkeerd wordt opgevat. En als je dan geen toegang hebt tot een aflevering van Shaun the Sheep lijkt die negatieve spiraal waar je in zit ook niet te doorbreken. Maar wacht! Ergens in de verte hoor je een upbeat melodie dichterbij komen. Maak je klaar voor een audio-injectie van pure vrolijkheid, want hier zijn de Aquabats!

‘Charge!!’, uitgekomen in 2005, was het eerste nieuwe album in 6 jaar van deze prettig bijdehante groep. Begonnen als ska-pop-ensemble zijn ze deze keer wat meer een catchy pop-synth-rock kant opgegaan. Dat ze er in ieder geval weer zin in hebben spat er overduidelijk van af. De openingstrack ‘Fashion Zombies!’ zet de toon: heerlijk overdreven vocalen van leadzanger MC Bat Commander, een lekker tempo, een gaaf keyboardriedeltje… wat een combo! Ik hoor het nummer hier langskomen en moet echt moeite doen om niet grijnzend op de tafel te klimmen en spastisch op en neer te springen. Probeer het zelf maar; de ietwat cheesy clip is hier te vinden.
Die positieve energie, die bovennatuurlijke neiging om te bewegen en in rare houdingen te poseren terwijl je luidkeels meezingt, zit echt prima verwoven door heel het album. Zo kon ik maar met moeite het refrein van de opvolgende track ‘Stuck In A Movie!’ uit mijn kop krijgen.
Het derde nummer, ‘Tiger Rider VS The Time Sprinkler!’, lijkt wat chaotischer en minder catchy in elkaar te steken tot het refrein goed en wel op gang komt met zo’n heerlijk mee-blèr-achtergrondzangzinnetje dat het hele nummer weer goedmaakt. Vanaf dit punt weet je wat je van de rest mag verwachten, de nummers wijken in stijl over het algemeen niet extreem van elkaar af.

Tsja, het album is gewoon simpelweg leuk! Poppy, zeker. Commercieel, misschien. Lekker onzinnig, gelukkig nog steeds. De Aquabats staan niet bekend om hun serieuze onderwerpen en Charge!! verandert die formule geen spat. Prima, want waar anders kun je nummers over mechanische apen en losgeslagen nerds en superpowers samen vinden? Het is allemaal zonder al te veel diepgang, en daar moet je wel tegen kunnen. Ter afwisseling van al die shoegaze-postrock-drone albums die ik er hier normaal doorheen knal werken de Aquabats in ieder geval uitstekend.

Random Unrelated Aquabats Foto

Het nadeel van 12 tracks (de 6 seconden introtrack niet meegerekend) met energieke springvrolijkheid is dat het na een tijdje z’n effect wat kwijtraakt, net als de sugarrush na die 3e zak met Aldi-wijngums. Na 9 of 10 liedjes heb je het misschien al wel weer gehoord en zit je te denken aan de volgende CD die opgezet gaat worden. Gelukkig komt nét op het goede moment het nummer ‘Waterslides!’ langs dat een heel schattig en zowaar wegdromerig romantische tegenhanger vormt van de drukte op de rest van het album. Perfect om je batterijen even mee op te laden voor de finale in de vorm van ‘Awesome Forces!’.

Ik kan me niet voorstellen dat je dag niet beter wordt met een gezonde dosis van de meest recente Aquabats productie. Stond ik de ochtend dat ik dit schreef nog langs de kant van de weg te mopperen met een van mijn goedkope Subaru afgebroken knalpot, zo zat ik iets later die dag met Charge!! op de achtergrond weer te springen op mijn stoel. Zie je, het werkt!

avatar geschreven door op 30 augustus 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :