0

The Cinematic Orchestra & The London Metropolitan Orchestra – Crimson Wing: Mystery Of The Flamingos

Crimson Wing: Mystery Of The Flamingos is de soundtrack voor de Disney documentaire met dezelfde naam. Wat? Disney en docu’s? Blijkbaar. Nu, ik wil eigenlijk verder niet op voornoemde documentaire ingaan want ik heb hem niet gezien, maar wel wil ik eens even het creatieve genie dat The Cinematic Orchestra is hier in het spotlicht zetten. En daar is deze plaat ook prima geschikt voor.

Hoe het mogelijk is dat het Engelse The Cinematic Orchestra zo’n ondergewaardeerde band is, weet ik niet, maar ik kwam ook pas recent met hun muziek in aanraking. Al sinds 1998 zijn ze actief en men heeft eerder soundtracks gemaakt, o.a. voor de Russische klassieker Man With A Movie Camera. Daarnaast hebben ze ook redelijk wat grootschalige live optredens gedaan in samenwerking met orkesten. Veel van hun muziek voldoet dan ook precies aan de beschrijving van de bandnaam, maar naast cinematische muziek is vooral de invloed van jazz sterk. Daar krijgen we op dit album echter slechts snufjes van. Aangezien dit album in samenwerking met The London Metropolitan Orchestra is opgenomen, is het geluid nog orkestraler dan normaal.

 

Flamingo.jpg

 

De eerste twee nummers leunen dan ook zwaar op oorstrelende en tranentrekkende strijkerpartijen, vooral Arrival Of The Birds is ontzettend mooi. The Dance laat de band op zijn jazzigst horen en gaande het nummer wordt dit met rijke orkestratie aangevuld. Andere nummers die er voor mij persoonlijk uit springen zijn het vrij rustige Soda en het stuwende Exodus, maar het album luistert als geheel heerlijk weg en is vaak pijnlijk mooi. Het enige nummer met zang is Crimson Skies waar ene Luo Rhodes een prettige vokale bijdrage levert.

Als geheel is dit duidelijk een orkestraal soundtrack album. Maar waar de meesten toch al snel wat saai worden, of je bedelven onder bombast, is dit een prettig gebalanceerde soundtrack wat door de invloed van The Cinematic Orchestra net even anders dan anderen is. Verwacht meer over deze rakkers te horen alhier.

avatar geschreven door op 3 augustus 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :