2

Comic-con 2009; Curse of the Clavin

comic-con-logo

Tijdens de redactievergadering werd het pijnlijk duidelijk, de economische crisis bleef niet beperkt tot de Zuid-as van Amsterdam, maar had ook de redactieburelen van Dorkside bereikt. Als reviewer vraag je niet veel van de site die je in staat stelt breeduit irrelevante meningkjes te spuien over films, muziek en andere prullaria. Maar snakkende naar een snoepreisje, liet Dr Clavin zich ontvallen dat een afvaardiging Dorkies op de grootste comic convention ter wereld toch wel tot de mogelijkheden zou moeten behoren. Een pijnlijke stilte overviel de vergaderruimte alsof iemand zojuist captain Sisko had verwittigd dat zijn ruimtestation Deep Space Nine was veroverd door moordlustige groene smurfen. Bartelen trok witter weg dan een yeti op Hoth, terwijl Cubez zich opmaakte een Kil’Jaeden op Dr Clavin los te laten. Na diverse scheldtirades waarin Dr Clavin zelfs verweten werd van een abonnement op de rss-feed van Sex & the City (de ergste belediging mogelijk), werd het schrijnend helder. Er was geen geld voor de werkexcursie. ‘Als je naar Comic-con wil, dan ga je maar surfen!’, brieste Bartelen terwijl de redactiedeur achter hem dichtzapte met een licht zoefje.

Comic-con

Zoals gezegd, de Comic-con te San Diego is de beurs der nerdbeurzen. Hollywood laat geen mogelijkheid onbenut op de dagenlange beurs de nieuwste series te etaleren die ze over een jaar weer vrolijk afschrijven. De nieuwste films en games zijn er te vinden, en er valt altijd wel een nieuw roddeltje los te peuteren over komende strips. De beurs is inmiddels voorbij en op menig sci-fi forum zwermen nerds en geeks alweer gretig om elkander de loef af te troeven met de laatste ‘wist-je-dat-jes’. Tijd om de interessantste nieuwtjes er even uit te filteren en je in te fluisteren wat je zoal op nerdgebied kunt verwachten het komende jaar.

Movies

Allereerst is er ‘The Plan’. Dat de succesvolle hit-serie ‘Battlestar Galactica’ was afgelopen, wist je allang. En uiteraard wist je reeds van het bestaan van ‘Caprica’, de opvolger van de serie die zich afspeelt zo’n vijftig jaar vóór de kolonieën werden veroverd door Cylons en met name verhaaltjes uit Adama’s grootvaders tijd uiteenzet. Maar er komt dus nog een film, ‘The Plan’. Zoals de titel al doet vermoeden, zal in deze prent het Cylon-perspectief worden benadrukt, en hoe zij tot welk plan zijn gekomen. Je weet wel, dat plan waarmee uit die zinloze trailer voorafgaand aan é-l-k-e aflevering van Battlestar Galactica.

Opvallender wordt ‘Tron Legacy’, de opvolger van de alweer uit 1982 gedateerde filmklassieker ‘Tron’. Klassieker, omdat dit één van de eerste films was waarin computergegenereerde beelden domineerden. Dat moest ook wel, want de hoofdpersoon, programmeur Kevin Flyn (Jeff Bridges) werd letterlijk opgezogen in de computer. Hij belandde echter niet midden in één van zijn files ‘Vunzyness voor Vrijdagavond’ waarmee hij zich tot het eind van zijn dagen gelukzalig aan actieve participatie had kunnen laven, maar ergens naast alle software waar een felle strijd woedde tegen het hoofdprogramma dat de computer langzaam overnam. De cultfilm krijgt volgend jaar een opvolger, met dezelfde Jeff Bridges in de hoofdrol. Hierin zal zoonlief Sean ontdekken dat zijn spoorloos verdwenen vader doodleuk in een virtuele wereld huist in een Arcade-game die staat te verstoffen in de schuur. De film komt in 3D uit en de soundtrack wordt verzorgd door Daft Punk. Hoor ik je van je stoel tuimelen op de achtergrond?

Daarnaast is er het volgende deel uit de serie Tim Burton’s Johnny Depp-Revue, ‘Alice in Wonderland’. Feitelijk echter niet juist omdat op de convention bleek dat Burton geen alledaagse Alice in Wonderland wilde maken. Goh. In tegenstelling tot de suikerspinnen Disney-versies, koos Burton ervoor Alice na zoveel jaar terug te laten gaan naar Wonderland en al haar oude vrienden op te laten zoeken. Een interessante insteek, die samen met Burton’s welbekende grimmige filmstijl stiekem doen hopen op een Alice á la ‘American McGee’s Alice’, waarvan de verfilming al jaren in de pipeline zit.

Burton’s horror-achtige sprookjes ten spijt, was het meest opzienbarende horrornieuws dat er in 2010 een nieuwe Nightmare on Elm Street zal verschijnen, maar met een nieuwe Freddy (Jackie Earle Haley) en zelfs zonder icoon Robert Englund. James Cameron, die voor het eerst sinds Titanic weer een film maakte, Avatar. Hij deed er maar liefst vier jaar over. Na het zien van een klein half uur mocht hij zowaar een staande ovatie ontvangen van de Comic-Con bezoekers. Visueel spektakel en een interessante cast (o.a. Sigourney Weaver) in een veelbelovend sci-fi adventure. Veelbelovend is de term die ook valt bij het zien van de wekelijkse internet-cartoon Gloomers.

Ook op superhelden gebied viel er veel te genieten. Zo komen er films van Green Hornet en Jonah Hex. Er kon op de foto worden gegaan met een reeks pakken van Iron Man ter promotie van Iron Man 2, alsook een gepantserd voertuig uit District 9, de film over een vluchtelingenkamp voor aliens in Zuid-Afrika. Momenteel onder internetters wellicht bekender van hun hevige viral marketing campagne. Verder maakte de cast uit Twilight zijn opwachting ter promotie van The Twilight Sage: New Moon. Een filmsaga over puberende vampiertjes die louter fans kent onder vijftienjarige pubermeisjes die gillend flauwvallen bij het zien van De Sterren Zelve. Kwaliteitssaga dus. Niet voor niets noemde regisseur Kevin Smith (Clerks, Jay & Silent Bob Strike Back) het gekscherend ‘Porn for children’ en hingen diverse andere anti-fanaten ‘Twilight ruins Comic-Con’ bordjes om.

WTF SWEEEEEET!

En in het panel ‘OMFG!! WOW’ werd bekend dat er gewerkt wordt een een verfilming van Asimov’s befaamde Foundation-serie en dat Peter Jackson bijna een script afheeft van The Hobbit. Om nog maar te zwijgen van het verschijnen van Richard Kelly’s nieuwe film ‘The Box’ (zijn vorige meesterwerk was Donnie Darko) of Spike Jonze’s ‘Where the wild things are’, de verfilming van een naargeestig kindersprookje die een kruising lijkt te worden tussen Labyrinth en the Never-Ending Story. En over sprookjes gesproken, wat te denken van de 3D-kerstfilm A Christmas Carroll van Robert Zemeckis waarin Jim Carrey maar liefst acht karakters voor zijn rekening neemt? Last but not least, ABC start na de zomer met V: the new series, inderdaad, een remake van de onvolprezen serie uit de jaren tachtig alweer.

Games

Qua games valt er te vertellen dat er een anime-serie komt van het succesvolle Halo en dat Sam Raimi is aangetrokken om de verfilming te maken van Warcraft wanneer hij klaar is met Spider-Man 4  Over de inhoud van de film valt vooralsnog niet meer te melden als dat de film zich weliswaar afspeelt in het Warcraft universum, maar niet beperkt tot één specifieke verhaallijn daaruit. Aldus Blizzard. Daarnaast was er een campaign in een moeras te spelen van de weldra te verschijnen horrorshooter Left4Dead 2 en was er een voorproefje van Batman: Arkham Asylum waar Mark ‘Skywalker’ Hammill de rol van the Joker voor zijn rekening neemt. De critics lijken vooralsnog gunstig gestemd, dus het klinkt als wervelend tijdverdrijf voor die duistere Batmanloze dagen inbetween Dark Knight en deel 3 uit de nieuwe Batman-saga. En als je WoW beu bent, is AION misschien een veelbelovende MMO. En als ik het opspattende zand rondom mijn monitor moet geloven, belooft Colin McRae: Dirt2 wel een heel fraaie racegame te worden en kunnen binnenkort de eerste schreden in de hel zelve gezet worden in Dante’s Inferno. En tenslotte, Lucasarts maakte een samenwerking met Steam bekend, waardoor enkele oude klassieke games, zoals Monkey Island of Lego Indiana Jones weer verkrijgbaar zijn. Aye aye cap’ain! Fresh bananas for the whole Dorkside crew!

Comics maestro?

Strips waren er ook op Hollywood’s promotionele extravaganza-festijn Comic-con. Zo was er het bericht dat klassiekers als Pogo worden afgestoft en nog één keer worden uitgegeven. Nate Powell’s op het eerste oog verbluffende ‘Swallow me whole’ ontving de Eisner Award voor het beste Graphic Album en Invincible Iron Man één voor de beste nieuwe serie. DC lichtte een tipje van de sluier van Blackest Night, het event dat een groot deel van de strips in het DC-universum zal treffen deze zomer. In strips als Batman, Wonder Woman en Titans zullen de helden allemaal oog in oog komen te staan met een dierbare die uit de dood lijkt te zijn opgestaan. Marvel’s Stan Lee raakte opgewonden over Ultimate Alliance 2 en multiplatform comic Time-Jumpers, vooral vanwege zijn eigen cameo overigens. En over Marvel gesproken, het detective-achtige X-Men Noir zal een opvolger van 4 issues krijgen, ‘Mark of a cain’, en wel eind dit jaar. Joe Hill, zoon van horrorschrijver Stephen King, kondigde het tweede deel in de Headgames-serie aan en het verschijnen van zijn langgeanticipeerde ‘Horns’ in februari 2010. En Jeff Smith, bekend van RASL speculeerde over een vervolg op zijn andere veelgeroemde serie, Bone. The Bone Tall-Tales zal het gaan heten en komt in 2010 uit. De talk-of-the-town was echter de filmdeal voor de Echo-serie, waar een ambitieuze fotografe in de woestijn terecht komt in een gevechtsoefening. De militairen testen een gevechtsharnas dat echter explodeert. De scherven regenen over Julie heen, en hechten zich aan haar.

Genoeg Clavin, I can’t take no more!!

Zo, nu ben je zo ongeveer verzadigd met the latest gossip uit geekyland. O ja, en verder waren er de gebruikelijke Ninjas-die-niet-stemmen (vanwege een goede reden overigens), dansende Jokers, en een waarover anders dan over de gezondheidszorg peinzende Superman. Verder was er een opvallend hoog gehalte Hot Chicks in sad-japanese-school-bikini outfits en bleken Ghostbusters eigenlijk juweliers (also, is SuperWoman wel een woman??), terwijl Obama nog altijd hoopt op een verandering in het programma. En sommige mensen hadden dankzij de crisis geen geld meer voor kostuums. Al met al, lieve trouwe lezertjes, genoeg redenen om een Paypal-donatie actie voor me te beginnen zodat ondergetekende reviewer volgend jaar alsnog op vakant… werkreis gezonden kan worden, in een poging Dorksiders van de laatste nieuwtjes te voorzien. Of, afhankelijk van jullie donaties, op zijn minst naar FirstLook of F.A.C.T.S. kan worden gezonden..

avatar geschreven door op 9 september 2009

2 reacties op “Comic-con 2009; Curse of the Clavin”

  1. avatar Bartelen schreef:

    Een Foundation film, dat wordt op z’n minst interessant. En…holy crap iemand in die hot chicks video was verkleed als female Loki arlglglg! IK MOET HIER VOLGEND JAAR OOK HEEN, DAMNIT!

  2. avatar Egregius schreef:

    Aaaargh The Plan trailer heeft teveel spoilers voor mensen die Battlestar Galactica nog moeten zien!

    Tron-trailer ziet er beetje meh uit, maar V..daar was ik vroeger fan van. En de nieuwe is looking good! Iig een stuk minder jaren ’80ig.

Reageer

Anti-Spam vraag :