0

À l’intérieur / Inside (2007)

Het is voor iedereen anders, maar voor mij is het succes van een horrorfilm voor een groot deel afhankelijk van de geloofwaardigheid. Ik kan mezelf normaliter makkelijk verliezen in een film, maar met te veel fantasie-elementen zoals over het plafond kruipende zwartharige Japanse meisjes of kannibalistische hillbillies is het effect snel weg als de credits eenmaal voorbijrollen. Voor een ongemakkelijk onderbuikgevoel waarbij je iets nerveuzer dan normaal je bedje in kruipt is het van belang dat wat er op mijn scherm te zien is niet eens zo vergezocht is. In die context is À l’intérieur zeker in de eerste helft bijzonder geslaagd, en is toch wel een van de meer intense kijkervaringen geworden van de laatste tijd.

Frankrijk is de laatste tijd echt het land bij uitstek voor goede en/of heftige horrormeuk geworden. Haute Tension, Martyrs en À l’intérieur zijn bijvoorbeeld enkele films uit het aanbod die elke Hollywoodpoging tot het bang maken van de kijker ver achter zich laten. De bloedrode draad hierin is toch een zeker realisme: geen killers met hockeymaskers of zigeunervrouwtjes die met vloeken rondstrooien. Allemaal hebben ze ook home invasion als belangrijk element: we zien een lieflijke of veilig lijkende thuissituatie en voor je het weet worden er mensen gruwelijk omgelegd door een tegenstander zonder bizarre bovennatuurlijke powers. Dat zijn dus perfecte films om thuis, alleen, in het donker te kijken. Hey, hoor ik iemand aan de voordeur krabben of verbeeld ik het me nou?

À l’intérieur gaat over de zwangere Sarah (Alysson Paradis) wiens man omgekomen is in een auto-ongeluk. Enkele maanden later zien we deze nu vrij sombere dame terug als ze haar dag afrondt en zich voorbereidt op een rustige avond thuis. De dag erna moet ze het ziekenhuis bezoeken, waar haar bevalling zal plaatsvinden. Die laatste avond voor de bevalling wordt de naarste uit haar leven wanneer er plots een onbekende dame aan de deur staat die met een excuus probeert binnen te komen. Haar afwimpelen lukt niet echt, en als de dame creepy tactieken gaat gebruiken om Sarah af te schrikken schakelt ze de politie in. Die hebben het erg druk met de rellen die op dat moment in de stad plaatsvinden maar beloven af en toe langs te komen om de boel te controleren. Dat de nachtmerrie nog niet eens begonnen is mag duidelijk zijn. Wat volgt is billenknijpend intense narigheid als Sarah een gevangene wordt in haar eigen huis en geen idee heeft waarom die creepy dame het op haar gemunt heeft.

À l’intérieur is bloederig als de neten. Het contrast tussen het nette, stijlvolle huis bij aanvang van de film en het donkerrood gekleurde slagveld tegen het eind is vrij heftig. En over heftig gesproken; deze film is niet voor mietjes. De gore is realistisch, de kills zijn grof (het liefst schreeuw je tegen de soon-to-be slachtoffers op je scherm om zo snel mogelijk uit Sarah’s huis weg te rennen), en er hangt een ellendige en uitzichtloze sluier of doom over het geheel.

Er zijn een paar nadelen die de film helaas qua geloofwaardigheid aantasten. Zo is er het frustrerende moment waarbij een politieagent op de eerste verdieping niet hoort dat zijn collega onder aan de trap kermt van de pijn.  Ook is de tegenstandster te taai. Het wordt nergens zo gek als in een gemiddelde slasherfilm, maar toch haalt het je een klein beetje uit het verhaal. Omdat vooral de eerste helft zo makkelijk echt voor te stellen is vind ik het toch wat jammer dat dit niet tot het eind toe vol te houden was. Oh ja, en de beslissing om overduidelijk CGI reactieshots van Sarah’s baby (blijkbaar genomen door Baarmoeder-Cam 2000) in de film te stoppen was verre van slim.

Die kleine minpunten terzijde was ik onder de indruk van À l’intérieur. Omdat de hoofdpersoon nu eens niet een bijdehante tiener met een goede conditie is maar een hoogzwangere dame die niet alleen haar eigen leven probeert te redden maar net zo goed dat van haar kleine passagier leef je dubbel zo hard mee. Dit is heftige horror vol met tenenkrommend nare passages. Voor de mensen die alleen thuis zijn met Halloween en nog op zoek zijn naar een geschikte film dus een goede aanrader. Controleer van tevoren wel even of alle ramen en deuren op slot zijn, je weet maar nooit welke ongenodigde gast er ineens naast je in de huiskamer staat.

avatar geschreven door op 13 oktober 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :