0

Anazapta (2001)

anazapta

Je ziet een hoes in de DVD-budget bak met een titel die je niets zegt. De cover maakt je niet wijzer. Je kijkt op de achterkant, en ziet een beschrijving over hoe in een middeleeuws dorp ‘Het Kwaad’ in iemand schuilt, maar waar het over gaat, geen idee. Dan kijk je de film, en dan blijk je gedurende anderhalf uur geen idee te hebben waar het over gaat, maar het is op een ‘waar-gaat-dit-heen’-manier toch spannend.

Dat is dus zo’n beetje Anazapta.

anazaptaposter

Om iets meer prijs te geven: een groep Engelse soldaten komen terug van een campagne, met een Franse nobelman als gevangene. En al snel beginnen mensen te sterven op gruwelijke (en vooral bizarre) wijze. En meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt.

Het ‘mooie’ aan de film is hoe smerig het Engelse dorp is. Geen onzinnig zonnig fantasy dorp zoals je wel meer ziet in films waar de vogeltjes fluiten, overal bomen staan terwijl blonde kleine meisjes over het plaveisel huppelen; nee smerigheid, modder. Uitgemergelde honden die aan botten knagen, vieze mensen in vieze kleding, en machtsmisbruikende vadsige bisschoppen. Het thema is lust, hypocrisie, wraak. Over de hele film hangt een sfeertje van (bovennatuurlijke) verdoemenis, alsof er geen hoop is op vergiffenis of een happy end.

En dat is misschien de beste sellingpoint van Anazapta. De film is niet super gelikt en gepolijst, wat denk ik toch inherent is aan de engelse (horror-?)movie scene, maar de gritty sfeer zit er wel in. En ik moet zeggen: Lena Heady in aktie zien is geen straf.

avatar geschreven door op 17 oktober 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :