0

Batman – The Haunted Knight

batman hk1a

De tijd is alweer aangebroken, en zoals vanaf nu elk ander jaar, staan die allervreemdste Dorksiders met heel veel engs voor je klaar. Want vlak voor de winkels je overladen met taai-geworden pepernoten (ze lagen er immers al vanaf september) en snoeren vol lichtgevende snoeren die ons eraan herinneren hoe een sneeuwpop er ook alweer uit moet hebben gezien, zullen wij je ónze feestdag opdringen, Halloween. Op deze site heeft deze feestdag natuurlijk eeuwige roem verworven door films als Nightmare Before Christmas en horrormeuk als Halloween, waarin je als puber in elk volgend slachtoffer dat afgrijselijke familielid projecteerde. Oh.. good times..

Halloween bestaat niet alleen in het echte leven. Om meer precies te zijn, hier in het echte leven in Nederland ziet Halloween juist enkel het daglicht in een verdwaalde lampionnentocht of een schap vol schattig lachende heksenpoppen bij de Xenos. In het echte leven dus nagenoeg afwezig, dient de fanatieke Dorkie zijn toevlucht te zoeken tot het ándere leven. Zoals op deze site, alwaar enkele gulle handvaten voor een bloederig feestje worden aangereikt, zoals uit het ándere universum dat DC (Detective Comics) heet.

Enkele jaren geleden bestond er het plan om, zoals er elk jaar speciale afleveringen van vervelende sitcoms worden gedraaid over Kerst en Thanksgiving, een speciale Halloween-episode te schrijven voor Batman. Jeph Loeb (schrijver) en Tim Sale (artist, mooi woord voor tekenaar?) lieten zich dat geen twee keer zeggen en vanwege het immense verkoopsucces van Batman: The Legends of the Dark Knight Halloween Special (1993), zouden er nog twee episodes volgen (1994, 1995). Daarna zou het tijd worden voor een verhaal gedurende 13 maanden van Halloween tot Halloween, een reeks van 13 issues onder de noemer The Long Halloween. Maar in deze review dus de drie issues ‘Legends of..’ die zijn gebundeld in DC’s Batman: The Haunted Knight.

batman hk5

Over kraaien en penguins

In het eerste verhaal maken we, hoe verrassend voor een verhaal over de feestdag van  Halloween, meteen kennis met één van mijn persoonlijke favorieten uit de Batman-Rogue gallery, Scarecrow. Ofwel psycholoog dr. Crane (Jonathan, niet Frasier), die door het zaaien van angst criminelen te lijf wilde gaan, maar zich verleid zag tot ‘the dark side’ en zelf superschurk werd. Dit Halloween-weekend weet de kraai het onze favoriete vleermuis knap lastig te maken door niet alleen angst, maar twijfel te zaaien tussen zijn puntoortjes. Giftige labyrinths, een batsignaal dat plots een pompoen op de flatgebouwen kaatst, een dame die haar filmklassiekers kent, en for the ladies, een bijna blote Bruce Wayne.

In het tweede verhaal ontmoeten we the Mad Hatter, Jervis Tetch, de psychoot die nooit meer los is geraakt van het lezen van Alice in Wonderland en nu zich de identiteit van één van de personages heeft aangemeten zonder enig besef in welke wereld hij nog leeft (waarop ondergetekende reviewer verontschuldigend proest en met zijn hand snel een commbadge bedekt). In afwachting van de komst van ‘the Queen’ uit Alice in Wonderland, organiseert hij een sinister theepartijtje waar hij een aantal gasten voor kidnapt, waaronder commissaris Gordon’s dochter. Terwijl the Mad Hatter zich verliest in Alice’s Wonderland, raakt Batman verstrikt in zijn eigen herinneringen aan zijn jeugd, de traumatische overval op zijn ouders, en, waarom hij een hekel heeft aan Lewis Carrol’s meesterwerk. Zou hij er nog tijdig uitkomen?

Het verhaal met de meeste referenties aan Halloween als feestdag heet Ghosts. Na een robbertje vechten met the Penguin, die onverwachts Bruce Wayne en zijn weldoeners op een liefdadigheidsfeestje aandeed om hen te beroven, keert Bruce moe huiswaarts. Niet alleen the Penguin lijkt verkeerd te zijn gevallen op het feestje, ook een eerder verorberd garnaaltje dat zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden begint langzaam zijn tol te eisen. Bruce valt in slaap, en jawel hoor, plots is daar de geest van zijn vader om hem te waarschuwen voor het bezoek van drie geesten. Drie kwelgeesten welteverstaan, waaronder the Joker, die hem enkele wijze levenslessen brengen over Batman. Inderdaad, een bewerking van Dickens’ welbekende Ebenezer Scrooge in een spandex jasje met een vleermuislogo.

batman hk3

Maareh… Halloween-ish?

Elk van de drie verhalen weet elk met een aparte invalshoek te boeien. Eerlijk gezegd sprong de Dickens-adaptatie er voor mij het meest uit, omdat ik van een thema-comic verwacht dat het thema (de feestdag) minstens zo prominent aanwezig moet zijn als de Batman zelve. Wat dat betreft blijft met name het Penguin-verhaal toch een beetje achter. Hoewel de gebeurtenissen tegen de achtergrond van Halloween spelen, is dat dus ook hun grootste manco vanuit het thema-opzicht. Batman vs. Dracula is meer ‘horror’ dan welke van deze drie verhalen. De verhalen met Scarecrow en Penguin bevatten echter wel weer meer psychologische diepgang als de Batman aan het twijfelen slaat over zijn toekomst, en staan wat betreft meer op zichzelf als een waardevolle toevoeging aan de Batman-saga. Oftewel, het zijn kerstliedjes die je het hele jaar kunt draaien omdat ze niet over Kerst gaan, maar er ergens ‘Kerst’ in de tekst staat. Zoiets.

Zoals we van Loeb en Sale verwachten, is er qua vormgeving een elegante novel afgeleverd waar de sfeer vanaf spat, en wanneer Poison Ivy haar klimop-tentakels spreidt, kijk je haast angstvallig over je schouders of die vetplant achter de bank ineens begon te ritselen? Het geheel is kleurrijker dan bijvoorbeeld hun Bat-noir comic The Long Halloween, maar ook hier is spaarzaam en effectief kleurgebruik het sleutelwoord, afgewisseld met enkele zwart-wit flashbacks. Ook wordt er lekker speels met de kaders omgesprongen.

batman hk4

Poison Ivy’s wijze raad

Relax, and let the spirits move you, fluistert de aanlokkelijke Poison Ivy de Batman toe in Ghosts. Wijze tip? Met The Haunted Knight in huis kun je zeker een aangenaam (al dan niet) Halloween-avondje verpozen op de bank met een bundel spannende verhalen die je netvliezen als magnetisch aan de paginas klemvast houden met een kracht waar zelfs een uitnodigende Megan Fox in het laatste setje van Marlies Dekkers niet meer aan zou helpen om je ervan los te weken. Om met een heel befaamd Burtonesque Halloween-vers te beëindigen dat al op profetische wijze trachtte duidelijk te maken dat je deze comic maar eens in huis moest halen:

This is Halloween, this is Halloween
Pumpkins scream in the Batman’s sight
This is Halloween, Scarecrow and Penguin make a scene
Trick or treat till Gotham’s citizens gonna die of fright
It’s Gotham town, everybody scream
In Batsie’s town of Halloween

avatar geschreven door op 24 oktober 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :