8

Dead Set

Na het wanstaltig slechte Diary of the Dead werd ik wat zenuwachtig: zou de tijd van de zombies tot een eind aan het komen zijn? Hebben we op wat ongewone uitschieters na het beste al gehad? Wat ik het liefst weer wil ervaren is een intense roller coaster ride met schrikmomenten, uitzichtloze situaties en een grimmige atmosfeer. Tsja, wat ik dus eigenlijk wil is een nieuwe film die de Dawn of the Dead remake zou kunnen evenaren. Wat bleek nou; ik zat verkeerd te zoeken. De redding is nabij, maar openbaart zich juist in de vorm van televisie. Het moet nog even inzinken, maar de 5-delige miniserie Dead Set kan wel eens vanuit het niets een toppositie gaan innemen op mijn Zombie Top Zoveel.

ds1

Het gegeven van Dead Set is even simpel als geniaal: tijdens een live uitzending van de britse Big Brother komt de zombie-uitbraak die over het hele land aan het plaatsvinden is ook tot de poorten van de studio. Voordat de horden fans om het huis goed en wel weten wat er gaande is zijn ze al veranderd in een ander soort horde; hongerige ondoden. De leden van het productieteam proberen zich in de nabij gelegen studio op te sluiten, wat maar deels lukt. En terwijl de meest gruwelijke gebeurtenissen om hen heen plaatsvinden zijn de mensen in het Big Brotherhuis zich van geen kwaad bewust.

Op het eerste gezicht is deze serie wel wat te vergelijken met 28 Days Later: men hanteert een wat shaky cameravoering die wat mij betreft de narigheid alleen maar intenser maakt, er hangt een neerslachtige sfeer over het hele gebeuren en de zombies zijn lekker agressief en snel. Nu zijn er puristen zoals Simon Pegg die de snelle variant helemaal niks vinden, en in zijn geval er zelfs een artikel in the Guardian over schreef. Ikzelf vind dat dikke onzin (niet zo zeiken, Pegg!), de snelle zombie zorgt voor een veel heftigere kijkervaring en wordt als tegenstander hiermee echt nachtmerriemateriaal. Serieus, wat is er enger dan een ontbindende, niet te stoppen kannibaal die jouw kant op komt sprinten? Oh man, dat wordt weer moeilijk inslapen vannacht als ik hier te veel aan blijf denken, brr.

ds3

Dead Set weet zich goed van de concurrentie te onderscheiden. Ten eerste is het concept natuurlijk best fris; waar Diary of the Dead doodviel door een mislukte poging om een halfslachtige boodschap er doorheen te knallen, zo is de satire op de massamedia hier een stuk subtieler. De groep hongerige monsters die tegen de poort aan staan te rammen om binnen te komen doet erg denken aan de grote groepen fans van Big Brother zelf die elkaar staan te vertrappelen om een blik te kunnen werpen op de ‘celebrities’ binnen. Beelden van hersendode kwijlende monsters die bewegende beelden op tv schermen volgen? I approve. Ook mooi hoe de meeste bewoners van het BB-huis een stel waanzinnig matige dombo’s zijn. Just like real life! Ze denken alleen aan zichzelf en hebben geen originele gedachte in hun bolleke. De enige semi-intelligente gast (gespeeld door Kevin Eldon die toevallig ook naast Pegg te zien was in de hilarische sketch show Big Train) wordt met de nek aangekeken door de rest.

De hoofdrol is voor de waanzinnig cute Jaime Winstone als Kelly die als enige het hoofd echt koel weet te houden tijdens de zombie-invasie. Gedurende de hele serie bleef ik zenuwachtig denken “Als zij het maar overleeft, come on, laat ‘r niet doodgaan”. Mooi hoe ze tegelijk een kwetsbare dame lijkt maar ook genoeg lef heeft om als een van de eersten terug te vechten.
Wie verder ook opvalt in de cast is de typische Eikelige Kerel die het voor de rest van de overlevenden moeilijk maakt. In dit geval is dat de televisieproducent Patrick, gespeeld door Andy Nyman. Zelden zo’n gigantische klootzak op mijn beeldscherm gezien, en ook al is zijn personage zowat té asociaal kan ik het me toch ergens voorstellen dat een arrogante producent die een programma over simpele dombo’s in een huis maakt hen al snel ziet als niet meer dan hersenloze poppen die hij rond mag commanderen.

Ik moet je waarschuwen; Dead Set is best heftig. De shaky cameravoering maakt de nare momenten nét een stuk enger, de muziek is moody ambient en daardoor simpelweg perfect voor het materiaal, en de gore is verdomd realistisch. Bereid je alvast maar voor op een hoofd dat té geloofwaardig wordt ingeslagen door een brandblusser, opengereten nekken en een personage dat tegen het eind gewoon té nasty wordt verorberd. Er wordt wel gebruik gemaakt van razendsnelle editing, dus we blijven nooit te lang in een specifiek shot hangen. Hierdoor wordt een deel van de gebeurtenissen wel aan je fantasie overgelaten, wat zowaar nog erger is.
De opbouw van de serie is helemaal prima, met de laatste aflevering als krankzinnig brute afsluiter. Toen de credits op het eind voorbijrolden moest ik echt even bijkomen; zelden heb ik een zombiezwerm-aanval gezien waarbij ik té goed de paniek van de aanwezige mensen kon voelen. Genadeloos, gruwelijk, maar wel goed.

ds4

Damn, hoe meer ik er over nadenk hoe beter Dead Set wordt. Weet je wat, screw de Dawn of the Dead remake. Dit is ‘m. Dit is de beste zombieproductie tot nu toe. Het heeft simpelweg alles wat ik belangrijk vind in het genre. Met bonzend hart en zwetende handen heb ik me laten meeslepen, en ik werd totaal omvergeblazen. Nee, de tijd van de zombies is gelukkig nog niet helemaal voorbij, en ik ben zeer benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Net als die ondode rakkers ben ik hongerig naar méér.

avatar geschreven door op 30 oktober 2009

8 reacties op “Dead Set”

 1. avatar Doctor Clavin schreef:

  Sluit zich hoofdschuddend bij Pegg aan..

 2. avatar Bartelen schreef:

  Pfah! Move aside, oude garde! Laat de jonge zombiefans de toorts overnemen. Fast zombies.. FOR EVERYONE!

 3. avatar Doctor Clavin schreef:

  Laten we ook meteen Dracula vijrtien tanden geven en zou het niet mooi zijn als hij ook gewoon overdag kon lopen, en waarom moet een weerwolf in het Gilette tijdperk nog harig zijn, scheren die hap en weg met die zilveren kogel, wie heeft er nou zo´n ding. He, nou lijken vampieren, weerwolven en zombies ineens wel heel erg op elkaar, maar gelukkig, ze zijn allemaal snel anders trekt de Screamgeneratie het niet meer…..

 4. avatar Cubez schreef:

  Heb je hem eigenlijk wel gezien Doctor Clavin? 🙂 Hoe dan ook kon ik van Dead Set na 1 aflevering al geen genoeg meer krijgen en ik heb hem dan ook gelijk uitgekeken. En ik kan inderdaad ook tot geen andere conclusie komen dan dat dit mijn nieuwe nummer 1 zombie “film” is geworden. Snelle zombies, langzame zombies, gemuteerde zombies, zombies in roze tutu…mij alles best hoor zolang de film maar daadwerkelijk goed is (nou ja, behalve “slimme” zombies dan, dat trek ik niet). En bij een zombiefilm is goed gelijk aan tot het einde op het puntje van je stoel zitten. Het beste aan deze film is dat het constant voelt alsof het echt zou kunnen gebeuren…eng realistisch…en wat kun je nog meer willen van een horror?

 5. avatar Doctor Clavin schreef:

  Nope, niet gezien. Niet nodig ook voor een mening over snelle vs langzame zombies… And just you wait, als er aan de snelheid gemorreld wordt, komen die slimme zombies ook vanzelf! 🙂

  Ga hem wel zien tuurlijk. De setting klinkt wel interessant al was het omgekeerde ook wel voer voor een toffe zom-com geweest (een big brother met alleen zombies 24 uur lang, feitelijk niet zo heel verschillend van de allereerste BB qua spanningsboog gok ik zo).

 6. avatar Egregius schreef:

  Hmm, Pegg heeft een punt dat langzame zombies een mooie metafoor voor de dood is, maar snelle zombies zijn dan wel weer een heel ander beestje: snelle zombies betekenen dat je geen fout kan veroorloven, want struikelen of een ander foutje maken betekent ogenblikkelijk verdoemd worden tot een zombie-bestaan. De verdoemenis kan dan snel of juist tergend langzaam zijn, en dat is weer een mooi metafoor voor onze prestatie-maatschappij, waar we allemaal constant bang zijn dat we onze potentie niet waar maken, en niet ten volle te leven. Snelle zombies zijn een metafoor voor voortijdig sterven dat in onze maatschappij om elke hoek lijkt te loeren.

 7. avatar Egregius schreef:

  En incidenteel kwam ik heel toevallig het riposte-artikel van Charlie Brooker tegen, waarin hij reageert op Pegg: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/nov/10/barack-obama-zombies-running

 8. avatar Bartelen schreef:

  Wauw. Hoe vet dat de laatste aflevering zich eigenlijk 6 maanden later af zou spelen? Me likey.

Reageer

Anti-Spam vraag :