0

The Good, The Bad, The Weird (2008)

Het valt me op hoeveel goede films er de laatste jaren uit (Zuid) Korea komen. The Host, Memories of Murder, A Bittersweet Life, No Mercy for the Rude… the list goes on. De duurste film uit dit land tot nu toe is uitgekomen in 2008 en is een western. Laat dat even inzinken. Een Koreaanse western! Holy crap, het moet niet veel gekker worden! Is de term daarvoor dan een ‘eastern’? Wat het ook moge zijn, het is een van de meest vermakelijke avonturenfilms die ik de laatste tijd langs heb zien komen.

gbwgood

De naam doet al vermoeden dat er een zekere link is met een bepaalde bekende western. Van een echte remake is niet direct sprake, al zijn er wat overeenkomsten met The Good, the Bad and the Ugly. De voornaamste link bestaat uit 3 verschillende gasten die achter een potentiële schat aanzitten tegen een achtergrond van grote veranderingen op socio-politiek gebied. Euh, of zo. In The Good, The Bad, The Weird volgen we een bountyhunter, een huurmoordenaar en een dief wiens wegen elkaar kruisen tijdens een treinoverval in de onstabiele regio Mantsjoerije. Als een schatkaart in handen komt van de dief, dezelfde kaart waar de huurmoordenaar eigenlijk naar op zoek was, slaat hij op de vlucht. De situatie wordt complexer als het Japanse leger en lokale bandieten er ook van horen. Prettig gestoorde chaos volgt.

Het is leuk hoe de setting flirt met het concept een western te zijn, en het volgende moment keihard met jeeps, duikershelmen, mannen met oorbellen en dergelijke niet echt in de tijdsperiode passende zaken komt. Deze aparte mix geeft de film echt een unieke smoel en vergrootte voor mij zeker het kijkplezier. Maak liever iets dat op zichzelf staat dan gedwongen te worden je aan bepaalde conventies te moeten houden, denk ik dan. Ik kan niet wachten tot een westerling een martial arts film maakt met dinosaurussen er in. I’m so not kidding it hurts.
Voor de fans van ‘echte’ westerns zijn er wel wat knipogen naar klassieke Leone films, zoals een scène waarin een hoed steeds wordt weggeschoten die zo gelift kon zijn uit For a Few Dollars More. Ook wordt er flink wat met schietijzers geknald, zijn er wilde achtervolgingen te paard en is er een shootout op het eind.

gbw3

Ze zijn misschien bij ons als barbaarse ‘Ollanders niet echt bekend, maar de main cast wordt ingevuld door enkele van de bekendste Koreaanse acteurs van het moment.
Jung Woo-sung speelt the Good, en is wel het minst ‘aanwezig’ van de 3. Zijn performance is wat ingetogen, maar geef hem een wapen in de hand en hij overtuigt vrij goed als actieheld.
Lee Byung-hun is de slicke, strak in het pak staande the Bad die met zijn aparte haarstijl zo uit een emo studentenhuis weggelopen lijkt te zijn. Hij heeft wel die dreamy bad boy uitstraling, voor geïnteresseerden misschien aardig om te weten dat hij de hoofdpersoon in de prima revenge movie ‘A Bittersweet Life’ speelt, die ook nog eens van dezelfde regisseur (Kim Ji-woon) komt.
Maar alle aandacht gaat uit naar Song Kang-ho als the Weird, die steeds hoger in het lijstje van mijn favoriete acteurs begint te komen. Misschien wel de bekendste gast voor een westers publiek, voornamelijk dankzij z’n rol in de hele gave monster movie – familiedrama combo The Host. Hij heeft het hier duidelijk naar zijn zin en zorgt op een goede manier voor wat comic relief.

gbw1

The Good, The Bad, The Weird mag dan wel meer dan 2 uur duren, maar de tijd vliegt voorbij dankzij het constant in beweging zijnde verhaal. De actie is lekker over the top en op een paar momenten met messen na niet echt bloederig. Het spektakel komt tot een hoogtepunt in een meer dan 10-minuten durende non-stop achtervolging met paarden, pistolen, explosies, motoren en zo’n beetje alle relevante groeperingen die elkaar op dezelfde zanderige vlakte naar het leven staan. Te gek!
Wat deze film ook lekker laat wegkijken is het fijne kleurgebruik. Veel blauw, geel en oranje wat lekker clasht met de wat sombere tinten die in veel westerns gebruikt worden. De sets zien er echt goed uit en op puur visueel vlak scoort men hier zeker dikke punten. En die soundtrack! Waanzinnig fijne deuntjes die meer doen denken aan flamencodansers dan cowboys. Probeer dat maar eens te beluisteren zonder met je voet op de maat mee te tikken. Geloof me, dat lukt niet.

Je hoeft geen fan te zijn van westerns om The Good, The Bad, The Weird te kunnen waarderen. Sure, het is leuk als je de originele klassiekers hebt gezien, maar zeker geen vereiste. Je moet alleen niets hebben tegen een hoop schietpartijen, de film zit er vol mee. Maar voor kijkers die eens een slicke genrefilm willen zien die ditzelfde genre meteen ook keihard doorbreekt is hier een hoop fijns te halen. Check hier de trailer, en word al helemaal week van binnen van die funky muziek!

avatar geschreven door op 7 oktober 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :