0

H.P. Lovecraft Historical Society – A Very Scary Solstice

hplhsscary-solstice_03aHet is weer die tijd van het jaar, waar je langzaam gek gemaakt wordt met een eindeloze aanval van kerstliedjes, waar je ook komt. Sommige radiozenders kun je deze tijd van het jaar beter vermijden, maar zelfs dan lijkt het alsof een duistere macht je achtervolgt, in elke winkel en op elke straat. Het lijkt alsof het erger is dan je ooit kon herinneren, en alsof er nieuwe elementen zijn die je eerst niet opvielen.

Laten we het maar toegeven: kerst is evil, opgezet door grotere machten dan ons, machten die we maar nauwelijks kunnen begrijpen. Machten die voortvloeien uit een eindeloos universum, dat mogelijk eindeloos kwaad in zich herbergt. Afijn, hoe beter ons af te sluiten van wat is, dan wat escapisme? Zoals een goed boek van Lovecraft, die schreef over…oneindig Kwaad in een oneindig universum. Hmm, of dan toch maar voor de gezelligheid een cd met kerstliedjes opzetten? Omdat alles in onze omgeving ons er toe dwingt?

De H.P. Lovecraft Historical Society heeft daarom de cd A Very Scary Solstice opgenomen. Zelf ken ik ze van hun uitvoering van A Shoggoth On The Roof, met ‘covers’ van liedjes uit de musical A Fiddler On The Roof (review pending) waarbij de lyrics vervangen zijn met referenties aan de Lovecraft Mythos, oftewel de verzamelde encounters van de personages van Lovecraft en andere schrijvers met boven-natuurlijke/buiten-aardse entiteiten die onze comprehensie te buiten gaan. En de H.P. Lovecraft Historical Society heeft dezelfde bewerking over kerstliedjes heen laten gaan.

Zo wordt I saw mommy kissing Santa nu I saw mommy kissing Yog-Sothoth, en wordt gezongen Oh Come All Ye Old Ones. Of bijvoorbeeld:

I’m Dreaming of a Dead City

Where Deep Ones Swim in depths of night

Where Cthulhu’s sleeping

While stars go creeping

Untill the time that they arrive

I’m Dreaming of a Dead City

With angles Euclid would’t know

That was built strange aeons ago

And will soon will come up from down below

Het idee is wellicht kazig (in ieder geval meer dan bij A Shoggoth On The Roof), en alhoewel de muziek uitgevoerd wordt door het het Arkham Metropolitan Midi Orchestra, verzorgt dit wel een brede grijns op m’n gezicht. Als vervolgens het koor uitbreekt in een gefloten refrein kan ik niet anders dan stom grinniken, me ondertussen stiekem afvragend of ik m’n verstand aan het verliezen ben. Vrijwillig diezelfde oude kerstmelodietjes beluisteren? Nu weten ze gelukkig wel dat een gimmick niet te oud gemaakt moet worden, en de nummers duren meestal niet langer dan anderhalve minuut, met uitschieters richting de 3 minuten (toch 25 nummers a 40 minuten totaal). Maar als Feliz Navidad omgetoverd wordt naar Es Y’Golonac, volledig met spaans-talige lyrics ben ik verkocht en begin ik hardop te lachen. Tegen de tijd van Little Rare Book Room (aka Little Drummer Boy) ben ik over. Kerst-klassiekers worden opeens leuk, en m’n wereld-beeld begint te veranderen met het stukslaan van oude assumpties, waardoor het fundament van alles wat ik tot nu toe gedacht heb weg is gevallen: kerstliedjes kunnen toch leuk zijn.

Goed, je moet de Necronomicon/Cthulhu/Great Old Ones-referenties wel begrijpen en dus de nodige research gedaan hebben, om het te kunnen waarderen (of je moet een gibbering inbred cultist zijn die alleen voor de leuke melodietjes gaat). Persoonlijke favoriet:

De cd is te koop via de H.P. Lovecraft Historical Society homepage, waar ze naast veel mp3-samples trouwens ook een aanbieding hebben om deze cd, samen met het vervolg An Even Scarier Solstice, lyrics boekjes en een tentakel-vormige solstice-kous te kopen voor 48 dollar, wat omgerekend naar euro’s een handjevol wisselgeld is.

Tracklisting:

 1. “Have Yourself a Scary Little Solstice” – 2:30
 2. “Freddy the Red Brained Mi-Go” – 1:24
 3. “The Great Old Ones Are Coming To Town” – 1:11
 4. The Carol of the Old Ones” – 1:16
 5. “Silent Night, Blasphemous Night” – 2:12
 6. “Awake Ye Scary Great Old Ones” – 1:30
 7. “Mi-Go We Have Heard on High” – 1:15
 8. “The Shoggoth Song” – 0:44
 9. “It’s the Most Horrible Time of the Year” – 1:23
 10. “Es Y’Golonac” – 1:21
 11. “Away in a Madhouse” – 1:14
 12. “It’s Beginning to Look a Lot Like Fishmen” – 1:42
 13. “I Saw Mommy Kissing Yog-Sothoth” – 1:18
 14. “Oh Come All Ye Old Ones” – 1:28
 15. “I’m Dreaming of a Dead City” – 3:15
 16. “Dance the Cultists” – 1:01
 17. “He’ll Be Back for Solstice” – 1:50
 18. “Mythos of a King” – 2:08
 19. “Here Comes Yog-Sothoth” – 0:23
 20. “Little Rare Book Room” – 3:17
 21. “Demon Sultan Azathoth” – 1:01
 22. “Tentacles” – 1:21
 23. “Do You Fear What I Fear” – 1:39
 24. Cthulhu Lives!” – 0:47
 25. “Oh Cthulhu” – 3:21

hplhscthulu_christmas

avatar geschreven door op 21 december 2009

Reageer

Anti-Spam vraag :