3

Star Wars Holiday Special

Ahhh, de legendarische Star Wars Holiday Special. Veel over gehoord, maar deze reviewer had ‘m nog nooit gezien. Als zelfs George Lucas zich er voor schaamt weet je dat er iets goed mis is. Let wel, dit is een man die twee films over Ewoks heeft gemaakt en daar dus blijkbaar trots op is. Toch was ik blij om de rest van mijn leven door te zwalken zonder de Holiday Special ooit op te zetten. Totdat Doctor Clavin, die sinds augustus al in kerstman-outfit naar het Dorkside hoofdkantoor komt en non-stop Last Christmas draait in de kantine, me met rood-en-groengeverfde zweep in de hand opdracht gaf dit onding te recenseren. Noooo!

Ik ben eigenlijk de slechtste kandidaat voor een project als dit. Ik heb een hekel aan kerst én Star Wars sinds de prequels met terugwerkende kracht de hele setting hebben verpest. Daarom zit er maar één ding op, en dat is dit wanproduct in real-time recenseren. Het werkte bij Titanic, misschien nu ook. Als je tegelijk mee wil kijken (wat ik niet adviseer) is hier het ding in z’n geheel te vinden. Zij die gaan sterven groeten u, let’s do this.

swholiday1

21:00 – 1 uur en 37 minuten? Goddamnit! En hey, gerecyclede scènes uit A New Hope gecombineerd met later opgenomen stukken van overduidelijk lagere kwaliteit. Stay classy, Lucas.
21:01 – Ennnn de klassieke introtune begint, en zelfs het logo ziet er niet uit. Luke Skywalker lijkt in de intro op een vrouw met 3 kilo make-up. I’d do her.
21:02 – Hahaha, “introducing Chewbacca’s Family”, en ze zien er stuk voor stuk hilarisch eng uit. Dit lijkt op mijn ergste nachtmerries met een David Lynch filter er overheen. Ik heb geen idee wie de helft van de overige (oude) ‘celebrities’ zijn die meedoen. Oh nee, Bea Arthur?

21:03 – OK, we zijn goed en wel begonnen. We zoomen in op een huisje op de Wookie homeworld. Chewbacca’ s zoon maakt dezelfde geluiden als een wesp die gevangen zit in een draaiende blender. Freaky.
21:05 – Oh mijn god.. dit wordt 10 minuten aan niet te begrijpen Wookie-gekreun, right? Terwijl ik dit typ klimt Chewie jr. op de railing van de boomhut en balanceert op het randje. Zwaartekracht, doe je werk.
21:06 – Allejezus, opa Chewie heet Itchy en lijkt op een yeti met Downs. Ik.. ik moet iets te drinken pakken om dit te overleven, AA beloften be damned. Uiteraard zet ik dit niet op pauze.
21:08 – Ik kom terug en de familie Chewie is naar een hologramvoorstelling van een of andere balletgroep aan het kijken. Mijn neus begint spontaan te bloeden en ik voel een vluchtrespons opkomen. Nog maar 90 minuten te gaan. Famous Grouse, don’t fail me now.
21:10 – Pfff, dit houdt maar niet op. En die monsterlijke close-ups van Chewie Jr. gaan me vannacht uit mijn slaap houden, gegarandeerd.
21:12 – Luke en R2D2! Oh, dit is zo erg. Serieus, plaatsvervangende schaamte. In mijn schaamstreek.
21:13 – Mark Hamill heeft wel mooie eye-liner. Samen met die blonde donskop en dat oranje pakje lijkt hij net een trophy wife van een op Alcatraz vastzittende neonazi.

swholiday3

21:16 – OK, ineens zitten we in een soort sketch-achtig stukje in een rommelwinkel. Een besnorde Imperial kijkt rond terwijl de hoogbejaarde winkeleigenaar hem de meest achterlijke items laat zien. Met dramatische muziek erbij. STAR WARS, DAMES EN HEREN!
21:17 – “You might say she did it by… hand. Solo.” *WINK*”   Oh man, dit is zo intens matig. Een darmspoeling met slootwater klinkt op dit moment als een beter alternatief.
21:18 – Wohoo! Meer stock footage! James Earl Jones rules.
21:19 – Terug naar de Wookies, en mama Chewie kijkt een of ander kookprogramma over een Bantha gerecht. Is dit grappig bedoeld? Ik moet ineens denken aan de Ome Henk productie Koke Met Panne. Good times.
21:22 – Oh haha de presentatrice heeft 3 armen lololol aliens. Ondertussen gaat de sketch nog steeds door. Edit: 4 armen!
21:23 – Stock footage en close-ups van Chewbacca. Ford mompelt door zijn dialoog alsof hij zich er voor schaamt. Maar goed, a paycheck’s a paycheck.
21:25 – Kashyykk wordt onder martial law gesteld. Hopelijk is dit het begin van het planetaire bombardement.
21:28 – Een of andere oude B-celebrity is langsgekomen en geeft cadeaus aan alle Wookies. Deze passage is even boeiend als mijn laatste tandartsbezoek, en net zo pijnlijk.
21:29 – Meer beelden van dansers in foute pakjes met LSD-geïnspireerde beelden wat overgaat in een of andere vage virtual reality dame. I’m strangely aroused.
21:30 – Ennn opa Itchy bewijst net zo’n viezerik als ik te zijn door de opwindendste passage van zijn VR-video terug te blijven spoelen. Stay classy, Lucas.
21:31 – Oh jezus het gaat over in een of andere R&B ballad. Nog maar een slok dan. Als ik doordrink ben ik morgen hopelijk alles weer vergeten.
21:35 – C3PO! Leia! Whoa, was Carrie Fisher dronken bij het opnemen? Slimme meid.
21:37 – Als ik ooit nog eens de Star Wars RPG ga DM’en dan zorg ik er voor dat mijn spelers elk personage uit deze Holiday Special mogen afmaken. Zonder dat ze er Dark Side points voor krijgen, uiteraard.
21:38 – Stormtroopers! Je kunt zeggen wat je wil, maar die outfits blijven klassiek. Deze passage, inclusief matige Imperial officier SS-agent stand-in, speelt zich af als een Allo Allo scène. “Verre is ze ozzer Wookie, René? And ze painting of ze Hutt wiz ze big boobies?”
21:41 – OK, tijd voor een refill. Drinking will make the awkward go away, right?
21:43 – Ahahaha! Ik kom terug en Jefferson Starship is bezig met het even hard uitpersen van een muzikaal wanproduct als ik bij mijn toiletbezoek na het per ongeluk opeten van een Christina Aguilera CD.

swholiday4

21:51 – Alsof de goden me toelachen.. ik werd mobiel gebeld en heb gelukkig zo een stuk kunnen overslaan. Ondertussen zijn we beland in een heuse Star Wars tekenfilm van griezelig lage kwaliteit. R2D2 is gemaakt van rubber, Luke heeft animé-ogen en C3PO lijkt wel een gouden clown. Oh man, dit is zo trippy. Doet me denken aan die Heavy Metal film.
21:53 – Aw man. Word weer gebeld voor een zus-heeft-hulp-nodig-met-Photoshop verzoek. Dan gaan we maar even op pauze. Ik verzin dit niet overigens. Dat krijg je met die real-time reviews!
22:12 – Ennn terug. Let’s get this trainwreck back on track! Ooh, geanimeerde Boba Fett met een soort oversized vork op een roze slijmdino. Feels good man.
22:15 – Je kunt zeggen wat je wilt, maar die tekenfilm is wel het beste tot nu toe. Heeft alleen een snack erbij nodig. Ik heb ergens nog wel een halve zak Hamka’s liggen…
22:17 – Mmmmm.. Hamka’s. Net zo kazig als Han Solo’s geanimeerde uitgerekte paardengezicht.

swholiday5

22:19 – En we zijn weer terug bij de Wookie familie, waar Stormtroopers het huis overhoop halen. Is dat.. een pluchen Bantha? Awesome!
22:22 – Wauw, Chewbacca Junior kijkt een uitgebreide video-handleiding voor een soort computer. STAR WARS!
22:24 – Oh nee, dit stukje is bedoeld als humoristische sketch. Ik ben naar begrafenissen geweest die grappiger waren, jeeezus.
22:26 – En ineens zijn we in de Tatooine Cantina, inclusief de klassieke band met dat vette deuntje en de ondertussen van ellende uit elkaar vallende pluizige aliens. En net als je denkt dat dit wel cool is, blijkt Bea Motherfucking Arthur de barkeepster te zijn. Plots heb ik geen gevoel meer in alle lichaamsdelen onder mijn navel.
22:30 – Dit stuk stopt de ‘fiction’ in ‘science fiction’, want een of andere oude man probeert te flirten met Bea ‘Rancor’ Arthur. Stay classy, Lucas.
22:32 – Mijn Hamka’s zijn op en Bea is nog steeds in beeld. Op dit moment zou ik liever Titanic een tweede keer kijken. Oh, maar ineens komt een Rodian in beeld en wordt de pijn iets verzacht. Rodians zijn de shit.
22:34 – En nu begint Bea te zingen. Buiten pakken donderwolken zich samen en wordt de maan bloedrood. Een tweekoppige geit wordt in Indonesië geboren. Zwarte blubber komt uit mijn doucheputje omhoog borrelen. Het eind der tijden is nabij, en ik ben er dankbaar voor. Als er een god bestaat verlost hij me nu uit mijn lijden.

swholiday6

22:38 – Ik leef nog en het liedje is nog niet afgelopen. Blow me, Jahweh.
22:41 – Chewbacca arriveert in zijn huis en is ready to kill some Empire foo’s. Een Stormtrooper valt over de ballustrade, zijn dood tegemoet, begeleid door de klassieke Wilhelm schreeuw.
22:43 – Alle Wookies omhelzen elkaar. Ergens op een zolderkamer betast een furry zich onzedelijk.
22:47 – Chewie en co houden gloeilampen omhoog en bevinden zich daarna ineens in space, gekleed in rode gewaden , waarna ze een wit licht inlopen. Is… is dit een metafoor voor rituele Wookie zelfmoord?
22:48 – Helaas, iedereen leeft nog. Het geluid van meer dan 20 Wookies die tegelijk dat kippenvel-opwekkende kreungeluid uitbraken zal me tot aan het einde der tijden blijven achtervolgen.
22:49 – Oh shit, Carrie Fisher duikt op en zingt een liedje over liefde en samen sterk staan. Over een verbastering van de Star Wars theme heen. Mijn maagzuur heeft zich door mijn binnenste heengebrand en begint nu langzaam mijn bureaustoel te verteren.

swholiday7

22:52 – Wat is dit? Een montage van scènes uit A New Hope om deze ‘special’ wat van de charme van die film mee te geven? Stay classy, Lucas.
22:53 – Oh sweet, reclame voor Star Wars speelgoed. Alsof iemand na deze Holiday Special zijn merchandise niet door het toilet spoelt uit pure schaamte.
22:55 – Wa hey! De aftiteling! Alle mensen die ik nu langs zie komen hebben zonder twijfel zelfmoord gepleegd of zijn aan de crack geraakt. Als kijker zit ik nu tussen beide opties te twijfelen.

Nou.. dat was het dan. De meest beruchte tv special ooit gemaakt, en mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Begrijpelijk hoe mensen met de feestdagen bij elkaar komen, want ik heb nu de neiging om bij iemand uit te huilen terwijl mij wordt beloofd dat alles wel weer goed komt. Bij deze wens ik je nog fijne feestdagen toe, ikzelf ga nu maar op zoek naar een rubberen slang die over mijn uitlaat heen past. Vaarwel.

avatar geschreven door op 17 december 2009

3 reacties op “Star Wars Holiday Special”

  1. avatar Cubez schreef:

    Voor deze review heb ik maar één woord : Epic. 😀

  2. avatar Doctor Clavin schreef:

    Rustig B-meister. Alles komt goed. Zie je wel, Kerst is zo erg nog niet! Gluhwein galore!

    Ik neem morgen een mooi rood hoedje voor je mee. Let’s see, ik had ook nog ergens wat voor in je boom http://www.amazon.com/10-Light-Star-Wars-Plastic-Spacing/dp/B00284B3TS/ref=pd_sim_dbs_t_6

    May the snow be with you!

Reageer

Anti-Spam vraag :