1

The Twilight Saga: New Moon (2009)

twilightnew-moon-poster1Een tijdje terug werd ik gedwongen om de film Twilight te kijken door een vrouwelijk persoon met wie ik excessief veel tijd doorbracht*. Een twee uur later dacht ik: ‘Goh, toch niet helemaal wat je verwacht van een film over vampieren.’ Ten eerste waren het voor het merendeel goedhartige vampiers, en ten tweede..ok goed het was gewoon een chick-film. Het draaide constant om de hoofdpersone Isabella ‘Bella’ Swan en haar, uh, emoties. Ze leeft in een dorpje aan de westkust van de VS tegen de grens met Canada (en een Quilote-reservaat) aan met haar vader. Haar moeder is er met iemand anders vandoor, en Bella maakt al snel vrienden in haar nieuwe leefomgeving. Maar degenen die haar het meest bezig houden zijn de mysterieuze Cullen-familie, en met name Edward Cullen die zich aloof gedraagt. Lang verhaal kort, ze wordt verliefd en hij blijkt een vampier die het drinken van mensenbloed afgezworen heeft, en ondanks aanhoudende weerstand van Edward raken ze uiteindelijk bij elkaar.

Wat dit betreft, en ik heb wat details er uit gelaten, is het een gewoon liefdesverhaal, met als uitzondering dat de object of affection niet zomaar een moeilijk persoon is, maar een vampier die moeite heeft met zich laten gaan in haar bijzijn, omdat hij haar dan wel eens per ongeluk wat aan zou kunnen doen.

Nou ben ik door voornoemd vrouwpersoon** ook meegesleept naar New Moon, het volgende deel in de Twilight Saga. Want deel 1, ondanks dat het voor een andere doelgroep bedoeld was, is geen slechte film. Kristen Stewart als Bella weet de ‘issues’ en emoties waar ze doorgaat mooi weer te geven, en de film heeft best wat subtiliteiten op dat vlak.

Nog even het verhaal van de nieuwe film: op Bella’s verjaardag snijd ze zichzelf per ongeluk aan een stukje papier, en de broer van Edward kan z’n letterlijke bloeddorst even niet meer in houden. Om Bella te beschermen trekken de Cullens, de vampieren’familie’ van Edward weg uit Bella’s dorp, en raakt de hoofdpersone in een diepe depressie. Daardoor groeit ze uiteindelijk meer toe naar Jacob, een oude vriend uit het native American reservaat. Ze raakt verslaafd aan thrill-seeking omdat ze daardoor steeds glimpses krijgt van Edward, en na een bepaalde gebeurtenis denkt Edward zelfs dat Bella zelfmoord gepleegd heeft, waardoor hij zelfmoord wil plegen. En vampieren kunnen dat niet zomaar, dus gaat hij naar de Volturi, een oude coven in Italië dat als soort van adel over de vampieren staat.

Maarre…de nieuwe film? Die is iets minder subtiel dan de eerste. Er zit dan wel een liefdes triangel in, tussen Bella, Edward, en Jacob, een vriend van Bella uit het reservaat die ook al in deel 1 zat, maar het ligt er allemaal net iets te dik bovenop: dat Jacob een oogje heeft op Bella (met tekenen van jaloezie), dat Bella naar Jacob trekt als Edward om Bella te beschermen vertrekt, en dat Jacob & Edward het uiteindelijk niet goed gaan vinden met elkaar.

twilightnew-moon-wolf-pack

Rawr, hawt. If you're into that kind of stuff, I guess.

Maar wat me meer tegen de haren streek: de obvious fanservice. Zo is Jacob in het verhaal fysiek veranderd, en dat wordt in de film geshowed: Taylor Lautner die Jacob speelt heeft flink gebodybuild om z’n rol te kunnen behouden, en het vrouwelijke publiek in de bios waar ik zat liet openlijk waardering blijken toen hij, om een wond te verbinden z’n shirt maar even uittrok***. En dat was niet het enige ‘revealing’ moment; weerwolven gaan standaard half ontbloot door het leven schijnbaar. Bal-shrinkage engage.

Wanneer de film zich verplaatst naar het Italiaanse dorpje waar de Volturi hun optrekje hebben lijkt de film eindelijk wat aan tempo te winnen (een goed deel van de film behandeld Bella’s lijden in Edward’s afwezigheid… ……. ….. ..   ….. (dat dus)) maar het tempo komt er nooit echt helemaal in. Niet dat er niets in zat: weerwolven en vampiers en wat aktie tussendoor. Maar uiteindelijk voelde ik me toch licht ontmannelijkt na het kijken, realiserende dat ik naar een dokters romannetje met weerwolven en vampieren gekeken heb. Een dokters romannetje voor tienermeisjes.

Eew. Somebody please help me. I can’t scrub it off..

*Ik kan natuurlijk niet toegeven dat ik een vriendin heb; dan zou ik al m’n dork-cred kwijt zijn, non?

** Tja ik had wat goed te maken. You know how it is sometimes, eh fellas? Eh? Eh..

***overigens nog niet eens het ergste. [Lichte spoiler: ze hebben, vergeleken met het boek, een stukje van het eind afgeknipt zodat het op een hoge noot en in een publiek collectieve awwwwww eindigde].

avatar geschreven door op 9 december 2009

Een reactie op “The Twilight Saga: New Moon (2009)”

  1. avatar Cubez schreef:

    Ja, ik ben ook op slinkse wijze in een bioscoopstoel terecht gekomen waar deel 1 van deze film te zien was. En na het lezen van je review weet ik met 100% zekerheid te zeggen dat ik er niet opnieuw in ga trappen.

    Twilight != Interview with a Vampire
    Twilight == Beverly Hills 90210…with a vampire

Reageer

Anti-Spam vraag :