0

Black Lagoon

Ik heb een liefde voor vuurwapens. Zet mij voor een actiefilm en ik weet wel de meeste pistolen en geweren eruit te picken en te benamen (waarop vrienden en familieleden meestal zuchten, steunen of mij scheef aankijken). Een andere wapenfreak is mangaka Rei Hiroe. In zijn manga-serie Black Lagoon combineert hij zijn vuurwapenpassie met blockbuster actiefilms, de gun-fu van de Hong Kong actie-cinema, intrige en een gitzwart gevoel voor humor.

Rokuro Okajima is een Japanse loonslaaf die een ondankbaar bestaan heeft, werkend voor een grote industrie-gigant in Tokio. Tijdens een opdracht in de Chinese zee, waarin hij zonder het te weten belastende documenten moet smokkelen voor zijn bedrijf, wordt hij ontvoerd door de Lagoon Company. Zijn bedrijf verklaart hem dood om de beschuldigingen van smokkel te kunnen ontkennen en zo komt “Rock” terecht in de fictieve Thaise stad Roanapur; een nest van criminaliteit en corruptie.

Lagoon Company, v.l.n.r.: Benny, Rock, Revy en Dutch

Rock sluit zich aan bij zijn ontvoerders (onder andere door Stockholm syndroom), Lagoon Company, een “bezorgingsdienst” die af en toe wat moeilijke klusjes aanpakken voor de grote misdaadsyndicaten van Roanapur (lees: Lagoon Company zijn huurlingen en piraten). Onder leiding van de cool-as-a-cucumber Vietnam-veteraan Dutch en bijgestaan door all-round techneut Benny, stort de Lagoon Company zich van de ene in de andere gevaarlijke klus waarin de vrouwelijke hoofdrol Revy “Two hand” uitblinkt als Lagoon Company’s bad-ass gunbunny.

Als je van actie, geweld, vuurwapens en explosies houdt is Black Lagoon helemaal jouw cup of coffee (compleet met scheutje whiskey). Wil je vuurgevechten? Black Lagoon zit vol met pistool-actie in de stijl van John Woo en andere gun-fu films uit Hong Kong waarin Revy haar dodelijke “bullet-ballet” laat zien. Wil je achtervolgingen? In het eerste verhaal zie je hoe de Lagoon crew in hun titulaire torpedoboot Black Lagoon chicken speelt met een Hind-D gevechtshelicopter. Wil je zwarte humor? Zie hoe Revy en een andere femme fatale rock-paper-scissors spelen om te bepalen wie het eerste terug mag schieten op een troep moslim-terroristen tijdens een achtervolging per auto.

Naast de heetgeblakerde, grofgebekte Revy heeft Black Lagoon een sterke cast aan nog sterkere vrouwen. Zo heb je Sister Edda; Revy’s beste vriendin/grootste rivaal die lid is van een wapensmokkend klooster bekend als de Church of Violence. De calculerende en intimiderende Balalaika is de kapitein van een gedeserteerde Spetznaz-eenheid die in het nu de grootste maffia-organisatie van Roanapur vormt; Hotel Moscow. En als klap op de land-lucht raket hebben we Roberta, een ex-FARC commando die na een bloederig leven onderduikt als de huishoudster van rijke Venesuelaanse famile. Als de zoon van deze familie wordt ontvoerd en de Lagoon Company hem tijdelijk in bewaring moet houden, laat de dodelijke huishoudster een T-1000 waardig spoor van vernietiging achter in Roanapur.

Naast Terminator 2 worden een hele hoop andere westerse blockbuster-films aangehaald in Black Lagoon zoals Desperado, Die Hard en Rambo, maar ook splatter-horror films zoals The Texas Chainsaw Massace, verschillende oude Spaghettiwesterns en Tarantino’s Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Er worden ook een hoop animé-cliché’s uit de kast gehaald. Naast Revy’s voorspelbare karakter (met een achtergrond waar uiteindelijk toch wel mee te sympathiseren valt) en gunbunny-status hebben we ook nog schietende nonnen, dienstmeisjes, een vrouwelijke soldaat, een echte Dragon-lady en kettingzaag-zwaaiende goth-girl. Dit zijn op zich allemaal typtjes die in de Animé veel voorkomen, maar in deze setting, een exotische stad vol met misdaad en corruptie, komen ze natuurlijk over.

De thema’s die Black Lagoon aansnijdt in de stukken dat er geen kogels rondvliegen zijn onderwerpen zoals ideologie, identiteit, overleven en de oorsprong van moraliteit. Dit gebeurt vooral tijdens de interactie tussen Rock en Revy. Rock, komende uit een (emotioneel) steriele omgeving van Japanse normen, waarden en Giri (het gevoel van sociale verplichting) snapt de nihilistische, opportunistische en amorele houding van Revy niet, die zelf weer uit de harde gettos van het New Yorkse Chinatown komt. Waar Revy’s temprament haar vaak met haar pistolen doet zwaaien vindt Rock vaak een diplomatieke oplossing en weet met een beleefd woord en scherpe geest deuren te openen die Revy wilde openschieten. Rock en Revy zijn elkaar’s totale tegenovergestelden en toch lijken ze op elkaar af te geven, ze weten door elkaars bullshit heen te kijken en het in elkaars gezichten te duwen.

Hoe dingen in relatie en context met elkaar staan is ook een thema dat zich afspeelt in de onderwereldpolitiek van Roanapur. Naast Hotel Moscow en de Church of Violence zijn er allerlei andere bendes in de stad zoals de Sun Yee On Triade, Siciliaanse Maffia en verschillende Zuidamerikaanse drugscartels. Ook al haten de verschillende gangs elkaar met een passie is er een status quo, een balans waarin alle groepen optimale winst maken zonder elkaar in de weg te zitten. Veel van de gangs vechten om deze status quo te behouden, maar en zijn dissidente factoren in Roanapur die dit willen verstoren om hun eigen positie te verbeteren. Dit leidt tot een veelgebruikte formule in Black Lagoon; het introduceren van een externe factor in het criminele eco-systeem van Roanapur die de status quo dreigt te verstoren en kijken hoe de inheemse facties hierop reageren. Het is erg intrigerend om te zien hoe de verschillende misdaadsyndicaten gedwongen worden om de koppen bij elkaar te steken om de situatie het hoofd te bieden. Zo heeft Roanapur te maken gehad met de eerdergenoemde uit de hand gelopen klopjacht op een valsmuntster en de killer-maid Roberta, maar ook met islamitische terroristen, een Amerikaans black-ops team en een psychopate Roemeense tweeling.

Deze formule houdt Hiroe vol voor de eerste vier volumes van de manga (en het hele eerste seizoen van de animé), hierna maken Rock en Revy een uitstap naar Japan, waarin Rock moet dienen als diplomaat tijdens een bloederige oorlog tussen verschillende Yakuza gumi. Een van deze Yakuza-groepen heeft Hotel Moscow gevraagd te helpen en dit verstoort op zijn beurt weer een andere status quo in een andere omgeving waar Rock en Revy delen van de uitheemse factoren zijn en moeten omgaan met de manieren waarop het ecosysteem op hen reageert.

Met een goede ontwikkeling van karakters, solide setting en film-noir achtige feel biedt Black Lagoon, voor wie het wilt zien, meer dan alleen keiharde actie. Voor degene die alles dat geen vuurgevecht zien als slechts de manier om van het ene naar het andere van deze vuurgevechten te komen, biedt Black Lagoon bovengemiddelde actie, sensatie, explosies en achtervolgingen. Op het moment zijn er acht volumes van de manga, met een negende onderweg. De animé-serie bestaat uit twee seizoenen (Black Lagoon en Black Lagoon: the Second Barrage) van 12 afleveringen en is ongeveer bij de gebeurtenissen van volume zes. De verhalen (die ik capers ben gaan noemen) staan los van elkaar en volgen geen lineair plot. Hierdoor zijn de afleveringen van de Black Lagoon animé niet op de volgorde van de manga. De bullet-ballet scenes komen altijd net ietsje beter uit de verf in de animé, ondanks de zéér begaafde pen van Rei Hiroe. Toch lees ik de manga omdat deze op het moment ver voorloopt op de animé en ik wel erg nieuwsgierig ben over de ontwikkelingen in Roanapur zich ontvouwen. Black Lagoon is in beide vormen een aanrader voor alle mensen die van goede karakters, solide, grimmige sfeer houden en niet vies zijn van een fiks vuurgevecht op z’n tijd.

avatar geschreven door op 4 januari 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :