1

Flatland: The Movie (2007)

Kijk, je kan natuurlijk volkomen voor gek gaan zitten in de bioscoop met een plastic brilletje op je neus om de uiterst kostbare 3D-strapatsen van James Cameron te ondergaan. Wat je verder ook van Avatar mag vinden, het heeft iets armoedigs, zo’n brilletje, en de film is uiteindelijk niet meer dan een excuus om meer popcorn te verkopen. Maar voor de simpele zielen onder ons is er iets veel beters: Flatland

Flatland is, je raadde het al, een 2D wereld die bewoond wordt door driehoeken, vierkanten en andere veelhoeken. Er heerst een duidelijke en onderdrukkende klassenmaatschappij, waarin geldt: hoe meer hoeken, hoe hoger het aanzien. Aan de top staan de oneindige veelhoeken, cirkels dus.

In deze wereld woont A. Square (voornaam: Alfred). Een simpel vierkant dat zijn dagen slijt in de squarical op zijn werk. Maar dankzij zijn pientere kleindochter Hex, raakt hij langzaam maar zeker verstrengeld in de ontrafeling van het grootste mysterie aller tijden in Flatland: het bestaan van een derde dimensie. Dit geheim blijkt vakkundig verborgen gehouden te zijn door de elitaire cirkels, die hun macht al zagen tanen bij de gedachte aan een figuur dat oneindig veel oneindige veelhoeken kan bevatten, een perfecte bol dus. Met precies zo’n bol komt onze held Square in aanraking.

Zomaar een kamer in zomaar een huis in FlatlandDeze korte animatiefilm is gebaseerd op het boek Flatland: A Romance of Many Dimensions uit 1884. Voor de duidelijkheid: ik heb het hier over de korte film Flatland: The Movie uit 2007 van regisseur Seth Caplan, en niet de gelijknamige lange film die ook rond die tijd is uitgebracht.

De film is gemaakt met een minimaal budget, wat de makers er niet van weerhouden heeft Martin Sheen te strikken voor de stem van A. Square. Ook is de tweedimensionale wereld inventief vormgegeven. Er zitten een paar fantastische overzichtsshots in de film waarin grote delen van de platte wereld in vogelperspectief te zien zijn.

Deze stijl verandert dramatisch als A. Square de illustere Spherius ontmoet. De bol (Square ziet logischerwijs slechts een cirkel) rukt het oude vierkant los uit zijn vlakke wereld en neemt hem mee op een wonderlijke reis door Spaceland. Bij terugkomst weet een verbijsterde Alfred Square precies wat hem te doen staat: zijn corrupte machthebbers omverwerpen.

Flatland is natuurlijk een analogie. Wie zich in onze driedimensionale wereld een vierde ruimtelijke dimensie wil voorstellen, wat ongelofelijk moeilijk is, kan dat het beste doen door te bedenken hoe een derde dimensie zich zou openbaren aan de bewoners van een 2D wereld. Dat is precies wat deze alleraardigste korte film laat zien. Het echte kraken van de hersens begint dus pas na de aftiteling. Of dat ook van Avatar gezegd kan worden, is nog maar de vraag.

avatar geschreven door op 22 januari 2010

Een reactie op “Flatland: The Movie (2007)”

  1. avatar Doctor Clavin schreef:

    De trailer ziet er erg fijn uit!

Reageer

Anti-Spam vraag :