0

Revenge of the Green Lanterns & Wanted : Hal Jordan

Tot over je oren verliefd worden is serious business. Ineens kan je aan niets anders meer denken, worden je handen zweterig bij het minste geringste, en lig je ’s nachts in bed te woelen omdat je alle mogelijke toekomstscenario’s niet uit je kop kunt krijgen. Ik ben de laatste jaren dan ook niet zo hard gevallen voor een comic als die van Green Lantern. …Wacht, waar dacht je dat ik het dan over had? Anyways, wat begon als niet meer dan een gemiddelde interesse is uitgegroeid tot een complete obsessie. Dit komt voornamelijk door schrijver Geoff Johns, die met elke verhaallijn iets verder toewerkt naar een epische vertelling die mijn innerlijke 12-jarige geek tegen de muren doet springen van enthousiasme. Serieus, de meuk die nog gaat komen is ZO FREAKING AWESOME dat ik moeite heb om mezelf in te houden.

Maar we zijn nog niet helemaal zover, qua recensies dan. De laatste keer dat we hoofdpersoon Hal Jordan zagen was in de verhaallijn Rebirth en opvolger No Fear, met daarna nog een kleine cameo in de spectaculaire climax van Recharge, de eerste verzameling van de spinoffserie Green Lantern Corps.

Revenge of the Green Lanterns gaat precies verder waar No Fear ophield, en verzamelt issues 7 tot en met 13. In de eerste 2 nummers komen de hyper-agressieve kids van Mongul naar de Aarde, de bad guy die verantwoordelijk was voor het opblazen van Jordan’s thuisstad en die daarmee zijn switch naar de dark side in gang zette. Jordan wordt in het opvolgende conflict geholpen door Green Arrow, die we misschien nog kennen uit Identity Crisis. Net als in dat verhaal is ‘familie’ ook hier een van de thema’s. Op zich geinig, maar niet al te spectaculair.
Issue 9 is een one-shot waarbij Jordan wordt ingeschakeld door the goddamn Batman himself om samen de Tattooed Man in te rekenen, een ex-marinier die bovennatuurlijke tattoos op zijn lichaam draagt die… nou ja, ok, het is een beetje corny allemaal, maar het tekenwerk van Ethan van Sciver maakt veel goed. En we krijgen een kick-ass moment wanneer Batman de power ring omdoet, inclusief Bat-Lantern-mix logo op zijn borst.
Vanaf nummer 10 wordt het eigenlijk pas écht interessant en haakt de serie ook in op wat oudere crossover events. Wat is namelijk het geval? In 1985 zag de verhaallijn Crisis on Infinite Earths het daglicht. Wat hierin gebeurde is nogal tricky om in een paar zinnen te beschrijven. Laten we zeggen dat DC comics door de jaren heen nogal wat alternatieve realiteiten heeft geïntroduceerd en dit werd op den duur wat te complex voor nieuwe lezers. CoIE bracht alles terug naar één realiteit, prima. Totdat in 2005 de crossover Infinite Crisis plaatsvond, wat hier weer verder in rommelde, wat het multiversum even terugbracht maar uiteindelijk weer reduceerde tot één universum. Bent u daar nog? Hm, misschien dat deze extreem compacte flowchart anders wel helpt. Een paar personages en concepten uit deze 2 gebeurtenissen zullen vanaf deze trade in de Lantern series terugkomen, vandaar dat ik het hier zo op je bordje gooi.
Één van de gevolgen van Infinite Crisis was dat de belangrijkste DC personages door individuele omstandigheden een jaar lang missing in action zouden zijn, en dat de ‘little guys and girls’ dan in die periode de draad op moesten pikken. Zo was ook Hal Jordan een tijd afwezig, samen met 2 collega-piloten neergeschoten boven vijandelijk gebied en maandenlang gevangen genomen door terroristen. En aangezien Jordan zijn Power-ring nooit meeneemt wanneer hij in een cockpit kruipt, kon hij zijn Lantern alter ego niet inschakelen. Oeps!
Maar wat er in die periode precies is gebeurd blijft nog even onduidelijk. Issue 10 begint met Jordan die in het russische luchtruim een alien bounty hunter achtervolgt, iemand heeft namelijk een prijs op Jordan’s kop gezet en hij probeert te ontdekken wie. Een bijkomend probleem is dat Rusland deelneemt aan de Freedom of Power Treaty, die de activiteiten van Amerikaanse superhelden in bepaalde landen illegaal maakt. Jordan maakt zich niet geliefd bij de Global Guardians, een groep internationale superhelden die er voor moeten zorgen dat dit soort afspraken netjes worden nageleefd. Deze plotlijnen zullen overigens pas in de volgende trade een grote rol gaan spelen, maar het is fijn om te zien dat Jordan’s situatie wat complexer wordt en zijn daden ook negatieve gevolgen kunnen hebben.

Dingen komen goed en wel op gang wanneer een Lantern Corps lid op aarde crasht die hoort to een groep die Jordan in zijn ‘ik ben nu evil geworden’ periode zou hebben gedood. Zou de rest van deze groep dan ook nog in leven zijn? En waar zijn ze al die tijd geweest? Het verhaal verplaatst zich nu naar de planeet Oa, thuisbasis van de Green Lantern Corps, dus bekend zijn met deze serie is hier zeker wenselijk. Hierna volgt een infiltratie van een fabriekplaneet, een confrontatie met een vrij koele Superman-gerelateerde baddie, meer bounty hunters, een aantal (voor mij) nieuwe Lanterns, en meer info over Jordan’s verleden. Er is actie, stuff that goes boom, het tekenwerk is lekker, en de overlap van deze serie met Green Lantern Corps is gewoon dik prima.
En als extra smakelijke teaser voor wat nog komen gaat zien we een gele power-ring die een lid selecteert voor een groep met de naam ‘Sinestro Corps’. Uh oh…

De verzamelde trade die hier direct op volgt heet Wanted: Hal Jordan, en omvat de issues 14-20. Mocht je voor dit punt nog niet 100% overtuigd zijn door de groene gast en zijn avonturen, dan zal dit vermoedelijk het moment worden waarop je overstag gaat. Was het voor mij wel een beetje, ik vond de serie wel gaaf tot dit punt maar miste een indicatie van waar het allemaal heen ging. En dat vond ik hier zeker. Een hoop rode draadjes gaan samenkomen in een soort awesome rode trui: Jordan spoort de terroristen op die hem maanden terug neerschoten, de Global Guardians pikken Jordans’ onsubtiele gedrag niet meer en komen langs voor een old fashioned knokpartij, een Russische jetpack-dragende groep high tech soldaten komt de boel nog eens extra verzieken, de Justice League raakt in het conflict betrokken, verschillende freaky alien bounty hunters zijn op Aarde geland om de Lantern te vangen, we ontdekken wie de gast is die hier achter zit, en de Sinestro Corps blijkt een intimiderend snel groeiende organisatie te zijn die zich klaarmaakt voor iets op een gigantische schaal.
Wanted : Hal Jordan is gewoon een dik vermakelijke verhaallijn waar de hele serie langzaam naartoe heeft gewerkt. Er zijn een paar pay-offs maar er worden net zo goed weer nieuwe zaken in gang gezet die in de toekomst belangrijk zullen blijken.
De laatste 3 issues in deze trade vormen een verhaal dat onmogelijk uit te leggen is zonder dubieuze blikken te krijgen. Laten we zeggen dat een buitenaardse kristal-parasiet de controle neemt over dames die vervolgens proberen om Jordan zijn, erm, ‘power ring’ te bespringen. De illustraties van Daniel Acuña zijn overigens vrij sexy, wat eigenlijk wel goed bij het geheel past.

Het interessantste wat uit dit verhaal voortkomt is de eerste hint dat er meerdere kleurenspectra zijn die ieder hun eigen power batteries hebben en een andere emotie omvatten. De Green Lanterns baseren alles op wilskracht, de opkomende gele knakkers van het Sinestro Corps lijken hun kracht te putten uit angst en nu zal een derde kleur ontstaan die de liefde juist als wapen hanteert. Klinkt corny, maar is niet zo erg als het lijkt. Plus zal er later een hoop spannends gaan gebeuren met al die verschillende Lantern-groeperingen. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

Green Lantern blijft interessante dingen doen. Al is niet elke individuele storyline even heftig, dan nog wordt er in deze laatste twee trades lekker naar wat fijne onthullingen toegewerkt en beginnen meer stukjes op hun plaats te vallen. En het échte spektakel barst de volgende keer los als Jordan terecht komt in de verhaallijn getiteld de Sinestro Corps War, een non-stop epische space battle roller coaster ride! Daar gaat u toch ook bij zijn?

avatar geschreven door op 20 februari 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :