0

Johnny Cash – Ain’t no grave

In de zombiefilm Dawn of the Dead (2004) jagen hongerige ‘ondoden’ op mensenvlees, terwijl Johnny Cash op de soundtrack hel en verdoemenis predikt. Eindelijk is bekend waarom de combinatie zombies en Cash destijds zo goed werkte: The Man In Black is er zelf één! Hoe anders valt te verklaren dat na zijn overlijden in 2003, alweer zijn derde cd verschijnt? Bovendien vertrouwt hij de luisteraars in de titeltrack toe: “Ain’t no grave can hold my body down!” Gelukkig maar, want zijn American Recordings-serie is bijzonder sterk.

Opgesloten in de huiskamer

Het verhaal rond deze serie moge bekend zijn. In de nadagen van zijn leven sluit Johnny Cash zich regelmatig op in de huiskamer van Rick Rubin, een vermaard rap- en metal-producer, waar hij een berg akoestische liedjes opneemt. Zowel eigen nummers als zorgvuldig gekozen covers, van artiesten als Depeche Mode, Tom Waits en industrial metalband Nine Inch Nails. Voor de muzikale omlijsting tekenen diverse grootheden zoals Nick Cave, Don Henley, en Joe Strummer. Het resulteert in vijf met prijzen overladen albums en een fraaie boxset (Unearthed). Nu, rondom wat zijn 78e verjaardag zou zijn geweest, is er deel VI: Ain’t no Grave.

Afscheidsbrief

De dood is het sleutelthema op dit deel, dat in de laatste maanden van zijn leven is opgenomen wanneer Cash beseft dat Parkinson hem weldra zal overmeesteren. Toch klinkt zijn krakerige zang eerder hoopvol dan terneergeslagen. “Don’t look so sad, I know it’s over, but life goes on”, prevelt hij troostend in For the good times. Begeleid door Tom Petty’s Heartbreakers, die ook meespeelden op deel II, breit hij een prachtig eind aan de nu al klassieke American Recordings-reeks. Ain’t no grave is een passende afscheidsbrief van ’s werelds grootste country-icoon.

The end

En wat te denken van de afsluiter? Zou Johnny Cash met het Hawaïaanse vaarwel-liedje Aloha-Oe, dat eindigt met de woorden “Until we meet again”, daadwerkelijk in de tunnel naar het licht zijn gestapt? Misschien zit het antwoord verscholen in het nummer I Corinthians 15:55, dat verwijst naar bijbelse passages over wederopstanding. Toch een zombietroubadour!

avatar geschreven door op 26 maart 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :