3

Sparklehorse, Danger Mouse, & David Lynch – Dark night of the soul

Eén van de meest roemruchte, onverwachte en diep tragische releases die binnenkort op cd zal verschijnen heet Dark night of the soul. Roemrucht, want het project betekende een unieke samenwerking tussen dj Brian ‘Danger Mouse’ Burton, indiepopband Sparklehorse en filmmaker David Lynch. En alsof dat nog niet genoeg klinkende namen zijn om menig indie-liefhebber het water uit de mond te laten lopen, doen er ook nog een flink aantal muzikale grootheden mee. Zoals bandleden van The Pixies, The Shins, The Strokes en rock-goeroe Iggy Pop. Het begint allemaal met Sparklehorse-zanger Mark Linkous die een aantal liedjes, die niet goed binnen zijn eigen band passen, laat horen aan producer Danger Mouse.  Het idee ontstaat om er zangers bij te zoeken. De uitverkorenen blijken de songs op het lijf geschreven. De lome electronische pop van Jaykub had een B-kantje van Grandaddy kunnen zijn (wiens zanger het nummer inzingt), en het up-tempo popliedje Little Girl had zo op Julian Casablancas’ eigen solo-album gepast.

Sferische pop

Langzaam groeit het repertoire uit tot een imposant album dat voortdurend de balans zoekt tussen gruizige rock en dromerige pop. En omdat met zoveel gastmuzikanten het risico dreigt op een compilatie die van los zand aan elkaar hangt, is het aan het schrijverstalent van Linkous en de sferische achtergrond-electronica van Danger Mouse te danken dat de plaat klinkt als één geheel.

Onverwacht

Toch komt de release van het album onverwacht, want de platenmaatschappij (EMI) dreigde om onduidelijke redenen met een rechtszaak. Er verscheen daarom vorig jaar een boek vol foto’s van Lynch vergezeld van een lege cd. Fans werden aangemoedigd het album dat al op internet circuleerde, te branden. Een jaar later kondigt EMI plots aan dat de mysterieuze ruzie voorbij is, en dat de plaat binnenkort in de schappen zal liggen.

Vervloekt album

Tragisch is het allemaal wel. Want Linkous zal dit niet meer kunnen meemaken, hij pleegde begin deze maand zelfmoord. En ook Vic Chesnutt, gastzanger, overleed. Nukkige platenmaatschappijen, overleden gastmuzikanten, en het creatieve brein zelf dat eeuwig de coulissen induikt… Wie weet levert het Dark night of the soul wel een mythische status op in de popgeschiedenis als dat ongekend prachtige pop-album waarop een vloek rust voor iedereen die eraan mee heeft gewerkt.

avatar geschreven door op 26 april 2010

3 reacties op “Sparklehorse, Danger Mouse, & David Lynch – Dark night of the soul”

 1. avatar pyromaartje schreef:

  Klinkt goed! Gonna find me some cursed music!

 2. avatar Egregius schreef:

  Wat is de rol van David Lynch dan eigenlijk in dit geheel?

 3. avatar Doctor Clavin schreef:

  Terwijl Linkous en Danger Mouse de muziek in elkaar draaiden, maakte David een zooi artsy fotos, die gebundeld werden in een boek en zo een fraai en gewild verzamelaarsobject vormden (only 5000 copies). Visuals bij de music.

  Maar hij vond het uiteindelijk zo’n cool project dat hij zelfs twee nummers ingezongen heeft.

Reageer

Anti-Spam vraag :