3

Die Antwoord – $O$

Zef is heavy nice, my blaar! Ben ik gek geworden? Nee, ik heb alleen het Zef-virus. Gevaarlijk en uit Zuid Afrika, is Zef het Afrikaanse equivalent van rednecks. En hier is Die Antwoord, een groepje muzikanten die volgens eigen zeggen Zef rap-rave doet.

Goed, ben er eigenlijk wat laat bij. Die Antwoord zijn sinds 2009 bezig, maar explodeerden het internet op in februari toen onderstaande filmpje onderwerp van een blogpost was op een van de grotere sites:

Juiiiiiiiist ja. Maar ik was gefascineerd. Is this for real? Aan de ene kant klinkt het niet eens verkeerd dankzij de ‘next level beats’ van DJ Hi-Tek, aan de andere kant is het geheel zoooo ontzettend fout. Die gast (Ninja) en die meid (Yo-Landi Vi$$er) zijn beiden de personificatie van white trash. En dat kapsel! Voor kort, achter lang en zijkanten opgeschoren; zo’n kapsel wil je niemand aandoen. En dan ook nog dat accent… klinkt als een Hollander die engels spreekt, maar de locatie klopt dan niet. Maar goed daar zijn het Afrikaner voor, die even gemakkelijk tussen engels en afrikaans switchen als wij tussen engels en nederlands, en bij wie mullets soms wel ‘done’ zijn.

Geïntrigeerd zoek ik meer van ze op, en ik kom wat clips tegen, en kom er al snel achter dat hun hele album gratis striemend te luisteren is van hun homepage en de WatKykJy site. En al luisterend valt het me niet eens tegen!

Het begint met een gesproken intro door Ninja over hoe hij allerlei soorten mensen in Zuid Afrika vertegenwoordigt, gevolgd door een blasé ‘whatever’ van Yo-Landi. En dan barsten de rete-foute jaren ’90 housebeats los in het nummer ‘WAT KYK JY’ inclusief gesamplede vocals en rave-synths. Zomg! Zo fout heb ik ze in tijden niet meer gehad! Ik hoor zelfs een “Pump up the volume” voorbij komen tussen de extreem vuige, smerige afrikaanse slang en het extreem platte engels.

Meteen daar na komt het bizar over the top ‘Enter The Ninja’:

Basically een brag van Ninja (“My life is like ah videogame…one player one life and the mike”), geaccentueerd met de kinderlijk hoge zoete stem van Yo-Landi: Ai ai ai // Ah am yahr butterfly // I need your pratection // Be mai samurai. Haar engels is zo plat dat ik aanvankelijk production ipv ‘protection’ verstond, wat dan weer sterk ironisch zou zijn geweest. Dat Die Antwoord  echt een feestband is blijkt dan weer uit de opzwepende ritmes en de simpele meeschreeuw refreintjes van de volgende nummers. Bijvoorbeeld als ze in Wat Pomp samen met Jack Parow, die het Zef-geintje vanuit de middle-class suburbs doet, of een nummer later waar Die Antwoord samen met nog een zooi scene-genoten Wie Maak Die Jol Vol doen.

Wat opvalt is hoe goed het allemaal in elkaar steekt qua productie. De sound is aan de ene kant jaren ’80 electro bliepjes, doorregen met rave-synths maar stiekem ook retestrakke ‘next level’ beats. En over dit alles ontzettend dirty lyrics in Zef-slang, gemixed afrikaans/engels in een verschrikkelijk zwaar accent. Goed, ik heb een zwak voor vreemde accenten, maar als Yo-Landi zingt Aihm a Rietsj Bietsj vraag ik me af hoeveel te veel is.

Maar wacht eens..in de Zef Side ‘interview’ zie je hem z’n zaakje heen en weer schudden, in een moederfokken Pink Floyd – Dark Side of the Moon boxershort! En als je de achtergronden bekijkt in de Enter The Ninja clip zit daar een zekere hoeveelheid art direction in (op het interweb wordt de clip beschreven als een Keith Haring-nachtmerrie, maar het is allemaal door Ninja zelf geschilderd). Dan die strakke website; allemaal niet wat je van Afrikaanse rednecks verwacht. Is het allemaal een act? Die kapsels zien er angstaanjagend echt uit, en Ninja zit niet onder de plak-tattoos; dat zijn echte prison-style blauwe inkt tattoos met gang-symboliek, en de gouden tanden zijn ook for realz.

De beste beschrijving van de stijl van Die Antwoord komt van hen zelf: car-crash style. Zo verschrikkelijk dat je wel moet kijken. Ze zijn dus wel degelijk bewust van de appeal van hun foutheid.

Wat blijkt, Watkin ‘Waddy’ Tudor Jones (Ninja) heeft al meer bands gefront, bijvoorbeeld de voor Zuid Afrikaanse begrippen extreem ambitieuze The Constructus Corporation, maar ook z’n eigen super-experimentele MaxNormal.TV. Compleet ander persona; kortom, Watkin is de Ali G. van Zuid Afrikaanse rap. Maar….maakt het echt uit? Ze doorgingen niet voor niets de youtube hype-cycle; dit is een car-crash die men wil zien blijkbaar.

Want ze gaan er echt voor; ze zijn gewoon Zef (zie hun Taxi Jam). Ze lijken zichzelf zo serieus te nemen dat het wel ironisch bedoeld moet zijn, maar de tattoo’s zijn echt. Watkin’s is daadwerkelijk gestoord genoeg. Zelf zegt hij:

“You wanna get deep? People try and dissect this s***. Well this is getting deep: I’m only interested in the art that children make, that retarded people make and that criminals make. You see you have a subconscious function and a conscious function and between these two mental functions is a filter.

“In a child the filter is undeveloped and the stream of consciousness is unrestricted between the subconscious and the conscious. In a mental person the filter is either retarded or damaged. In a criminal that filter is not fully functional, so there’s an unrestricted flow of information from the subconscious to the conscious. The most exciting thing in my life is to make art based on these ideas.

“The excitement that we transfer into the art that we make, the music and the visuals, translates into the excitement that people are experiencing worldwide. It’s a mood transferral, really.”

Watkin geeft aan dat het niet gespeeld is, dat in iedereen een beetje Zef zit. Alleen hij laat het er met volle overtuiging uit, en spreekt zo de Zef in ons allen aan. Die Antwoord wordt in Zuid Afrika wel eens de ‘national embarrasment’ genoemd, omdat ze zo platvloers en zo bekend zijn. Eerste Zuid Afrikaanse band die het in the overseas gemaakt hebben, en het is Die Antwoord? Heh.

Ze zijn ondertussen na onderhandelingen met verschillende (grote) partijen gesigned door Interscope. Ze leken even te zijn getekend door Magnetron Music die je misschien wel kent van ‘Konijntje’ en de Jeugd van Tegenwoordig, maar die liet ze glippen toen er gigantische spelers bij kwamen kijken. Blijkbaar heb ik ook hun recente tour door Europa (en NL) gemist.

Ah well, ik wacht geduldig af wat ze in de toekomst in petto hebben. Zelfs al is hun Zef-car-crash-appeal van beperkte houdbaarheid, ik ga voor de next-level beats, electro bliepjes, rave synths en de attitude (..en Waddy’s creatieve genie). Alhoewel de refreintjes repititief kunnen worden, en het nummer I Don’t Need You ronduit irritant, zit er voldoende inhoud in het album voor iemand die open staat voor een rap-rave mix. En vuig Afrikaans heeft gewoon iets. Misschien omdat wij het met een beetje moeite wel kunnen verstaan. Afrikaners zijn onze historische homeys after alles.

PS: dat freaky mannetje uit de Enter The Ninja clip is trouwens Leon Botha, een prominent Zuid Afrikaanse kunstenaar van wie een serie werken de wereld rond aan het gaan is, en die één van de oudste progeria overlevenden is. Behalve kunstenaar is hij hiphop DJ.

avatar geschreven door op 23 mei 2010

3 reacties op “Die Antwoord – $O$”

  1. avatar Egregius schreef:

    Overigens: Die Antwoord heeft 23 augustus een optreden in Amsterdam!
    http://www.trouwamsterdam.nl/en/2010/07/ma23aug/

Reageer

Anti-Spam vraag :