2

Blacksad

De twee epicentra in de wereld als het om strips gaat, zijn natuurlijk de Verenigde Staten met de helden uit de werelden van Marvel en DC, en ehm.. Frankrijk. Want in geen enkel land is de strip als kunstvorm nog zo levendig als in Frankrijk. Natuurlijk hebben de Fransen (en de Belgen overigens ook) een enorme traditie op stripgebied (voor zover het gaat om non-superhelden-nonsens), van Lucky Luke tot Astérix, maar het zijn niet alleen guitige strips voor koters die er worden uitgebracht.

Uniek

Daarbuiten wordt af en toe sporadisch nog wel eens een leuk strippie getekend, maar om nu te zeggen dat Fokke en Sukke de wereld overgaan zoals de Franse uitgevers dat met hun strips weten te bewerkstelligen, nee. Niet echt. Dat ligt voor een groot deel waarschijnlijk aan de aard van de strips. Zoals Marvel en DC af en toe nog wel eens iets bijzonders willen maken om een groter publiek aan te boren, of om gewoon simpelweg iets unieks te doen (zie bijvoorbeeld de werken op het Icon-label waar Marvel tekenaars meer hun eigen ding mogen doen), zo staan de Franco-Belgische stripuitgevers ook open voor rariteiten. Als het maar bijzonder is.

Spaanse strip

En zo eindigen de Spaanse schrijver Juan Diaz Canales en tekenaar Juanjo Guarnido op een gegeven moment ook bij de grote uitgever Dargaud (van o.a. Astérix, XIII, en Lucky Luke) met Blacksad. De strip draait om detective Blacksad, op zich niet zo speciaal, ware het niet dat hij een kat is. Sowieso zijn alle karakters in de strip dieren, of althans mensenlijven met dierenkoppen. Enfin, meer daarover later, maar Blacksad is dus een detective in de jaren ’50, net na de oorlog. Het land en de men.. ehm..dieren dragen nog de littekens van de oorlog met zich mee, en het is dus bij lange na nog niet bepaald een vrolijke bende. Sterker nog, Blacksad is het prototype aan lager wal geraakte loner die wel erg gesteld is op zijn verlopen regenjas in de grauwe stad waar hij woont. Vrienden heeft hij niet veel, al huppelt een irritante journalist als een zelfverklaarde side-kick af en toe om hem heen, de wezel Weekly, en is commissaris Smirnov (en damn waarom heet ik niet zo!) hem gunstig gezind, maar voor de rest draaien de strips rondom de norse Blacksad en de zaken die hij tracht op te lossen

Verkoopsucces

Sinds 2000, toen het eerste deel verscheen en alleen al in Frankrijk 200.000 exemplaren wist te verkopen (ter vergelijking, Fokke en Sukke verkochten van het Afzien van 2007 zo’n 50.000-60.000 stuks). Inmiddels zijn er drie delen verschenen: Ergens tussen de schaduwen (2000), Arctic Nation (2003), en Rode Ziel (2005), en er wordt op internet zelfs over een film gespeculeerd. Elk deel valt overigens blind aan te schaffen voor stripliefhebbers. Blacksad is een geraffineerde comic noir, vol grauw detectivejargon, pedofiele ijsberen in krijtstrepen pakken en zakelijke, gladde kikkers met sigaren. De verhalenen de saillante personages houden je van begin tot eind aan de paginas gekluisterd. En met een flinke dosis extra-grafische bloedige moorden of smeuige vrijpartijtjes, is  Blacksad ook niet bepaald een strip voor kinderen of zachtzinnigen. Het antropomorfiseren van de karakters, die elk een dierenkop krijgen die het best bij hun karakter past, geeft de strip duidelijk een eigen smoel en maakt Blacksad een stuk aparter dan zomaar een detective-stripje. Het oogstrelende tekenwerk en de fraaie inkleuring draagt ook een flink steentje aan de pret bij. Guarnido liet in interviews zich ontvallen dat hij liefst films op papier wil maken, en met Blacksad lijkt hij daar uitermate in geslaagd. Elke pagina bevat wel een tekening die rechtstreeks uit een Hollywoodprent met Humprey Bogart zou kunnen komen. Zo’n scéne die je zou willen inlijsten en boven je bureau zou willen hangen, ware het niet dat er dan bijvoorbeeld een gier iets te expliciet aan een strop bungelt.

Oogstrelend en overdonderend

Al met al is Blacksad dus best een eigenzinnig Europees product. Geen spandex capes of superkrachten. Maar wel in een oer-Amerikaanse ‘crime noir’ setting. Best of both worlds, zullen we maar denken. Hoe dan ook, Blacksad verdient een plek in je boekenkast. Waar wacht je nog op! Regenjas aan en halen! Miauw..

avatar geschreven door op 26 juni 2010

2 reacties op “Blacksad”

  1. avatar Jercy schreef:

    Fucking, Awesome.

  2. avatar Doctor Clavin schreef:

    Jep, dat wou ik ook zeggen maar dan wordt m’n review zo kort..

    Hollywood schijnt trouwens met een film ervan bezig te zijn,

Reageer

Anti-Spam vraag :