1

Mongrels

Toevallig kwam ik van de week op mijn favoriete private tracker de eerste aflevering van een nieuwe sitcom op BBC3 tegen,  Mongrels. Uit onderstaande screenshots heb je al kunnen opmaken dat dit een poppenserie is, maar wie denkt dat de Muppets bezig zijn aan een revival komt bedrogen uit, aangezien dit R-rated is. Nee, Mongrels lijkt eerder de kant uit te willen gaan van andere tekenfilm- of poppenseries gericht op volwassenen, zoals South Park of Family Guy.

De serie draait om vijf dieren: De metrosexuele vos Nelson en zijn grofgebekte vossenvriend Vince, de ijdele Afghaanse windhond Destiny, de licht achterlijke kat Marion, en Kali, een sadistische duif. Hun uitvalsbasis is de verzameling vuilnisbakken op een binnenerf achter een kroeg in de Londense wijk Isle Of Dogs. De eerste aflevering van een half uur is afgelopen dinsdag uitgezonden en er staan nog zeven afleveringen op stapel voor dit eerste seizoen.

 

 

De serie is een mix van poppenspel en menselijke acteurs en lijkt in dat opzicht nog het meest op The Muppet Show. Indrukwekkend is dat een groot gedeelte van de poppenactie niet in de studio is opgenomen, maar zich echt buiten afspeelt. Althans, daar heeft het toch echt alle schijn van. Zo niet, dan echt petje af voor de belichting, want het is niet van echt te onderscheiden. De makers hebben er blijkbaar vijf jaar werk ingestoken, en de animatie en poppen zien er erg goed uit. Technisch is de serie dus dik in orde! Het niveau van de humor is aanzienlijk groffer dan de Muppets ooit waren. Zo worden in de eerste aflevering Nelson en Vince verleid door een kip die ze in een valstrik lokt in een verlaten fast food winkel, en probeert ze te vermoorden met een electrisch vleesmes. Destiny weet zich naar binnen te wurmen bij een gehoorzaamheidscursus door haar eigenaar aan te vallen en kan zo haar nieuwe love interest, een ongehoorzame hond die voortdurend zijn territorium afbakent door te urineren, achterna gaan. Op de achtergrond speelt de muziek van Rage Against The Machine. Marion, ondertussen, verliest zijn baasje als deze van de trap valt en weet zich met een list bij een nieuwe eigenaar naar binnen te praten, en wordt de volgende dag prompt gecastreerd, terwijl Kali probeert de juwelencollectie van de dame in kwestie te stelen. Klinkt allemaal chaotisch? De show gaat inderdaad redelijk alle kanten op en kan met onverwachte en soms totaal onrelevante intermezzo’s op de proppen komen. Online zijn al veel vergelijkingen gemaakt naar Family Guy, alhoewel dat dan weer een serie is waar ik niet mee bekend ben.

 

 

Is Mongrels grappig en de moeite waard? Nu, dat is moeilijk te zeggen na één aflevering, maar de eerste indruk is dat het wat hit & miss is. De serie speelt niet enkel op visuele gags, zoals Shaun The Sheep, maar toch vooral grappen en referenties aan actuele (of minder actuele) onderwerpen. Ongetwijfeld zullen bepaalde obscuurdere referenties aan je verloren gaan (kende jij seriemoordenaar Harry Shipman?), terwijl andere wat gedateerd aanvoelen (“Normally you would have to fly a plane in a building to be surrounded by this many virgins“). Enkele grappen zullen ook op het randje zijn voor sommigen; alhoewel ik denk dat de meeste DorkSiders erg kunnen lachen om eerdergenoemd citaat, of om een intermezzo die suggereert hoe Anne Frank ècht ontdekt werd, zullen sommige grollen voor anderen een brug te ver zijn. De serie schuwt grof taalgebruik niet, de fucks, cunts en cocksuckers zijn niet van de lucht, en heeft redelijk wat onderbroekenhumor, maar heeft ook fijne (Britse) dialoog. Men lijkt vooral op shock value te spelen, maar er zitten ook intelligentere grappen tussen, en sommige visuele gags (hoe kan een vossenpop een kippenpop kussen? Gaat dus niet) zijn leuk gevonden.

Wat mij betreft verdient Mongrels een kans zich te bewijzen en ik zal dan ook volgende week dinsdag naar aflevering twee kijken. Of deze serie echt vernieuwend zal zijn, is nog afwachten, maar ik ben eenvoudig te vermaken, en, eerlijk is eerlijk, ik heb een zwak voor poppenanimatie. Oordeel vooral zelf naar aanleiding van onderstaande trailer.

 

avatar geschreven door op 24 juni 2010

Een reactie op “Mongrels”

  1. avatar Egregius schreef:

    En, via een omweg, kom ik de serie opeens weer tegen. En mijn gedachten: damn, good stuff 😀

    Het is af en toe wel kantje boord (met songs over pedofilie: http://www.youtube.com/watch?v=iPAuvkblVF8), en soms morbide (aflevering 2 bevat uitgebreide verhandelingen over je eigen kinderen eten) maar vaak genoeg grappig. 🙂

    Leuk iig hoe ze wat lijkt op sketches (en makkelijk als youtube clip te bekijken is) via een chaotisch maar logisch verhaal aan elkaar weten te breien.

Reageer

Anti-Spam vraag :