0

Knight and Day (2010)

Normaliter heb ik een hekel aan alles Hollywood, maar soms gebeurt het dat je je plots in een bioscoop bevind en je moet kiezen voor een film. Bij voorkeur eentje die niet geiteballen zuigt. En zo werd er gekozen voor Knight and Day, ogenschijnlijk een Tom Cruise & Cameron Diaz vehikel. Maar wacht even: Tom Cruise ken ik van aktiefilms, Cameron Diaz van romantische comedies (ik doe m’n best Charley’s Angels te vergeten, thank you very much), dus wat wordt dit? En: kan het überhaupt wat worden?

We zien Roy Miller (Tom Cruise) in een airportterminal een oogje houden op June Havens (Cameron Diaz) die met een zware tas met auto-onderdelen stuntelt. Roy Miller zorgt er dan voor dat hij een paar keer tegen haar oploopt (letterlijk), en ondertussen zien we dat hij opgespoord wordt door een stel agents. Wanneer Roy wel het vliegtuig op mag en June niet, zegt hij nog omineus: “Some things happen for a reason, June”.

Na wat casual banter waarbij June vertelt hoe ze naar zusjes huwelijk gaat en haar droom om haar vader’s classic car af te bouwen, vertelt Roy, in relaxte melancholie terwijl hij af en toe een zekere mede-passagier in de gaten houdt, over de dingen die hij nog wil doen in z’n leven, maar waarschijnlijk nooit zal kunnen doen. Vijf minuten later, terwijl June zich opfrist en moed inpraat op het toilet, schakelt Roy alle hitmen op het vliegtuig (basically alle overige passagiers plus de piloten) stuk voor stuk uit terwijl ze op hem af komen. En als June terug is: “I have to tell you something..” “Oh my.. you’re married?” “No, it’s not that… We’ve run out of pilots.”

En dat is het: een film over hoe een assertieve zelfstandige vrouw betrokken raakt in (en meegesleurd door) het leven van een geheim agent van Mission Impossible caliber. Dus romcom meets Tom Cruise actionflick. Thing is, er blijkt nog een verhaal in te zitten waarbij je moet nadenken ook (denk: Ronin). Cruise is natuurlijk weer zo’n alleskunner, maar in Knight and Day is hij ook super-aardig/charmant voor de mensen die hij moet beschermen, en sympathiek. Goodguys die achter hem aangaan schiet hij in de benen, naast de slagaders/botten, en vangt ze op als ze vervolgens omvallen, dat soort dingen. Terwijl Diaz heel goed werkt als eigenwijze vrouw die haar hart achterna gaat en vervolgens domme dingen doet. Voeg daaraan toe spektakel momenten afgewisseld met slapstick momenten. Het is allemaal net zo over-the-top genoeg dat het werkt. En dan worden cinematische clichées zoals explosies met perfecte timing en dat soort ‘voorspelbare’ zut vrij vergeefbaar. En die paar momenten dat de CGI/special FX opmerkbaar waren. En dat een van de hoofdpersonen een creepy cultleider is. Afijn, ik keek in ieder geval met een glimlach op m’n gezicht.

avatar geschreven door op 4 augustus 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :