1

Might & Magic: Clash of Heroes

Zoals met zoveel dingen in het leven loop ik ook met populaire game-franchises flink achter. Call of Duty? Final Fantasy? Resident Evil? Allemaal nooit of maar heel even aangeraakt. Ik moet zelfs Portal nog steeds uitspelen, en dat gekke ding heb ik al 2 jaar op den harden schijf staan ondertussen! Might & Magic is ook zo’n klassieke reeks die aan deze jongen stilletjes is voorbijgetrokken, tot een paar weken geleden. Toen kreeg ik namelijk Clash of Heroes in handen, een in februari van dit jaar uitgebrachte game die me sindsdien flink wat uurtjes nachtrust heeft gekost.

Clash of Heroes heeft qua looks en gameplay weinig te maken met de M&M delen die voor de PC uit zijn gekomen, en met een nostalgische insteek moet je deze game dus zeker niet benaderen. De box-art doet al vermoeden dat het gaat om wéér zo’n Anime-stijl RPG, maar de praktijk is gelukkig anders. CoH is voornamelijk een strategische puzzelgame, toevallig met een paar RPG elementjes.

Het overkoepelende verhaal is simpeler dan mijn als baby op z’n hoofd gevallen achterneef, maar dat mag de pret niet drukken. De setting is de fantasy wereld Ashan, bestaand uit meerdere rijken. Zo zijn daar Elfjes, ridders, necromancers en een Arabian Nights aandoend gebied met magiërs. Dit hele zutje wordt bedreigd door demonen, die vanuit hun territorium Ashan in het geheim binnendringen en de bestaande rijken tegen elkaar opzetten en bla bla bla. Uiteindelijk zul je als speler steeds een character besturen in één van deze gebieden, en de daar aanwezige legers moeten inzetten om de plaatselijke tegenstanders te lijf te gaan. En dat element steekt zowaar verrekte leuk in elkaar.

In eerste instantie zie je de (kleurrijke) spelwereld vanuit een top-down view, en zul je in een lineare manier de speelvelden doorlopen. Regelmatig kom je vijanden tegen, en dan begint de pret. Zo’n 90% van het spel bestaat uit de daaropvolgende battles.
Een eerste fijn iets dat hierbij opvalt is dat je je eigen leger kunt samenstellen. Er zijn ‘slots’ die je op kunt vullen met een bepaald type unit. Er zijn 3 slots die je naar eigen inzicht kunt invullen met keuze uit 3 typen core units, de ruggegraat van jouw leger. Er zijn 2 slots over voor gedurende het spel unlockbare champion en elite units die een stuk heftiger zijn maar wat meer in-game management vergen. Je kiest de typen units die je wil gebruiken en betreedt het slagveld. Verwacht je hierna een episch bloedbad? Jammer maar helaas, in CoH gaat die meuk er wat anders aan toe. Anders, maar zeker niet verkeerd.

Je hebt de controle over het onderste scherm, waar een X aantal units in random formatie verschijnen. Deze units moeten geactiveerd worden, zodat ze de tegenstander op het bovenste scherm bestormen en hopelijk een deel van zijn/haar hit point totaal afsnoepen. Dat activeren van units gebeurt door 3 gasten van dezelfde kleur in een verticale rij te krijgen. Het is alleen mogelijk om de achterste unit van een kolom op te pakken en in een andere te parkeren, of units die dieper in een kolom staan te verwijderen zodat de rest netjes opschuift. Krijg 3 units op een rij en ze gaan ‘chargen’. Afhankelijk van het type unit kost dat een paar beurten, en als deze voorbij zijn zullen ze het bovenste scherm oprennen en de vijandelijke units in hun pad aanvallen. Oh, en als je 3 dezelfde mannetjes horizontaal weet te plaatsen, veranderen ze juist in een muur die relatief veel schade kan hebben. Het op een goede manier managen van je aanval en verdediging is nodig om te kunnen winnen.
Klinkt allemaal verre van spannend in tekstvorm, maar het is echt bijzonder leuk in de praktijk. Omdat elke unit net weer andere eigenschappen heeft zijn er toch best wat tactische beslissingen mogelijk. Vooral de heftigere elite en champion units zijn game-changers, al nemen die meer ruimte in het speelveld in, moet je deze per stuk in-game aanschaffen, en zijn ze niet in oneindige aantallen beschikbaar. De 5 facties die je kunt spelen hebben elk een eigen smoel en sterke punten, wat zorgt voor de nodige afwisseling.

Het RPG element zit hem in ’t feit dat jij en jouw mannekes kunnen levelen. Units die deelnamen aan een battle krijgen experience points, met in totaal 5 levels waarin deze kunnen groeien. Het main character dat je bestuurt kan maximaal level 10 worden, en een level omhoog betekent meer hit points, sterkere muren en meer units tegelijk op het speelveld. Het is mogelijk om levels te grinden, en omdat de battles zelf zo leuk zijn is dat een best verleidelijke optie.
Mocht je dit even beu worden dan is er wat afwisseling in de vorm van puzzels die over de levels zijn verspreid, waarin je wordt uitgedaagd om een tegenstander in een specifieke situatie in één ronde te verslaan. Soms nog best tricky.

De main game is op zich niet al te uitgebreid, als je het rustig aan doet en soms wat tijd neemt om bepaalde units op te levelen rollen na een uurtje of 20 de eindcredits al wel voorbij. Gelukkig kun je daarna nog altijd een random potje spelen tegen de computer (al is de AI soms wat krakkemikkig) of kun je een andere speler tegenover je krijgen in de multiplayer mode. Met een menselijke tegenstander wordt elke battle veel uitdagender, en het is dan ook een dikke aanrader om het spel op deze manier te ervaren.

Op zoek naar een casual te spelen game die toch wat tactisch inzicht vergt? Je kunt het stukken slechter doen dan met Clash of Heroes. De gameplay is dan misschien wat repetitief, maar als de essentie zó verslavend is hoor je mij niet klagen. Hoog tijd om de review op dit punt af te ronden, want ik moet nodig wat slaap inhalen. Had de game gisteren voor het slapen gaan niet meer moeten aanzetten, elke keer maak ik weer dezelfde fout. “Nog een laatste potje. Dan stop ik. Dit keer echt. Of, nou ja, hierna nog ééntje.”

avatar geschreven door op 26 augustus 2010

Een reactie op “Might & Magic: Clash of Heroes”

  1. avatar Pien schreef:

    Ik heb hem ook sinds kort en hij is fijn… en verslavend, ja. Ik heb ook wat nachten tot laat doorgespeeld omdat ik “nog even die volgende battle” wilde doen of “net die ene unit wilde levellen”. Wij moeten snel eens tegen elkaar gaan spelen!

Reageer

Anti-Spam vraag :