1

Van Canto – Tribe of Force (2010)

“Hoe ging dat ene nummer ook al weer?” “Oh je bedoelt dat ene met ‘dundun-dun, daahw rakketakkerakketakkerakketakke dada-dummm?”

Als je hard rock en vooral metal bespreekt dan kunnen dit soort vocalisaties van gitaar geluiden naar voren komen; in ieder geval eerder dan bij jazz of reggae. Wat ook kan is dat je het over Van Canto hebt, de a-cappella metalband die bij zichzelf gedacht moet hebben: ‘Waarom gitaren of keyboards gebruiken als je het allemaal met de stem kunt doen?’

Van Canto, als een van de meer verassende formules van de laatste jaren, bestaat uit een frontman en frontvrouw, drie vocalisten voor de gitaren en basgitaren, en een drummer. De gitaristen zingen dus letterlijk: “Daggadagga-daggadagga ran-tan dun dun” op verschillende toonhoogtes om het effect van gitaar-riffs te krijgen. Alles met alleen de stem (Goed op drums en wat distortion tijdens gitaarsolos na)? …Awesome.

En werkt dit? Ja! Hun eerste album A Storm To Come is van 2006, en ze zitten nu met Tribe of Force aan hun derde album. Waar je zou denken dat de gimmick na een tijdje vervelend begint te worden blijkt het derde album hun sterktste tot nu toe. Van Canto doet power metal, en dan wel de Duitse variant: power ballads tussen de up-tempo nummers door, teksten over samen sterk staan, met van die meezing refreintjes die het vooral goed doen met een pull bier in je hand en je andere arm om je buurman heen geslagen, en natuurlijk veel kazigheid zoals het power metal betaamt.

Maar waar het op eerdere albums soms verwerd tot trage nummers waar niet veel in gebeurde in een poging om epische meebrallers te doen, staat dit album als een huis. Bijvoorbeeld hun eerste single The Mission vind ik episch, al was het maar omdat het m’n eerste aanraking met zo’n gaaf concept is, maar het tempo gaat er in de refreinen telkens een beetje er uit als de ‘gitaren’ wegvallen en ze meezingen met lead-zanger. De gitaren hadden ook wat sterker in de mix kunnen staan. Tribe of Force heeft dit: nummers die staan als een huis, de stevige geluidstextuur die een metal album verdient, en het lijkt er op dat ze de mogelijkheden van hun stemmen veel meer verkend hebben. Zo zijn er passages waar de vrouwelijke zangeres fluit-achtige melodielijnen humt, en wordt er meer gedaan met verschillende melodiën en ritmes tegelijk.

Dan nog twee persoonlijke favorieten van dit album: waar ze op hun debuut een geslaagde Metallica-cover deden in de vorm van Battery (vrij impressive gezien het tempo van dat nummer), doen ze dit album Metallica’s 8 minuten epos Master of Puppets. Metal-fans bekend met de vroegere Metallica weten dan genoeg.  “Just call my name because I will hear you scream — Master! — Master!” —>

Het andere is een cover van mede Duitse powermetallers Grave Digger, namelijk Rebellion. Dat nummer komt van hun thema-album over de Eerste Oorlog voor Schotse Onafhankelijkheid (oftewel Braveheart) en is kort door de bocht gezegd Episch (zij het met een gezonde dosis kaas). Opvallend genoeg gebruiken ze Grave Digger’s lead-zanger voor dit nummer (al klinkt hij niet zo goed bij stem als ik hem herinner). Andere gastoptredens komen trouwens van de zangers van de bands Rage en Sonata Arctica. Fijne toevoeging. Al met al een aanrader.

PS: Ik heb Van Canto recentelijk live gezien. De lead-gitarist (die kale met de sik) fungeert live als extra frontman. Z’n enthousiasme werkt aanstekelijk!

Tracklist:

1. Lost Forever 04:40
2. To Sing a Metal Song 03:24
3. One to Ten (feat. Victor Smolski) 04:06
4. I Am Human 03:56
5. My Voice 05:30
6. Rebellion (Grave Digger Cover – feat. Chris Boltendahl) 04:05
7. Last Night of the Kings 03:52
8. Tribe of Force 03:17
9. Water. Fire. Heaven. Earth. 03:32
10. Master of Puppets (Metallica cover) 08:23
11. Magic Taborea 03:22
12. Hearted (feat. Tony Kakko) 04:00
13. Frodo’s Dream 03:06

avatar geschreven door op 18 augustus 2010

Een reactie op “Van Canto – Tribe of Force (2010)”

  1. avatar Lisa schreef:

    Echt vet wat die gasten doen! Toch doet het me vaag ergens aan sonata arctica denken. ;p

Reageer

Anti-Spam vraag :