0

Batman Black and White Volume I

Zelfs de meest doorgewinterde filmfanaat zal bij een bioscoopbezoekje bij het kiezen van de filmprent de volgende zinsnede wel eens hebben gehoord: ‘ Is ie in zwart/wit? Mwoah.. dan hoef ik hem niet te zien en gaan we wel naar Another Teen Crap Obstacle That Will Traumatize My Eyeballs Forever Rightly So’. Zelfs het vlotte Sin City was ongetwijfeld voor dergelijke fijnzinnige geesten doorbijten geblazen, en klassiekers als Metropolis of 12 Angry Men schuiven zij liever terzijde. Herken je jezelf en zakt de moed je al in de schoenen bij de gedachte dat ook een comic louter kan bestaan uit zwarte lijntjes en witte vlakken, haak dan hier af en spoed je naar het dichtstbijzijnde schap Asterix-jes. Want de titel zegt het al, van de hier te bespreken avonturen van de vledermuisman spat geen donkerrood bloed van de paginas en valt in geen velden of wegen kleurige Joker-schmink te bekennen.

Bat Noir

Het klinkt als een simpel concept. Men neme een superheld en dompelt deze in een kostenbesparend doch sfeerverhogend zwart-wit jasje. Comic noir. Natuurlijk werkt zoiets niet voor elke superheld. Het helpt, als de spandexprins(-es) in kwestie van nature een zwart randje heeft. Zonder kleurgebruik kan de sfeer snel duister, donker en grimmig worden gemaakt, en dus zal het jasje dan ook beter geschikt zijn voor getormenteerde zielen als Daredevil, Punisher, en Spawn dan voor de immer jolige Spider-man of een Hulk die aan zijn kwalificatie ‘ meest groene superheld’ toch zijn bestaansrecht ontleent. Er zijn overigens al verschillende helden die een Black & White-behandeling mochten ontvangen. DC begint met Batman rond 1998 en na het succes van deel  één, volgen er enkele jaren later nog twee delen. Marvel, het andere superhelden-universum, kijkt het kunstje af en onderwerpt ook enkele iconen aan een zwart-wit behandeling, zoals Invincible Iron Man, Blade, en Wolverine.

Mini-serie

Maar goed, deze reviewer kreeg slechts het eerste deel van Batman Black & White in handen. Editor Mark Chiarello legt in zijn voorwoordje uit, dat de bedoeling van de miniserie was, het maken van een set Batman-verhalen voor in die fameuze koffer naar een onbewoond eiland. De ultieme Batmanstories in een overdonderend doeltreffend manteltje. Daarvoor benaderde hij alle grote striptekenaars en scenariopenners van het moment (ehm.. rond 1995 dus), en wonder boven wonderwoman, allen lieten de kans niet aan zich voorbijgaan om hieraan mee te werken. Chiarello is zich daarvan bewust, en de grootste kanttekening op Batman Black & White is dan ook de pijnlijk lovende woorden die elke tekenaar en scenarioschrijver ten deel vallen in de begeleidende tekstjes voor elk van de twintig korte verhalen. Feitelijk staat er namelijk twintig keer, pipo X is de grootste en meest fantastische tekenaar in de industrie, en die deed toch maar mooi even mee. En zoals gezegd, bij nummer twintig wordt zo’n promoriedeltje even ongeloofwaardig als vermoeiend.

Beetje vreemd, maar wel lekker

Toch is Batman Black & White zelf dan wel weer bijzonder geslaagd. De vleermuiskoning leent zich met zijn gekwetste ziel en morele standvastigheid bij uitstek voor een comic noir behandeling. Het zwart-wit zit de alter ego van Bruce Wayne als gegoten, en elk tegenvallend verhaal wordt onmiddellijk gevolgd door een visueel hoogtepuntje van een andere tekenaar. En ook de keuze voor twintig ultrakorte epistels met verbluffend artwork maken van Batman Black & White een ware page-turner. Natuurlijk, sommige verhalen zijn ronduit sullig of ‘out-of-character’, zoals wanneer de Batman een discussie met een verongelijkte vader aangaat over de opvoeding van zijn zoon. Daar staan dan weer enkele visuele wondertjes tegenover, zoals de prachtige art-deco jaren ‘ 50 stijl waarin ‘Heist’ van Matt Wagner is gedompeld, of het fantastische ‘A black and white world’ van epic-storyteller Neil Gaiman. De vele afzonderlijke stijlen maken Batman Black & White tot een afwisselende en nimmer vervelende bundel die doen uitzien naar delen 2 en 3. Het enige nadeel is dat het louter korte verhalen betreft waarin slechts eventjes aan onze favoriete Vleermuis kan worden geroken. Het is geen kundig aaneengesmeed diepgaand verhaal. En dat terwijl The Long Halloween al aantoonde dat zo’n filmische comic noir bewerking best werkt voor Batman.

Als je er niet genoeg van krijgt..

Zeker zo leuk als de comics zijn de webmotion-comics, die zijn gemaakt door Warner Bros. Volledig gebaseerd op de comics uit de drie volumes Black and White, maar helaas is de site alleen toegankelijk voor Amerika. Gelukkig houdt dat youtube niet tegen. Op zijn minst geven de motion comics je een goed idee wat je aantreft in de drie delen

avatar geschreven door op 1 september 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :