2

Hot Tub Time Machine (2010)

Het sleutelwoord in deze recensie wordt  ‘zap’. Ik waarschuw vast maar even. Komt-ie-dan: ‘zap!’ We zijn even terug in de tijd. Een uurtje of wat geleden, als de titel Hot tub time machine voorbijflitst. Zap. Ik ben tien jaar ongeveer als ik die ene Suske en Wiske lees. Iets met eiland Amoras en tijdmachines. Zap. Temidden van al het Gremlin-geweld en het verwelkomen van fietsende aliens, is er plots een geniale comedy. Mijn lot is bezegeld. Zap. Doctor Who-addiction. Zap. Back to the future II. Zap. Kruistocht in spijkerbroek. Zap. Back to the future III. Zap. Door heel mijn leventje heen blijf het fenomeen ‘tijdmachine’ omkleefd met een mystieke aantrekkingskracht. Een aantrekkingskracht die zich kan meten met mijn innige hang naar Wolverine-vormige titaniumklauwtjes en plastic Fantastic Four armen.

Mid.. afterlife crisis?

Zap. Zojuist Hot tub time machine aan die notoire rij klassiekers mogen toevoegen. Goed, laten we even zappen naar het verhaal. Drie veertigers hebben de piek van hun leven ver achter zich gelaten en slepen zich moeizaam door hun armetierige bestaan. Adam (John Cusack) is zojuist gescheiden en probeert zijn slome neefje Jacob (Clark Duke) af en toe achter internetgames vandaan te sleuren. Nick (Craig Robinson) runt een hondensalon na het mislukken van zijn muziekcarrière, en Lou (Rob Corrdry) doet zijn best zichzelf amateuristisch om zeep te helpen. Na één van zijn pogingen besluit de groep om een weekendje lekker ongedwongen los te gaan. Zoals vroegah. Het luxe hotel van die nostalgische tienertrips blijkt een vervallen krot te zijn geworden vol chagrijnige bediendes, en de kamer zelf is ook niet meer wat het geweest is. Zo ook de hot tub, want zodra ze daar met zijn allen lekker in liggen te soppen, wordt het warme water plots een instant tijdmachine. En zo-zap- bevinden onze semi-anti-helden zich plotseling in hun jeugd, in de jaren ’80 waar ze hun oude tijden nog eens kunnen herleven.

Hoogtijdagen

Regisseur Steve Pink werkte al eens eerder samen met John Cusack. Jawel, in de jaren ‘tachtig (The Sure Thing). En zou Cusack juist die periode in zijn leven als zijn beste tijd beschouwen? Waarom zou hij anders aan een vehikel als Hot tub time machine meedoen? Zijn sterkste acteerprestatie levert hij hier in ieder geval niet af, hij wordt hier volledig overklast door de irritante luis-in-de-pels van de groep, de grof ingestelde Lou. Deze past beter in het filmconcept dat Hot tube time machine lijkt te willen zijn, een film met zoveel mogelijk ‘fucks’, platte sex, en poep-en-plas-grapjes.
Vreemd, want de film belooft toch prima in het rijtje ‘nerd-hipheid’ te passen. Er is een tijdmachine, en de jaren ’80 referenties worden drie lagen dik over het scherm gesmeerd. Van automaten met Super Mario Bros tot walkmans en grappige bijrollen van acteurs als Crispin Glover (George McFly uit die andere tijdreisklassieker). Maar beenwarmers en fluor shirtjes maken kennelijk nog geen goed lopend verhaal. De film bezwijkt daardoor, zoals we al eerder eens zagen, onder de vele verwijzingen die namelijk voor ingewijden leuk gevonden zijn maar an sich geen comedy maken.

Dus..

Het flinterdunne draadje dat het verhaal heet en de referenties aan elkaar smeedt, draagt er niet aan bij om de film de goede kant uit te doen kantelen. Hot tube time machine vormt zo een onwennige mix tussen Back to the future, Butterfly Effect, en films als The Hangover die eenzelfde thematiek handhaafde, maar die dankzij een beter lopend verhaal wel overeind bleef. Wat overblijft is een grappige bedoelde insteek, maar niet meer dan een handvol geslaagde grappen, zoals de arm van de hotelbediende, die me meteen aan South Park’s Kenny deed denken. 
Verwacht je van een comedy niet meer dan grofgebekte, schaamteloze seksverwijzingen? Plas je in je broek wanneer iemand tijdens het neuken ineens aan de Transformers moet denken? Dan is Hot tub time machine echt iets voor jou. Heb je moeite je verstand op minder dan nul te zetten en heb je helemaal niets met puberale humor á la Grown-Ups of het betere werk van Seth Rogen? Dan resteert er eigenlijk maar één woord. Zap.

avatar geschreven door op 10 september 2010

2 reacties op “Hot Tub Time Machine (2010)”

  1. avatar Bartelen schreef:

    Rob Corrdry was eigenlijk het leukste aan deze verder inderdaad niet echt geslaagde comedy. Voor de geïnteresseerden; hij speelt de hoofdrol in de bijzonder funny (maar super onbekende) mockumentary Blackballed, waar ook veel ex-Daily Show medewerkers in meedoen. Goed spul.

  2. avatar Doctor Clavin schreef:

    Zal ik eens opzoeken,..

    zodra ik klaar ben met schoppen tegen dat bad hier… Ga…. AAN….. Damnit…

Reageer

Anti-Spam vraag :