1

Korgoth of Barbaria

Ok, ik geef het toe. Quantummechanica is niet aan mij besteed en ik ben al blij als ik ‘relativiteitstheorie’ met minder dan vijf spelfouten heb weten te spellen. Maar mis ik door dit lichte hiaat in mijn IQ, deze kleine finishing touch die me van Zwijnstein tot Einstein zou boetseren, werkelijk iets waardoor ik misschien simpelweg niet begrijp waarom er slechts één pilot gemaakt is van Korgoth of Barbaria? Wat is die missing link waardoor de tv-bonzen besloten de serie niet een verdere evolutie te gunnen door de kop er snel af te hakken? Gelukkig is youtube er nog!

Wie?

Korgoth of Barbaria werd geschreven door Aaron Springer, die ook al tekende voor frisse animatieseries als Dexter’s Laboratory en Spongebob Squarepants. In 2006 ziet de pilot het licht, en al even snel besluit Adult Swim om de dappere barbaar Korgoth zijn nek om te draaien. Verwonderlijk, want Adult Swim is doorgaans toch niet bepaald vies van gewelddadige, sociaal onaangepaste en vooral absurde humor. En laten nu net al die ingrediënten volop aanwezig zijn in dit brokje nostalgisch bloedvergieten. Korgoth of Barbaria draait om, jawel, Korgoth de Barbaar. Een norse man van weinig woorden, die liever met zijn enorme hakbijl een orc splijt dan een gesprek over gevoelens te moeten voeren. Gelukkig is zijn omgeving praatziek, anders was de cartoon beslist met recht een ‘stomme’ tekenfilm. Korgoth wordt benaderd door een groep mannen. Nadat ze vakkundig in elkaar zijn gebeukt en alle schadelijke ledematen zijn ontmanteld, mogen ze vertellen waar ze voor komen. Ze blijken boodschappers van Gog-Ma-Gogg, die Korgoth gedurende zijn gesprek met hem vergiftigt zodat hij hem kan dwingen een vervelend klusje voor hem op te knappen, het veroveren van een hebbedingetje van tovenaar Specules.

Bloedbad zonder weerga

In krap dertig minuten tijd weet Korgoth een zee aan bloed en organen over het scherm te slingeren waarbij die andere barbaar Conan haast wordt gereduceerd tot een vredelievende hippie-smurf. En dat alles voorzien van een stevige metalsoundtrack die het zwaardengekletter maar net weet te verbloemen onder heftig gebeuk. Niet voor tere zieltjes dus, maar dat maakt Korgoth nou precies zo ontroerend leuk. Ontroerend ja, want Korgoth raakt die ene snaar die je instant terugslingert naar de jaren tachtig. Naar de bulk aan Barbarian-films die er toen in de schappen van de dichtstbijzijnde videotheek lagen om precies te zijn. Films boordevol teveel non-functioneel naakt en met nog veel minder functioneel gespat van diverse ingewanden. Let wel, dit hoogtepunt van de barbarenfilm vindt plaats tijdens de pre-Tarantino jaren, en populaire films zijn dan uiterst brave comedies als Police Academy of Beverly Hills Cop. Niet bepaald topzware verhalen over mystieke betoverde objecten en éénmanskruistochten á la Hercules. Maar dan met een topless vriendinnetje en een botte bijl in een post-apocalyptisch verdorven landschap.

Barbaren, bloed en babes

Met zijn lompe titel, doordringend metalgebeuk, 100% ludieke fantasy-nonsense en 200% overbodig baldadig geweld is de stoïcijnse Korgoth genieten voor iedereen met dat twisted gevoel van humor dat roestig ijzer met blote borsten combineert. En getuige een opleving in de laatste jaren in het ‘sword and sorcery’-genre dankzij games als Age of Conan en met het overweldigend gejubel dat Tarantino stelselmatig ten deel valt als hij de grenzen van sociaal acceptabel geweld weer eens verlegt, moet er toch wel een markt zijn voor Korgoth? Daarom begrijp ik het niet. Wat bezielde Adult Swim? De serie was sociaal onaangepast. Check. Gewelddadig en grof. Check. Kon dus nergens op een andere zender en bediende een kleine maar fanatieke groep fantasy-fans die watertanden bij het zien van Metalocalypse. Check. Absurd. Mwoah, misschien geen pratende spons maar toch, zoveel cartoons vol trollen en hakbijlen in de juiste volgorde zijn er niet. Wat deze reviewer betreft: epic fail van Adult Swim zendercoordinatoren? Check!

avatar geschreven door op 6 september 2010

Een reactie op “Korgoth of Barbaria”

  1. avatar Egregius schreef:

    “..a Rainbow of Pain…”

    Fantastische pilot was dat. Lang lang laaaaaang gewacht op een vervolg, aangezien Adult Swim wel meer van die pilots had die vervolgens series werden, maar was ook wel heel erg benieuwd hoe ze zo’n concept verder zouden ontwikkelen.

    Helaas..

Reageer

Anti-Spam vraag :