0

The Life and Times of Tim

Wichelroedes

Zodra Tarantino een nieuwe film uitbrengt, zitten filmrecensenten kwijlend op het puntje van hun stoel. Komt Alan Moore met een comic, dan ligt menig stripliefhebber ’s nachts bij de lokale stripdealer voor de deur. Sommige producten zijn te spraakmakend alleen al vanwege de naam die er aan verbonden is. En als HBO, producent van gewaagde series als Curb your enthusiasm of The Wire, met een nieuw ding komt, gaat de wichelroede in huize Clavin trillen als een gabber die drie weken geen drugs heeft mogen slikken.

HBO

De studio van HBO maakt namelijk series, maar dan vaak met een meer interessante insteek dan het gros van de televisieprut uit de VS. En, zeer verfrissend voor producties vanuit het overwegend puriteinse tv-land bij uitstek, er mag (bovengemiddeld) gevloekt worden. Er mag seks in. Liefst veel. Geweld wordt niet geschuwd, maar denk niet dat HBO een soort variant van onze commerciële tv-zenders is. Nee, de scripts van de meeste series uit hun huis zijn experimenteel doch inventief, creatief en innovatief in een wereld waar producenten liefst met de duizendste humorloze gefilterde variant op The Cosby Show komen. En even verslavend als de Harry Potter reeks in een isoleercel. Wanneer zij dus komen met een animatieserie, moet dat wel iets bijzonders opleveren.

Tim!

The life & times of Tim draait om Tim. Een aaibare sul die ergens in New York als kantoorslaaf zijn dagen slijt. Geen carrièrejager, maar wel voorzien van een lieve vriendin en een trits stompzinnige maar o-zo-herkenbare vriendentypes. Grote mond, klein hartje, dat werk. Helaas gaat het Tim meestal niet al te goed af. Al zijn goede pogingen en meegaandheid ten spijt, zijn tomeloze onzekerheid en kartonnen ruggegraat zorgen ervoor dat hij voortdurend als een magneet schaamteloze ervaringen naar zich toetrekt. Gelukkig voor de kijker, anders viel er niet veel te lachen. De serie opent dan ook toepasselijk met klaagcowboy Hank Williams’ I’ll net get out of this world alive. Om je een idee te geven, een zin hieruit: ‘My fishin’ pole’s broke the creek is full of sand, my woman run away with another man, no matter how I struggle and strive, I’ll never get out of this world alive.’

Geen rozegeur

Het gaat Tim dus niet helemaal over rozen. In de openingsaflevering wordt dat meteen duidelijk, als zijn vriendin onverwachts eerder thuiskomt, met haar ouders. En laat Tim daar nu net een uiterst pekkige straatprostitué op bezoek hebben. Maar in plaats van een knetterende ruzie waarbij de toeschouwers wijfelend het pand verlaten, verontschuldigt Tim zich voor zijn vriendin en laat haar vrolijk even wachten tot haar pooier haar komt ophalen. Hij moet dan ook immers nog betalen. Kan iemand wat geld lenen? Zullen we maar even een bakje leut doen? Of wanneer hij.. ahem.. masturberend in een kerk wordt betrapt. Of als hij de tienerdochter van zijn huisbaas een dagje noodgedwongen op sleeptouw moet nemen en haar laat kennismaken met nieuwe carriërekansen: paaldansen. Het gaat Tim niet over rozen, en ja. Het ligt ook vaak aan Tim zelf.

Office-humor meets Sex in the city

Qua stijl moet je denken aan animatieseries als Dr Katz (maar dan van een tekenaar zonder Parkinson) gemengd met de office-humor van Dilbert, de grofheid van South Park en liefst wat seksuele grappen en grollen. The life & times of Tim is vaak op het randje van het toelaatbare, en dat maakt de serie ook zo spannend. Een tikje puberaal is het allemaal wel (zie de situatieschetsen uit de vorige alinea) op het niveau waar Beavis en Butt-head trots op zouden zijn geweest, maar toch. Het is onweerstaanbaarder dan Wonderwoman zonder wonderbra’s. Tim is namelijk gewoon doodnormaal. Een beetje nerdy. Niet stoer. Hart op de goede plek, maar niet altijd bijster nozel, zullen we maar zeggen. Er zijn twee seizoenen, die vooralsnog niet in Nederland worden uitgezonden. Dat kan echter beslist niet lang meer duren. Houd je voelsprieten dus maar vast paraat.


avatar geschreven door op 18 november 2010

Reageer

Anti-Spam vraag :