0

In de ban van de Ring : Het Duel

Er zijn zo van die momenten waarop het Nerd-gen het wint van gezond verstand. Zoals wanneer je een Lord of the Rings-gebaseerd bordspel in een dumperd vind voor twee ‘lousy’ euro vijftig. Dan móet zo’n spel mee naar huis, om bij thuiskomst jezelf voor je kop te slaan waarom je in godsnaam het ding meenam. Natuurlijk. Cool plaatje op de kaft. Grootse beloftes vol epische duels tussen Balrogs en de gigantische grijsaard Gandalf dat in de praktijk slechts een krakkemikkige variant op een ouderwets spel blijkt. Soort van Gollum-erger-je-niet, zeg maar. Geldt dat ook voor Het Duel?

You shall not pass!

Op de doos althans een kleine geruststelling in de vorm van het 999-games logo. De spellenfabrikant die je ook al eerder vermakelijke bordspellen bracht als Kolonisten van Catan, Regenwormen, Boonanza, Dominion en Hoogspanning. In ‘Het duel’ speel je de vlammende confrontatie na tussen Gandalf en de Balrog in de Mijnen van Moria. ‘You shall not pass’, buldert Gandalf. ‘Echwel!’, sist de Balrog. Maar wie heeft er gelijk? Dat ga je met zijn tweetjes bepalen, want er kunnen maar twee spelers deelnemen. Het spelbord ziet er in ieder geval sfeervol uit. Een diepe kloof, met aan de ene zijde het reisgezelschap, aan de andere kant de opdoemende vijanden. Verder wordt er een brug opgebouwd, en zijn er twee speelstukken. Één voor Gandalf, één voor de Balrog. Het spel behelst drie rondes, en een epic, final, devastating, unrivalried, exciting battle to the death! Of zoiets. Elke ronde worden er negen kaarten getrokken, en zes gespeeld. De drie resterende dien je achter te houden voor de finale. Op elke kaart staan er verdedingspunten en aanvalspunten. Wat dat betreft, lijkt het enigszins op Magic the Gathering, dat eenzelfde puntenverloop hanteert door het vergelijken van aanvals- en verdedigingspunten. Daarnaast zijn er nog een handjevol kaarten met ‘special moves’, die je kunt spelen en die het spel een kleine wending kunnen geven. Een ronde wordt gewonnen zodra een speelstuk zoveel klappen om zijn oren heeft gehad, dat zijn energielevel (een soort thermometer op het speelbord) in de min begint te raken. Op dat moment wordt de ronde gestaakt, mag je uit de resterende kaarten degene selecteren die je wilt meenemen naar de finale, en een nieuwe ronde beginnen.

Spelverloop

Het doel is natuurlijk je speelstuk in de vier rondes (incl finale) zo ver mogelijk op de brug te krijgen. Elk potje neemt ongeveer 30-40 minuten in beslag. Bovendien, het spel is redelijk simpel, en dus relatief snel te spelen. Toegegeven, Het Duel laat zich omschrijven als een soort domino met plaatjes van Gandalf en de Balrog, maar gelukkig zijn er de special moves die het spel daar net van weten te onderscheiden. Het spel is sfeervol vormgegeven met fraai geïllustreerde kaartjes en de brug boven Khazad-Dum. Enige speelpotjes later lijkt het er wel op de Balrog net iets sterker overkomt als Gandalf, maar toch kan de Grijze beslist ook potjes winnen, dus dat kan toeval zijn geweest. Gek is wel dat het doel van het spel is zo hoog mogelijk op de brug te komen, terwijl je speelstuk na twee rondes feitelijk al boven op de brug kan staan. Vermoedelijk betreft het een gebrekkige vertaling en zou er moeten staan: zo ver mogelijk naar de andere zijde van de kloof, maar goed. Iets met kniesoren.

To pass or not to pass?

Het duel is een vermakelijk spel, al is het enerzijds vrij beperkt. Het kan slechts met twee personen worden gespeeld, en uitbreidingssetjes met meer special moves of spreuken zouden het spel meer diepgang geven voor doorgewinterde gamers. Maar die bestaan dan weer niet. Pluspunten zijn dan wel dat je voortdurend moet afvragen welke kaarten je in elke ronde wil spelen, want tja, je wil natuurlijk niet je zwakste kaarten meenemen naar de legendarische finale en je kruit te vroeg verschieten. Jammer is dan weer, dat er in de finale eigenlijk niet zo veel veranderd, behalve de lengte van het duel (negen kaarten spelen in plaats van zes). Er valt dus niets extraas te winnen, geen bonuspunten te halen, of een mogelijkheid een laatste beslissende slag toe te brengen. Het Duel mag dan overkomen als een soort Magic the Gathering Ultra Light voor game-noobs, vermakelijk is het wel. En, ook fijn, het is niet moeilijk te begrijpen en je kunt er snel mee aan de slag. Leuk voor tussendoor, of als je je Magic-deck nog helemaal moet steken. Ahem… Overigens, 999 Games heeft nog een aantal andere In de ban van de Ring-spellen. Toch maar eens vaker die Dumperd in de gaten houden..

avatar geschreven door op 21 januari 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :