0

The Amazing Spider-man – Kraven’s first hunt

Het menselijk brein stuurt het onbewustzijn soms uiterst geraffineerd aan. Nietsvermoedend bevind ik mij in London, struikel voortdurend over tekstfragmenten van William Blake of tekeningen van zijn hand die recentelijk voor een aardig bedrag werden verpatst aan de Tate-gallery. En al even argeloos ging Kraven’s First Hunt in hardcover mee in de reistas. Waarom dat opmerkelijk is? Kraven’s last hunt, één van de all-time epic graphic novels volgens Marvel-kenners, draait om de jager Kraven die een hele comic lang even grif Blake-quotes sproeit als Spidey kazige one-liners. En, leuk weetje, wiens stem voor de animated serie ooit werd ingesproken door Michael ‘Worf’ Dorn.

Jagen

In Kraven’s first hunt draait het om een mysterieuze vrouw, die verbeten jacht maakt op de grappigste stand-up superheld aller tijden. Peter Parker woont inmiddels samen met een politie-agent, Vinnie Gonzalez. En hij wordt ongewild evenzeer doelwit van de illustere jaagster. Gelukkig is er hulp voor Spidey, en wel van de blinde Matt Murdock, jawel, Mr. Daredevil himself, die garant staat voor één van de meest opmerkelijke team-ups in Marvel-history. Maar vanuit het riool zoekt ook Vermin, een uit de kluiten gegroeide rat-aap, ook nog naar mogelijkheden om de jacht te bemoeilijken. Maar waar Kraven’s last hunt een fraai afgebakend geheel vormt en een boeiend spel tussen Kraven en Spidey, slingert deze graphic novel aanvankelijk alle kanten uit. Zo wordt er begonnen met de achtervolging van Spiderman op Overdrive, zeg maar, een gemuteerde versie van the Stig. En is er aan het einde ook een suffig ‘best-friends’verhaaltje tussen Peter Parker en Norman Osborn. Beschouw ze maar als paginavullende ‘extras’.

Vlotte actie

Marc Guggenheim (o.a. Punisher, Wolverine) tekende voor het script. Phil Jimenez (Wonder  Woman, Infinite Crisis) voor het artwork. Het verhaal blijft voortdurend vermakelijk, lekker spannend en vlot. En er is zelfs ruimte voor een paar gouden ‘lol’-twists die de comic behoorlijk op zijn kop zetten wat betreft de verwachtingen die je op dit moment hebt van deze comic. Action-packed, belooft de omslag. Nou belooft elke comic dat tegenwoordig, en  ook hier wordt het wel maar deels ingelost. Maar toch, er is een juiste dynamiek tussen het knokwerk en het uitwerken van het verhaal. En het tekenwerk is, wederom, vlot en doeltreffend. Geen artistiek hoogtepunt in Spidey’s omvangrijke carrière, maar het leidt niet af van het verhaal, en laat zich inderdaad lezen als een actiefilm op SBS op zaterdagavond.

Two kraven, or not two Kravens?

Dat is dan ook eigenlijk meteen het grootste probleem met Kraven’s first hunt. Hoe vermakelijk ook, er is dus al een tamelijk epische graphic novel die Kraven’s last hunt heet. En in wiens schaduw je voortdurend zult staan. Als er dan geen nóg bruter epos in de meest wilde grafische perikelen tegenover staat, resteert het niveau van middelmatige sequel. En dat gebeurt dan ook. De losse flodders met Overdrive en Osborne helpen ook niet bepaald om het gebodene te kunnen presenteren als een consistent meesterwerk. Vermakelijk, amusant, en zeker de moeite waard vanwege de originele inbreng van Daredevil, en zo dus een aardige episode temidden van de maandelijkse vechtpartijen van de arachnoide superheld. Maar verwacht echter geen Kraven 2 of andere hoogdravende literaire stripclassics. Geen wonder dat ik onbewust (?) Blake de rest van de comic ook niet meer gehoord heb.

avatar geschreven door op 7 januari 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :