1

Daft Punk – Tron Legacy

Het lijkt een grote stap van wereldhits als ‘Around the world’ tot achtergrondmuziek bij een Hollywood film. In het geval van retrostampers Daft Punk, valt dat te bezien. Op de eerste plaats kennen we de muziek van het befaamde Franse dj-duo toch hoofdzakelijk als zijnde instrumentaal met een enkele one-liner als tekst. Disco-gebeuk met een fikse jaren tachtig smaak. En ten tweede, Daft Punk kan wel beuken als een op hol geslagen bulldozer, veel albumvullend materiaal is subtiel genoeg als liftmuzak of achtergrondmuziek en Bangalter verzorgde eerder al eens een soundtrack . En tenslotte, ze houden van nerdy gimmicks. Nummers vol robots, podiums volgeplempt met lasers en het dragen van ruimtepakken tijdens hun shows. De stap naar de soundtrack van een opvolger van de vergeten nerd-klassieker Tron uit de jaren tachtig, is dan ineens stukken minder groot.
Recyclen met robots
In Tron werd computerprogrammeur slash hacker Flynn (Jeff Bridges) in 1982 in de computer gezogen, waar hij terecht kwam tussen de bits en bytes. Waarna een beveiligingsprogramma hem vakkundig als een onwelkom virus probeerde uit te wissen. Nu, pakweg drie decennia later, leek het Disney een goed idee het concept nog eens te recyclen en zo ligt er Tron Legacy, een pompeuze slicke actiefilm in een modern jasje. Maar om de band met de ‘oude’ Tron te houden, moet er natuurlijk wel voldoende jaren ’80 feel ook aan de film kleven, en wie beter dan Daft Punk om dat via een muzikaal sausje erover te gieten.
Classitronica
Daft Punk lijkt op zijn element. Terwijl er nochtans een groot symfonisch orkest werd aangetrokken om de kale beats dicht te plaveien met violen en blazers onder de bezielende leiding van Simpsons componist Hans Zimmer. Een wisselwerking die bij vlagen fantastisch werkt,  maar verwonderlijk genoeg redelijk spaarzaam op het album wordt toegepast. De soundtrack maakt desondanks nieuwsgierig naar de film. An sich is dat niet zo vreemd (ik wás al nieuwsgierig naar de film). Het album belooft een sci-fi actieprent van formaat, door bij vlagen nummers lang vast te hangen in een roes van dreigende subwoofers en drums als mokerslagen die met Arena wordt ingezet en in The Game Has Changed het toppunt bereikt. Waarbij je in gedachten Flynn minutenlang toeschreeuwt dat hij beter niet de hoek omloopt. Toegegeven, dat is aan enige inflatie onderhevig en dan blijkt de muziek niet spannend genoeg meer om je aandacht nog te vangen.  Anders is dat voor het handjevol nummers die de classitronica ontstijgen en als volwaardige Daft Punk-singles kunnen doorgaan, zoals trailer-song Derezzed.
Daft Punk’s Legacy?
Over de gehele linie mag Daft Punk’s Tron Legacy even wisselvallig beoordeeld worden als Tron zelf drie decennia terug, het blijft een soundtrack en dan is een ruime voldoende al heel wat. Fans hoopten waarschijnlijk op een volwaardig Daft Punk-album, en nee, Tron Legacy is niet het meesterwerk waardoor de band over drie decennia herinnerd zal worden. Maar prettige achtergrondmuziek, dat doel is bereikt.

avatar geschreven door op 15 februari 2011

Een reactie op “Daft Punk – Tron Legacy”

  1. avatar kenny schreef:

    De stempel van Hans Zimmer vond ik misschien zelfs wat te nadrukkelijk aanwezig. Aan de andere kant blijft het een sound track. Met dat in het achterhoofd luistert het prima weg.

Reageer

Anti-Spam vraag :