0

X-Men – Messiah CompleX

Een mutant zijn in het Marvel universum is zeker geen pretje. Het begint met je random mutant powers die ineens tijdens je pubertijd openbaren, met alle lullige of gevaarlijke gevolgen van dien. Daarnaast zullen de meeste ‘normale’ mensen ineens bang van je worden en voor je het weet staat er een menigte bij de voordeur hun collectie hooivorken en brandende fakkels te showen. Je beste optie is verkassen naar een landhuis waar een creepy kale gast in een rolstoel al die beschamende geheimen over welke websites je stiekem bezoekt zo uit je brein kan plukken. Datzelfde landhuis wordt om de week aangevallen door Sentinels, de overheid, evil mutants of weird-ass critters from space. De kans om dus tijdens een toiletbezoek geplet of opgeblazen te worden is significant aanwezig. En als laatste komt er nog eens bij dat je een bedreigde soort bent geworden sinds op die beruchte M-day zo’n 98% van alle mutants hun powers kwijtraakten en er geen nieuwe meer bij leken te komen. Tot er nu in Messiah CompleX één nieuw signaal gevonden wordt, en dat verandert ineens alles.

Omdat er nogal wat maandelijkse publicaties zijn waar X-Men in voorkomen is het makkelijk om de draad kwijt te raken. Wat is er in de vele X-series gebeurd vóór Messiah CompleX?

– In de serie X-Men is Rogue, nog steeds besmet met een heftig virus sinds de gebeurtenissen uit Supernovas, gekidnapt door Mr. Sinister en zijn acolytes. Mystique, Lady Mastermind en Omega Sentinel zijn naar Sinister overgelopen, en zijn groep  is dankzij het verkrijgen van de dagboeken van de toekomstvisies hebbende mutant Destiny op de hoogte van een heftige gebeurtenis die binnenkort gaat plaatsvinden..
– In de serie Uncanny X-Men wordt ook gehint naar een vage toekomstvoorspelling wanneer een groep mismaakte mutants genaamd de Morlocks terreuraanslagen plegen met als einddoel om contact te leggen met Magneto, die zijn powers terug zou krijgen na M-day. Dit is verder niet zo’n boeiende verhaallijn, ook al is deze geschreven door persoonlijke favoriet Ed Brubaker.
– De kids uit de serie New X-Men hebben een hoop te verduren gehad. De groep is flink uitgedund, onzekerheid heerst alom, en in de storyline Mercury Falling blijkt ook nog eens dat een levensvorm die speciaal ontwikkeld is om mutanten te vernietigen (Predator X) ontsnapt is en nu god weet waar rondhangt. New X-Men zelf eindigt gedurende Messiah CompleX, helaas. Dit maakte me even emo als de jonge mutants waar de serie over gaat. Je wordt gemist, New X-Men! Come back!
– In X-Factor is in de tussentijd een hele hoop fijne meuk gebeurd, maar dat is materiaal voor een volgende review. Serieus, de serie blijft in deze periode een goede indruk maken. Er zijn geen elementen die direct relevant zijn voor Messiah CompleX, dus je mist (nog) niet zo veel.
– Xavier is teruggekeerd uit de ruimte na zijn mislukte poging de recent teruggekeerde derde Summers broer tegen te houden. Een aantal mutants (o.a. Havok en Polaris) zijn achtergebleven in Shi’ar territorium, en de catlady-alien Hepzibah hangt nu een tijdje in Xavier’s landhuis rond.

Zo! Damn! Je hebt haast een routeplanner nodig om die meuk een beetje bij te kunnen houden lijkt het wel. Maar al die losse zaken zullen nu samen gaan komen in één verhaal, wat weer het begin zal vormen van een nieuwe status quo. Als opstappunt voor nieuwe lezers niet echt ideaal, maar de X-series zijn dan vermoedelijk ook de lastigste Marvel comics om echt in te komen. In het geval van deze crossover is het bijvoorbeeld nuttig om personages als Bishop, Cable, Mr. Sinister en Caliban te kennen, en het liefst ook nog Supernovas, een paar deeltjes New X-Men en een beetje X-Factor te hebben gelezen. Ja, comics zijn serious business.

Het is in ieder geval weer een tijdje terug sinds de laatste echte mutant-only Marvel crossover het daglicht zag. Messiah CompleX was daarom een welkome afwisseling (waarvan de aanschaf van de oversized variant zeker aan te raden is vanwege de shiny visuals) en liep in de periode van publicatie door alle mutant-gerelateerde series heen. Dit dikke boekwerk bestaat namelijk uit: een X-men Messiah CompleX one-shot, Uncanny X-Men 492-494, X-Men 205-207, New X-Men 44-46 en X-Factor 25-27.

Fans van actie en spektakel hoeven bij het lezen niet lang te wachten. Al na een paar pagina’s komt de storyline op gang en die blijft eigenlijk een prima tempo aanhouden. Zoals gezegd gaat het om de manifestatie van een nieuwe mutant, en meteen ook een ontzettend heftige. Als de X-Men de bron (een stadje genaamd Cooperstown) bereiken, vinden ze sporen van zware strijd tussen Mr. Sinisters groep de Marauders en de anti-mutant fanaten genaamd de Purifiers. De nieuwe mutant is nergens te bekennen. Het wordt vreemder als blijkt dat het niet gaat om een puber die powers manifesteerde, maar een baby. De vraag wordt vervolgens; wie heeft deze baby?

Hierna gaan er meerdere verhaallijnen van start. Cyclops neemt definitief Xavier’s rol als leider over en begint met het maken van zware beslissingen. Een groep X-Men wordt op pad gestuurd om Sinister te vinden, de sinds M-day zonder powers rondlopende Rictor (uit de serie X-Factor) moet de Purifiers infiltreren, de kids op het Xavier instituut gaan op eigen houtje op pad, Jamie ‘Multiple Man’ Madrox stuurt twee van zijn dupes met wat time travel mumbo-jumbo de twee enige toekomsten in die nog een spoor van mutanten bevatten, en het in de serie New X-Men geïntroduceerde monster Predator X wordt door honger en instinct automatisch op het spoor van de baby gebracht. Maar dat is niet alles! We krijgen ook nog dingen als op hol geslagen Sentinels, een X-Man die een verborgen agenda blijkt te hebben en de baby probeert te vermoorden, meer knokpartijen dan bij een Feyenoord – Ajax bekerwedstrijd en een wel heel erg kick-ass moment wanneer Cyclops besluit om X-Force nieuw leven in te blazen, wat min of meer een black ops team is bestaande uit de bruutste killers en beste trackers die hij tot z’n beschikking heeft. Aw HELLS yeah!

Het tekenwerk is van Mark Silvestri (shiny en overdreven), Billy Tan (een iets meer ingetogen Silvestri), Scot Eaton (degelijk maar niet direct opmerkelijk), Humberto Ramos (zo cartoony dat het haast manga-ig wordt) en Chris Bachalo (altijd wel tof). De stijlen zijn nogal afwisselend, dus u bent gewaarschuwd. Het schrijfwerk wordt verzorgd door de types die de individuele series voorheen ook al onder handen namen. Brubaker op Uncanny, Peter David met zijn X-Factor, Craig Kyle samen met Chris Yost op New X-Men en Mike Carey bij de voorvoegsel-loze X-Men.

Als bonus bevat deze bundeling ook nog een zooi met alternate covers, schetsen, korte introducties van alle facties die in het verhaal langskomen en de Messiah CompleX storyline pitch de die stamt uit de X-Men summit van 2007. De X-Men wát? Ja, de creatieve teams van Marvel brengen schijnbaar periodes met elkaar door waarin zij de globale plannen voor de grote series uit de doeken doen en zo dingen verder afstemmen en ontwikkelen. Man, hoe cool moet het zijn om te horen wat er allemaal op zo’n summit besproken wordt?? Erg vetjes om een eerdere versie van het verhaal in samenvattingsvorm te zien, waarbij dingen nog anders zijn dan in het uiteindelijk werkje. Een fijne extra voor alle X-geeks.

Zoals het hoort is na een dikke, dampende crossover de status quo veranderd. Wat is de status van de X-series na dit grote event?
– In eerste instantie lijkt het er op dat Xavier overleden is, maar hij wordt op het nippertje gered maar loopt nu rond met gaten in zijn geheugen. Hoe het hierna verder gaat lees je in de serie X-Men Legacy (wat voorheen de serie X-Men was).
– In Uncanny X-Men verhuizen de overgebleven mutants onder leiding van Cyclops na een korte rustperiode naar San Francisco, met een serie weinig boeiende storylines als gevolg. Meh.
– X-Factor blijft awesome, kakt even in tijdens Secret Invasion, maar levert daarna een van de meest indrukwekkende comic issues die ik ooit gelezen heb. Ik overdrijf niet. Zelden zo’n emotionele reactie gehad bij een stripboekske. Binnenkort meer hierover.
– Een nieuwe serie die van start gaat is X-Force, wat een voortzetting is van het black-ops team dat Cyclops samenstelde. Deze comic is bloederig, nasty en pretty goddamn awesome. Ook erg mooi getekend/schilderd door Clayton Crain.
– Een tweede nieuwe serie is Cable, die samen met de baby de toekomst in vlucht, op de hielen gezeten door Bishop die de baby wil doden om de ellendige toekomst waar hij vandaan komt te voorkomen. Het concept is zeker tof, maar de serie werd wel heel erg uitgerekt en viel helaas na een tijdje in herhaling. Gebeurtenissen hierin leiden uiteindelijk tot het volgende hoofdstuk in de voortdurende saga van de mutants in het Marvel universum.

Al met al is Messiah CompleX onmisbaar voor X-fans. Het is geslaagd als spectaculair entertainment, er zijn een paar heftige gebeurtenissen, de status quo wordt lekker opgeschud en de gigantische cast wordt vrij goed ingezet. Het kost wat voorwerk om er in te kunnen springen, maar wat deze jongen betreft is het de moeite waard. Voor diepgaande en subtiele comics hoef je hier niet aan te kloppen, maar dat is niet zo’n ramp. Mutant-gerelateerd entertainment hoeft echt niet zo compleX te zijn.

avatar geschreven door op 24 februari 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :