3

At the mountains of madness – H.P. Lovecraft / I.N.J. Culbard


Vorig jaar was er de Kopenhagen-conferentie. Een grote megalomaan excuus voor ambtenaren voor een leuk snoepreisje onder de pretentie de klimaatproblemen van de wereld aan te pakken, terwijl de poolkappen nog altijd in recordtempo smelten. Mede dankzij de invliegende ambtenaren, pers, en het hele circus er rondomheen uiteraard. Maar is dat zo erg dan, vraagt de klimaatscepticus? Is een graadje warmer op aarde écht zo erg? Ja. Dat is erg. Alleen weet U niet half waarom. Al Gore zal nooit openlijk beweren dat het er een andere reden ten grondslag ligt aan de klimaat heisa. Niet het smelten van wat water. Nee. Lovecraft beschreef het al in 1930 in zijn At the Mountains of madness. Het gaat erom wat er onder het ijs ligt. Daar zouden we wel eens veel banger voor moeten zijn.

Ijzig en kil

At the Mountains of madness is een stripbewerking (pardon – graphic vertolking) van het gelijknamige korte verhaal van horrorschrijver H.P. Lovecraft, wiens Cthulhu-saga wereldwijd bekend is. Al is het maar vanwege de vele Arkham-bordspellen, creepy RPG’s, en een sporadische verfilming. Vergruisd in zijn eigen tijd, omarmd door horrorfans een halve eeuw later. Het kan raar lopen. Zo ook dit korte verhaal, dat I.N.J. Culbard onder zijn pen nam. Eerder maakte hij al geslaagde adaptaties van Conan Doyle’s Sherlock Holmes, dus diezelfde sfeervolle saus op Lovecraft’s pennestreken zou wel eens kunnen werken. De graphic novel speelt zich haast volledig af op Antarctica, in september 1930. Een tijd waarin pool-expedities bijzonder vernieuwend waren, en zeer populair. En met de dramatische race tussen Admundsen en Scott (die de arme noor met zijn leven moest bekopen), vormden de pool-expedities bij uitstek een goed voertuig voor schrijvers als Lovecraft om er een angstaanjagend mysterie te laten plaatsvinden. In dit geval vertrekt een wetenschappelijk expeditie naar de bevroren vlaktes om er wat leuke experimenten te kunnen doen. Maar dan stuiten ze op de gemutileerde restanten van de vorige expeditie en enkele eigenaardigheden in het landschap. Zoals vreemde bergen. De expeditie split zich op in voor- en tegenstanders om van hun doel af te wijken om dit dan toch eens te onderzoeken. Met uiteraard diverse noodlottigheden tot gevolg, want Lovecraft is niet ’s werelds meest vrolijke schrijver.

Tentakels en ijs

Het uitgangspunt is kil en angstaanjagend. Bedenk maar eens, je reist af naar een freakin’ stuk onherbergzaam ijs, door god en iedereen verlaten zonder enige mogelijkheid dat hulp vanuit de buitenwereld je op tijd bereiken zal, en al meteen bij aankomst vind je een stapel lijken. En er gebeurt ineens allerlei onverklaarbare narigheid. Niet de meest kalmerende gedachte nietwaar als je hier dan nog op zijn minst een half jaartje vast moet zitten? Culbard heeft het angstaanjagende thema op kundige wijze tot leven gebracht in At the Mountains of madness in een sfeerverhogend art-déco jasje vol krankzinnige Arabieren, uit de klauwen gegroeide kwallen, en Elder Gods. At the Mountains of madness combineert de thematiek van Carpenter’s fenomenale The Thing met de knusse Kuifje-achtige nonchalante naïviteit, iets wat de wetenschappers uit die tijd (en in Lovecraft’s novelle) ook niet vreemd zal zijn geweest. Dat het een goed uitgangspunt is voor een horrorfilm, is recentelijk overigens Guillermo del Toro en (helaas ook) Tom Cruise niet onopgemerkt gebleven, aangezien zij aan een verfilming werken. En met Lovecraft’s wetenschap, hopen we ondertussen dat die poolkappen nog even gesmolten blijven.

avatar geschreven door op 17 maart 2011

3 reacties op “At the mountains of madness – H.P. Lovecraft / I.N.J. Culbard”

 1. avatar Grafherrie schreef:

  Kuifje, maar dan evil. Enne… Del Toro werkt aan een verfilming?? Kijk, dat vind ik een leuk nieuwtje!

 2. avatar Bartelen schreef:

  Helaas geen nieuws meer, de film is namelijk gecancelled. Issues met het budget.

 3. avatar Egregius schreef:

  Ze konden Tom Cruise niet betalen?

  I kid, maar het schijnt (als in Paul Verhoeven zei het in de krant) dat als je niet een van de top 20 acteurs van het moment in je film gaat hebben, het bijna onmogelijk is om voldoende cash binnen te halen.

Reageer

Anti-Spam vraag :