0

Green Lantern: Emerald Knights (2011)

Hoe geinig zou het zijn om een crossover te hebben tussen Firefly, Mad Men, en Harry Potter? Ik zie het al voor me; Donald Dumbledraper die op een ruimteschip advertenties bedenkt voor Space Hogwarts. OK, vooruit, misschien is deze crossover toch geen goed idee, maar ik moest er wel steeds aan denken tijdens het kijken van de geanimeerde film Green Lantern: Emerald Knights. Hierin zit namelijk stem-talent van Nathan “captain Mal” Fillion, Elisabeth “Peggy Olsen” Moss en Jason “de vader van Draco Malfoy” Isaacs. En aangezien de ‘echte’ Green Lantern film pas rond augustus op de Nederlandse bioscoopdoeken gaat verschijnen (en op dit moment vrij hard door Amerikaanse critici wordt getrashed) moest deze fanboy toch wát, nietwaar?

Emerald Knights is niet echt een film te noemen, al zou je dat met een speelduur van bijna 90 minuten wel denken. Het is eerder een serie met korte verhalen die verteld worden tijdens een langzaam groter wordende probleemsituatie. Het voelt dus eerder alsof je een aantal afleveringen van een Green Lantern televisieserie achter elkaar kijkt die toevallig eenzelfde rode draad hebben. Deze aanpak is zowel jammer als handig. Jammer, omdat hierdoor het overkoepelende verhaal eigenlijk steeds op de achtergrond blijft en pas de laatste 15 minuten echt relevant wordt. Aan de andere kant is het handig dat kijkers die niet echt veel achtergrond-informatie hebben over dat hele Green Lantern concept zo een breder beeld krijgen van de setting en characters.

De verhaallijnen bieden weinig nieuws voor fans van de Lantern setting, maar zijn wel aardig gekozen. Zo wordt er dieper ingegaan op de allereerste dragers van de groene ringen, krijgen we wat backstory over de buitenaardse drilinstructeur Kilowog, zien we een dame genaamd Laira badass bezig zijn, wordt de identiteit van een zekere Green Lantern genaamd Mogo onthuld en spenderen we wat tijd met Abin Sur, de alien die de groene ring vóór Hal Jordan droeg en de vriend was van een zekere Sinestro. Het overkoepelende verhaal draait om een gevaarlijke entiteit die ons universum binnen probeert te dringen om wraak te nemen op de Guardians, de leiders van de Green lantern Corps.
Zoals gezegd is Emerald Knights best wel new-viewer-friendly, al zullen er genoeg zaken weinig of geen aandacht krijgen. Het hele Corps concept is dan ook best uitgebreid, maar op zich zet deze productie al wel een aardig beeld neer van de potentie die in de setting zit. Er zijn zelfs een paar toffe verwijzingen naar dingen die in de toekomst plaats gaan vinden (zoals een dikke hint richting de Sinestro Corps War) en er wordt zelfs gesproken over de bizarre Crisis events die de status quo in de comics destijds op wisten te schudden. Een van de grotere minpunten is dat Hal Jordan zelf niet echt wordt geïntroduceerd, maar ik neem aan dat DC er van uitgaat dat de bioscoopfilm dat al wel gaat doen. Begrijpelijk.

Is Emerald Knights uiteindelijk de moeite waard? Da’s een beetje tricky. Het kijkt best aardig weg, maar de kwaliteit van de visuals zelf wisselt nogal. Characters zijn meestal te simpel getekend en de omgevingen hebben weinig detail, al is de actie dan weer best vloeiend en vliegen de explosies je om de oren. Echte diepgang hoef je ook niet te verwachten, zeker niet wanneer de individuele vertellingen van zulke korte duur zijn. De voiceacting is dan weer redelijk geslaagd, alleen lijkt Fillion er niet al te veel moeite in te willen steken en is Henry Rollins’ stem niet indrukwekkend genoeg voor de intimiderende Kilowog.

Ik ben benieuwd of Emerald Knights nog een follow-up gaat krijgen. Op dit moment is het als film niet meer dan ‘geinig, maar zeker niet mindblowing’, maar aangezien er meerdere hints gedropped worden over mogelijke toekomstige storylines (en er een cameo is van het character Atrocitus, die in de big picture nog belangrijk zal blijken) zou dit eerste deel met terugwerkende kracht nog beter kunnen worden als er werkelijk iets mee wordt gedaan. Hoe dan ook was het voor mij als Lantern nerd een aardig tussendoortje. En ongetwijfeld beter dan Donald Dumbledraper in space.

avatar geschreven door op 20 juni 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :