9

Sherlock (2010)

Zombies zijn traag. Vampieren zijn geen sexy tienertjes die bulken van (bloed-getransporteerde) hormoontjes. De omnipotente detective Sherlock Holmes heeft een lange stofjas en leeft in een tijd vol koetsen en pruimtabak. Dr. Clavin houdt van zijn clichés. De BBC niet. Er zijn dan ook al zoveel series en films in Engeland aan Sherlock Holmes gespendeerd, dat een origineler insteek wenselijk is om het concept een nieuw millenium binnen te tillen zonder de schaduw van al dat eerder werk. Zo komt het dat Sherlock niet langer leeft in Victoriaanse tijdperken, maar zich met de metro door een trendy, eigendaags London beweegt. Daar maakt ene uitgerangeerde Irak-veteraan, dr. Watson (Martin Freeman) kennis met een slungelige, dwarse allesweter, Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch).

London 2010

Een opvallende keuze voor het hedendaagse London, al blijkt na enig speurwerk dat de schrijvers het trucje eerder uithaalden met Jekyll & Hyde. Desalniettemin moet het nog wel even een geslaagde combinatie opleveren. Maar laat dat maar over aan Steven Moffatt, Stephen Thompson en Mark Gatiss, die onder meer furore maakten met de doctor Who serie. Cumberbatch zet een overtuigend en pedant verwend detective-kereltje neer, dat al snel verveeld raakt als de puzzel niet uitdagend genoeg is, terwijl Freeman zijn uiterste best moet doen om het denktempo van Sherlock bij te benen. Wel blijkt Watson vernunftiger met technische gadgets en heeft hij wel kennis van popculture. Zo vullen de twee elkaar prima aan, en valt er zelfs regelmatig wat te lachen. De luchtige detectiveserie kent drie afleveringen van elk een dikke 90 minuten. Elk is vlot gemonteerd, goed geschreven, en refereert meer aan hedendaagse thrillers als de Jason Bourne trilogie of Taken dan aan groezelige achtersteegjes waar elk moment Jack the Ripper kan opduiken. De afleveringen zijn er niet minder spannend om. De hippere mantel zit Sherlock als gegoten. In ‘A study in pink’ leren we de karakters vooral kennen, hun vrienden en hun vijanden. Er zijn mysterieuze ontmoetingen die later in de serie pas duidelijker worden. Maar bovenal zitten Sherlock en Watson achter een seriemoordenaar aan. In ‘The blind banker’ wordt Sherlock gevraagd een vreemde inbraak bij de bank te bekijken, en in ‘The great game’ speelt een duistere moordenaar sinistere spelletjes met Sherlock, terwijl we eveneens de broer van de grote detective ontmoeten.

Bezuinigingen?

Eigenlijk is het enige nadeel van Sherlock dat er maar drie afleveringen zijn, die bovendien met een genadeloze cliffhanger eindigen. Natuurlijk, seizoen 2 is aangekondigd voor het eind van dit jaar, maar toch. Drie. Freakin. Afleveringen! Even ben je weer 12 jaar en wordt je verteld dat Sinterklaas over een 345246 nachtjes slapen cadeautjes komt brengen. Je bent gewaarschuwd. Geen stofjas. Geen loep, mantel of hangsnor, maar groezelige metros, dubbeldekkers en moderne mobiele telefoontjes. Maar pas op, zelden werd een cliché zo vakkundig en plezierig om zeep geholpen.

avatar geschreven door op 26 juni 2011

9 reacties op “Sherlock (2010)”

 1. avatar Efje schreef:

  Als lezer van álle boeken over Sherlock Holmes, kan ik zeggen dat ik dit een geweldige zet vind + een heerlijke serie + dat ik een reminder in mijn agenda heb staan voor het moment dat de volgende reeks uitkomt. Ow en ik ben sínds het kijken van deze serie ook Dr. Who gaan kijken. Omdat het zooooooo lekker is.

  <3

 2. avatar Doctor Clavin schreef:

  Tips welke Doctor het beste ingangspunt is voor die serie?

 3. avatar Efje schreef:

  Vanuit het Moffat-idee: de nieuwe doctor, Matt Smith. Enige die ik ooit echt gekend hebt. I’m in luuuuuurrrrrv <3 *schaamte *. Misschien moet je een echt Doctor-adept om raad vragen. Ik ben niet objectief of onderbouwd zoals je merkt :p .

 4. avatar Egregius schreef:

  Het is prima te beginnen bij het begin van de recente herstart iig. Zeg maar ‘seizoen 1’. Je mist in mijn ervaring niet super veel verwijzingen, het is prima op zichzelf te kijken, en heeft een heel andere sfeer vergeleken met ‘oude’ Doctor Who. Bij oude Doctor Who zou ik ook niet weten waar te beginnen aangezien er zoveel van de heel oude afleveringen gewoon verloren zijn gegaan, en de herstart is een soort van doorlopend geheel. Velen zweren bij David Tennant (10e Dr.), ik vond Christopher Eccleston (9e Dr.) anders errrrrg fijn.

 5. avatar Grafherrie schreef:

  Als iemand die zich al door vijf-en-een-half seizoen heen heeft gewerkt: begin gewoon lekker bij Eccleston met seizoen 1 (vind hem ook een erg onderkende Doctor). Ergens halverwege de eerste vier seizoenen instappen heeft weinig zin, dan mis je teveel. Of stap bij de reboot van Moffat in met Matt Smith als the Doctor (seizoen 5), maar dan mis je toch wel een hoop goede afleveringen uit die eerste vier seizoenen (*cough* Blink *cough*).

 6. avatar Danny schreef:

  hallo allemaal.

  ik wou nog ff vragen of er nog een deel 2 komt van deze geweldige serie!!??
  dus als iemand het weet laat het dan alstublieft weten ik ben erslaafd aan deze serieXD en graag ook erbij zetten waarneer hij weer komt a.u.b.

  alvast bedankt::)

 7. avatar Doctor Clavin schreef:

  Er komt een deel 2, dat is in ieder geval zeker. De serie was in Engeland bijzonder succesvol. De BBC kondigde destijds aan dat deze eind dit jaar zou worden uitgezonden (dus waarschijnlijk niet voor volgend jaar op onze tv).

 8. avatar The Josh schreef:

  Wat krijg je als je de bekendse speurneus combineert met Science Fiction? Sherlock, toen ik de aankondiging las had ik het idee dat deze serie niks kon zijn. Wat en gewaagde combi maar om heel eerlijk te zijn werkt het! Mede door een sterke cast en een goede uitvoering, bij de BBC wordt nergens op bezuinigd. Ik ben benieuwd of er nog een 3e seizoen komt…? Iemand die dit weet?
  Als je de box goedkoop wilt aanschaffen kijk dan eens hier: http://www.dailydvd.nl/Sherlock-seizoen-12-BBC-import

 9. avatar Doctor Clavin schreef:

  BBC lijkt te mikken op een ‘herfst 2013’ release voor seizoen 3. Best nog even op dat puntje van de stoel zitten dus…

Reageer

Anti-Spam vraag :