0

The Ricky Gervais Show

De meesten zullen Britse funnyman Ricky Gervais wel kennen van de originele Office serie. Vóór Gervais hiermee doorbrak bij het  internationale publiek had hij een radioprogramma samen met Stephen Merchant, en ene Karl Pilkington als producer die naarmate de show vorderde steeds vaker achter de microfoon kwam te zitten vanwege zijn idiote uitspraken. Eind 2005 werd een switch gemaakt naar een podcast-formaat, wat bizar succesful was; zo was de show bijvoorbeeld enkele maanden de best gedownloade podcast ter wereld. In 2010 werden highlights hieruit in geanimeerde vorm uitgezonden op HBO, en zo zijn we aangekomen bij de televisie-versie van The Ricky Gervais Show die hier besproken gaat worden. Tot zover de saaie geschiedenisles, let the fun begin!

Eigenlijk is de naam ‘The Ricky Gervais Show’ voor de televisievariant niet super toepasbaar. Sure, Gervais is de grote naam en houdt de afleveringen een beetje in het gareel, maar een betere titel zou ‘The Karl Pilkington Show’ zijn. Karl is namelijk een… uniek persoon, en zijn bizarre inzichten en gedachten maken voor 80% de show zoals ‘ie is. De eerste keren dat je hem hoort babbelen over een random onderwerp denk je vermoedelijk dat het gaat om een man die een rol speelt. Niemand denkt zúlke dingen, onmogelijk! Maar nee, meneer Pilkington is for real. Gervais heeft ooit een interview met Karl opgenomen om mensen kennis te laten maken met deze rondhoofdige pipo en zijn ongebruikelijke denkbeelden, wat je al een beetje voorbereidt op de absurde zut die nog gaat volgen.

Een gemiddelde aflevering (er zijn 2 seizoenen met 13 afleveringen per stuk) heeft geen strakke structuur of opbouw. We krijgen gewoon een 4-tal gesprekken uit de oudere podcasts met meestal Karl als middelpunt. Een hele slimme beslissing was om het geheel te animeren. De Flintstones-achtige visuals zijn sowieso grappig, maar het stelt de makers ook in staat om de vele scenario’s die in de show worden besproken ook werkelijk te laten zien. Effectief, en het houdt de serie lekker fris en afwisselend.

The Ricky Gervais Show is geen must-see-tv, maar ik vond het wel prettig wegkijken. Gewoon 20 minuten droge humor en je vermaken met de idiote denkbeelden van één specifiek persoon. Ergens voelt het wel sneu dat Gervais en Merchant wat geniepig gemeen zijn tegenover Karl en hard moeten lachen om het meeste wat hij zegt, maar aan de andere kant is het fascinerend om iemand de meest bizarre onzin uit te zien kramen waar hij zelf werkelijk in gelooft. Een random quote van meneer Pilkington, over kwallen: “They are 97% water or something, so how much are they doing? Just give them another 3% and make them water. It’s more useful”. Wauw. Simply.. wauw.

Mensen die na 2 seizoenen van dit alles nog niet genoeg hebben van deze drie heren kunnen terecht bij ‘An Idiot Abroad’, een televisieprogramma waarin Gervais en Merchant hun collega Karl de boze buitenwereld insturen en hem daar laten worstelen met andere culturen en voor hem totaal vreemde concepten. Good times, maar voornamelijk leuk als je hem in de Ricky Gervais Show beter hebt leren kennen.

Normaal ben ik niet zo’n fan van schadenfreude om iemands stupide denkbeelden (plus heb ik zelf ook genoeg idiote dingen gezegd gedurende mijn verre van spectaculaire bestaan) maar deze keer wilde ik graag een uitzondering maken. En ook al wil je niet, de kakelende lach van Gervais is zo aanstekelijk dat je binnen de kortste keren mee zit te grijnzen. Ja, Ricky heeft de lachers ook in dit programma weer op de hand. Daar is ‘ie goed in.

avatar geschreven door op 8 juni 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :